27 Ocak 2010 Çarşamba

Mercimekli Kesme Hamur Çorbası


Malzemeler:
* 2 su bardağı yeşil mercimek(akşamdan ıslanmış)
* 4 su bardağı su
* 1,5 su bardağı kesme hamur
* 1 yemek kaşığı margarin veya tereyağ
* 1 çorba kaşığı kuru nane
* Pul biber, karabiber
* Tuz
* Bir kase sarımsaklı yoğurt(tercihe göre)

Yapılışı: Mercimekler su ile bir tencerede ocak üzerine konulduktan sonra suyu eksildikçe su ilave edilerek pişirilir. Suyu bolca olacak şekilde içine kesme hamurlar atılır ve hamurlar pişince üzerine yağlı nane kızdırılarak dökülür. İstenilirse sarımsaklı yoğurt servis sırasında eklenebilir.
Afiyet Şeker Olsun......

NOT:
* Kesme hamur yoksa ev eriştesi ve arpa şehriye ile yapılabilir.
* Anadolu'da erişte kesildikten sonra artan hamur veya artıklardan kesilen bir hamur çeşitidir, buna çorbalıkta denir. Küçük küçük kareler şeklinde kesilir.
* Mercimeği pişirirken kara suyunun iyice gitmesi gerekir.
* Kara suyun gitmesi içinde mercimeği az su ile haşlamaya başlayıp su ilave ederek pişirmek gerekir.
* Çorbalık hamurun miktarı piştiğinde mercimekten bol olmalıdır.
* Çok doyurucu ve besleyici bir çorbadır.
* Ertesi güne kaldığında suyunu çeker, sıcak su ile seyreltebilirsiniz.
* Üzerine bol tereyağ ve kuru nane yakılması yemeğinizi daha lezzetli yapar.
* Bazı yörelerde yazın tencere içine sarımsaklı yoğurt ekleyerek ılık içilir.

DÖKME SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ

14 yorum:

  1. ellerinize sağlık nefis görünüyor... soğuk kış günleri için ideal...

    YanıtlaSil
  2. tatlım çok severim mercimegi
    bu sekilde yapmamıştım
    yazın yaptıgım kesmeler var
    bende deneyecegim en kısa zamanda
    ellerine saglık afiyet bal olsun
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. BU ÇORBA O KADAR GÜZLE OLURKI YEMEDE YANıNDA YAT:)

    ANNEMDE ÇOK GZÜEL YAPıYOR ELLERINE SAĞLıK ARKADAŞıM.

    YanıtlaSil
  4. Ahhh, yasasin! Bu yemegi oyle sever, oyle ozlerim ki...Annem anneeemmmm....
    En kisa zamanda hem bu tarifi yapmali, hem de anneminkini yemek icin acil bir Amsterdam-Ankara bileti almaliyim :)

    YanıtlaSil
  5. BESLEYİCİ VE LEZZETLİ BİR TAT.ELLERİNE SAĞLIK.ZEHRA ABLACIM.SEVGİLERİMİ BIRAKTIM.

    YanıtlaSil
  6. Sitenizi yeni keşfettim. Sizin gibi anneler blog yaptıkça bizim gibi acemi bayanlar kocalarına nefis yemekler yapar :) Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Anneannem ne cok yapardı bu corbayı kı lezzetı çok fazla tadına doyulmazdı..
    Ellerıne sağlık..
    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  8. Bu akşam bizim menüde bu çorba var. Biraz önce annemle konuştum. "Mercimek çorbası pişirdim" dedi. Biz erişteyle yapıyoruz.

    YanıtlaSil
  9. Çokkk besleyici harika bir lezzet nefiss olmuş ellerine sağlık ablacığım...
    Sevgiler....

    www.gonuluncelezzetler.com/

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık, bizim evde de bu çorba çok sevilir.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  11. çok lezetli görünüyorlar ve çok sevdiğim bir çorbadır

    YanıtlaSil
  12. mmm ellerıne saglık abla bu corbaya bayılırım

    YanıtlaSil
  13. en sevdiğim çorba çokta yararlı ben erişte ile yaparım ev de kesilen erişte ile harika olur bu gün yapayım bari :)
    Sevgi ve dostlukla...

    YanıtlaSil
  14. Canın blog arkadaşlarım;Derler ki; ''Bilen bilir bilmeyen seni bir avuç mercimek sanır''Mercimek böyle birşeydir.Mutfakta görülmez ama yerini herzaman korur. Güzel ve zarif yorumlarınıza teşekkür ederim.Bendende sevgi ve sayğılarrrr....

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...