Malzemeler:
* 5-6 tane soyulmuş ve iri doğranmış patates
* 250 gr koyun veya dana kuşbaşı et
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya zeytinyağ
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 1 kase soyulmuş arpacık soğan
* 7-8 tane doyulmuş diş sarımsak
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 tane çeri domates
* 5-6 tane yeşil biber
* Tuz, baharat
Yapılışı:
* Geniş bir tencerede yağı eritin
* İçine soğanları koyun en az 5 dk. kavurun
* Soğanlara etleri ilave edin kavurmaya devam edin
* Etleri en az 5 dk. kavurun
* Salçayı koyun yeniden 1-2 dk kavurun
* Ben etleri başka bir tencerede ( düdüklü tencere) mühürledim ve haşladım.
* Patateslerin pişme oranı ile etin pişme oranını düşünerek bu şekilde yaptım
* Kavrulan malzemelere doğranan sebzeleri ilave edin biraz kavurun
* Yemeğin üzerini 1 parmak geçecek kadar et suyu veya normal su koyun
* Tuzunu ve baharatlarını ilave edin
* Tuz,baharat ve yağ miktarı size kalmıştır.
* Kapağını kapatın
* En az 45 dk. pişirin
* Kaynamaya başlayınca altını kısın yavaş ateşte pişirin
* Sıcak sıcak servis yapın
* Afiyet Olsun
NAMAZDA GÖZÜ OLMAYANIN KULAĞI EZANDA OLMAZ.
Malzemeler:
* 1 paket güllaç
* 2 litre kaynamış soğutulmuş süt
* 2,5 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık
Süslemek İçin:
* Toz tarçın
* Hindistan cevizi
* Nar tanesi veya taneli meyveler
Yapılışı:
* Güllaç yapraklarını paketinden çıkarın
* Ceviz veya fındığı robotta parçalayın yada dövün
* Sütü ve şekeri çok sıcak olmayacak şekilde ısıtın ( parmağınızı batırın yanmacak derecede olsun))
* Güllaç yapraklarını mutfak makası veya elinizle ikiye kesin
* Güllaç yapraklarını büyük çalışmak daha zor olur.
* Geniş ve derin bir kabın içine ılık sütün birazını dökün
* Bittikçe süt ilave edin
* Yarım güllaç yapraklarını süte batırın yapraklar yumuşayınca istediğiniz şekilde tatlıyı yapın
1- Kalıpta Muhallebili Güllaç yapımı:
* Kalıba ıslanmış güllaç yapraklarını tek tek dizin
* Ortasına muhallebi doldurun
* Üzerini güllaç yaprakları ile kapatın
* Üzerine biraz süt dökün
* Kalıbı streç ile kaplayın ve dolapta 3-4 saat bekletin
* Dolaptan çıkarın , ters çevirerek tabağa koyun
* Üzerini dövülmüş meyve taneleri,ceviz ve tarçın ile süsleyin
1- Tepside Normal Güllaç Yapılışı:
* Islanan güllaç yapraklarını kat kat tepsiye yayın
* Fazla kalın olmasın
*Arasına bolca ceviz veya fındık serpin
* Şeker miktarını azaltıp artırabilirsiniz.
*Üzerini tekrar güllaç yaprakları ile kapatın
* Üzerine biraz süt dökün
* 3-4 saat dolapta bekletin
* Üzerini süsleyin dilim dilim keserek servis yapın
3- Fincanda içi Cevizle Doldurulmuş Güllaç Yapımı:
* Büyük bir çay fincanına ıslanmış güllaç yapraklarını koyun
* Ortasına bolca ceviz doldurun
* Cevizlerin üzerini güllaç yaprakları ile kapatın
* Üzerine biraz süt dökün
* Üzerini streçleyin
* Buzdolabında 3-4 saat bekletin
* Dolaptan çıkınca fincanı ters çevirin tabağa koyun
* Üzerini süsleyin ve servis yapın
4- Sarma Güllaç Tatlısının Yapılışı:
* Islatılmış çeyrek güllaç yapraklarını bir tepsi koyun ( 2 kat yeter)
* Arasına ceviz koyun
* Kenarlarını kıvırın ve sarın
* Sarılmış güllaçları kabınıza dizin
* Üzerine biraz süt dökün
* Üzerini streçleyin
* Buzdolabında 3-4 saat bekletin
* Dolaptan çıkarın üzerini süsleyin
* Servis yapın
Klasik tepsiye dizilerek yapılan güllaç
* İstediğiniz şekilde süsleyin
İçi ceviz dolgulu güllaç
* Muhallebili güllacın iç görüntüsü
Sarma yapılan güllaç
İçi muhallebili güllaç
Ramazanın en önemli besin kaynağı komposto ve hoşaf
KOMPOSTO: Taze meyvelerle şekerin kaynatılarak yapıldığı serinletici içecektir.
HOŞAF : Kuru meyvelerle şekerin kaynatılarak yapıldığı serinletici içecektir.
Komposto Malzemeleri:
* 1 kğ istediğiniz yıkanmış ve doğranmış taze meyve
* 2,5 litre su
* 750 gr toz şeker
* Kabuk tarçın
* Tane karanfil
Hoşaf Malzemeleri:
* 500 gr istediğiniz yıkanmış ve doğranmış kuru meyve
* 1,5 litre su
* 500 gr toz şeker
* Kabuk tarçın
* Tane karanfil
Komposto ve Hoşafın Yapılışı:
* Büyük bir tencereye hoşaf veya komposto için su koyun
* İçine şekeri koyun
* Ocağın üzerinde kaynamaya bırakın
* Şeker erimeye başlayınca kuru veya taze meyveleri içine atın
* Kaynayan suyun içindeki meyveler çatlayana kadar pişirin
* İçine isterseniz kabuk tarçın ve karanfil tanesi atın
* Meyveler pişince altını kapatın
* Soğuduktan sonra servis yapın
NOT:
* Komposto yapmak için mutlaka taze ve fazla olgun olmayan meyveleri tercih edin
* Komposto için şekeri kendiniz ayarlayın
* İçine isterseniz kabuk tarçın ve karanfil tanesi atabilirsiniz
* İstediğiniz meyveden komposto yapabilirsiniz
* Bazı meyveleri tane olarak bazılarını soyarak ve dilimleyerek yapın
* Vişne, kiraz, çilek gibi meyveler taneli yapılır
* Kayısı,erik gibi meyvelerin çekirdekleri çıkarılarak yapılır
* Elma,şeftali gibi meyveler soyulup doğranarak yapılır.
* Hoşaf için kurutulmuş bütün meyveler kullanılır.
* Genellikle hoşaf kışın, komposto yazın yapılır.
* Meyve ve şeker miktarları size kalmıştır.
* Bol meyveli komposto ve hoşaf daha besleyici olur.
*Özellikle ramazan ayında sahurda ve iftarda çok tercih edilir.
SAÇ KIVAMA GELDİ HAMUR BİTTİ, EV KIVAMA GELDİ ÖMÜR BİTTİ.
TEMİZLİK İMANIN YARISIDIR. ORUÇTA SABRIN YARISIDIR.