Hamuru için:
*1/2 su bardağı ılık süt
*1 paket pak maya
*1 yemek kaşığı sirke
*1 çay bardağı yoğurt
*1 çay bardağı sıvı yağ
*125 gr eritilmiş katı yağ
*1 tatlı kaşığı tuz
*1 tatlı kaşığı şeker
*Alabildiği kadar elenmiş un
Üzerinin malzemesi:
* 4-5 tane kırmızı biber (robotta kıyılmış) veya biber salçası
* 3-4 tane kuru soğan(incecik kıyılmış)
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* 2 yemek kaşığı susam(küncü)
* 1 su bardağı sıvı yağ (yağı bol olmalı)
* Acı pul biber(isteğe göre konur)
* Tuz salçanın tuzuna göre ilave edilmelidir
Yapılışı:
* Hamur için bütün malzemeler karıştırın.
* İyice yoğurun (hamur işlerinde yoğurmak çok önemlidir)
* Üzeri örtülerek 1 saat mayası gelmesi için bekletin
Mayalama için:
* Kuru maya ılık süt içine şekeri birlikte koyun
* Azıcık kabarmasını bekleyin.
* Mayaya diğer hamur malzemelerini ilave edin.
Üst malzemesinin yapılışı:
* Kırmızı biberler incecik kıyın
* Tava içinde bol yağ içinde soğanları iyice kavurun
* Üzerine biber salçası ve kıyılmış biberi koyun
* Kavurun
* İçine susam ilave edin
* Altını kapatın soğumasını bekleyin
Biberli ekmeğin yapılışı:
* Mayalanan hamurdan küçük parçalar alın küçük küçük yuvarlaklar yapın
* Yağlanmış fırın tepsisine elinizle bastırarak dizin.
* Üzerine yapılan harçtan bolca koyun.
* Tepsi mayasının(el mayası) gelmesi için yarım saat bekletin
* 170 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dk.pişirin.
* Afiyet olsun.
NOT:
* Biberli ekmek, fırından alınan ekmek hamuru ile de yapılabilir.
* Bu mayalı hamur tarifini her türlü poğaça için kullanabilirsiniz.
* Biberli ekmek biraz acı olunca daha iyi olur.
* Soğanları ve biberleri çok ince kıyın
* Biber yoksa biber salçası kullanabilirsiniz.
* Yağı bol olmalıdır ve hamuruna kadar işlemelidir.
* İçine susam yakışır.
* Bazı yörelerde üst malzemesini çiğden kullanıyorlarmış
* Çiğden denemekte fayda vardır.
* Pişirerek yaparsanız midelerinize dokunmaz.
* Bazı yörelerde üst malzemesini çiğden kullanıyorlarmış
* Çiğden denemekte fayda vardır.
* Pişirerek yaparsanız midelerinize dokunmaz.
* Akdeniz yöresi yemeği olarak bilir
AHMAĞA YÜZ, ABDALA SÖZ VERMEYE GELMEZ.
Antakya'dayken çok yerdik biberli ekmeği.Anılarım canlandı eline sağlık cnm.Sevgiler
YanıtlaSilEllerine sağlık canım,bizim yörenin çöreği..Çay masalarımızın baştacı..sevgiler..
YanıtlaSililk defa duydum ama lezzetli bir şeye benziyor denemek lazım :)
YanıtlaSilsevgiler...
ellerinize sağlık....
YanıtlaSil