5 Haziran 2010 Cumartesi

BAYAT EKMEK KÖFTESİ






Malzemeler:
* Artan ve bayatlayan ekmek parçaları
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 kase labne peynir
* 2-3 tane yumurta
* 1/2 demet maydanoz
* 1/2 demet taze nane
* 1/2 demet dereotu
* 2-3 dal kıyılmış yeşil soğan
* Orta boy ince kıyılmış kuru soğan
* 3-4 diş kıyılmış sarımsak
* Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
* 1 çay bardağı ince bulgur
* 1-2 küçük domatesin rendesi


Üzeri İçin:
* Bir kase sarımsaklı yoğurt

Üzeri İçin Sos:
* 2 kaşık domates salçası
* 1/2 kaşık ketçap
* Çok az zeytinyağı
* İstenilirse çok az karabiber ve kimyon
Sosun Yapılışı:
* Bütün malzemeyi karıştırıp, bir taşım kaynatın.


Köftenin Yapılışı: Ekmekleri yoğurt, yumurta ve peynir ile ıslatıp iyice yumuşatın. Diğer malzemeleri içine ilave edip iyice yoğurduktan sonra köfte şekli vererek, kızgın yağda kızartın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos ilave ederek servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Bu yemek ile evde kalan bayat ekmekleri güzel ve değişik bir yemeğe dönüştürebilirsiniz.
* Ekmek miktarı göz kararıdır.
* Bulgur miktarını malzemeye göre ayarlayabilirsiniz.
* İsteyen içine biraz da kıyma koyabilir.
* Baharat miktarı da ağız tadına göre ayarlanabilir.
* Malzemeye konulan labne peynirini evde kalan peynirlerle veya lor ile değiştirebilirsiniz.
* Ekmek köftesinin hamuru elinize yapışmıyacak kıvamda olmalıdır bunun içinde iyice yoğurmanız gerekir.
* Her çeşit köftenin lezzetili olmasını sağlamak, çok çok iyi yoğurulması ile mümkündür.
* Kıvamı ayarlarken su ilave edebilirsiniz.
* Kıvam tutmazsa bulguru artırabilirsiniz.
* Köfte hamuru kıvama gelince, elinizi ıslatarak orta boy köfteler yapın.
* Köfteleri bol kızgın yağda iyice kızartın.
* Kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerine çıkarın ki yağını bıraksın.
Bu şekilde yerken fazla yağlı olmaz.
* Üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve sos ile servis yapabilirsiniz. Zevkinize kalmış bir lezzettir.
* Ekmek köftesi hem lezzetli hem de besleyici bir köftedir.
* Bu kadar uğraşamam çok zahmetli diyenler için değildir :)
* Amaç bayat ekmekleri değerlendirmek ama içine konulan malzeme çok olduğundan çok ucuza mal olmuyor ancak yiyenler çok beğeniyor.


KUL YAZISINI, BAŞ AĞRISINI ÇEKERMİŞ

17 yorum:

  1. ELLERİNİZE SAĞLIK ENFES GÖRÜNÜYOR

    YanıtlaSil
  2. Çok nefis görünüyor ..
    Eskiden çok yapardım ama peynir koymak aklıma gelmedi tabi sanırım koymayabilirizde...
    Sevgiler....

    YanıtlaSil
  3. çok hoş bir tarif, benim gibi bulgur delisi ve eti azaltmak isteyenler için özelliklede
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  4. Canım ablacığım,
    Bayat ekmekleri değerlendirmek için harika bir fikir, üstelik nefis görünüyor, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Köftelerim için gelen zarif yorumlara gönül dolusu teşekkürlerr..Sevgilerrr...

    YanıtlaSil
  6. Harika bir fikir canım, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  7. eline sağlık bu harika bir tarif ve ekmekleri kurtarmanın en iyi yollarından biri..

    YanıtlaSil
  8. anım Çelebim yaptığın zarif yorumlara gönül dolusu teşekkürlerr.Kocaman öpüyorum....

    YanıtlaSil
  9. çok güzel görünüyor ilk fırsatta deneyeceğim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  10. Çok sevdim bu köfteyi, ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  11. Gerçekten deneyip yapılacak lezzetli bir köfte,teşekür ve sevgilerrrrrrrr....

    YanıtlaSil
  12. biraz once bayat ekmek salatsi yapmistim. Bu tarifi once gorseydim kofte yapardim cok guzel tarif kenara koydum. Blogunuzu seviyorum cok guzel yemekler fikirler var:) sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Canım;zarif yorumlarına gönül dolusu teşekkürlerr.Sevgim ile öpüyorum.....

    YanıtlaSil
  14. Merhaba :)
    Köfteler de diğer tarifleriniz gibi enfes görünüyor..
    Hem pratik hem leziz .. En sevdiğim..
    Mutlaka deneyeceğim.
    Listem iyice kabardı :)

    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  15. çok değişik bir lezzet eminim tadı da nefistir,elinize sağlık,,,sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. çok değişik bir lezzet eminim tadı da nefistir,elinize sağlık,,,sevgiler...

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...