5 Nisan 2011 Salı

BAKLA DİZMESİ

Malzemeler: * 500 gr taze bakla * 1 tane orta boy yemeklik doğranmış kuru soğan * 4-5 diş doğranmış sarımak * 2 tane havuç ( birinin yarısı halka halka doğranmış, kalan havuçlar bakla boyunda doğranmış) * 1 tane kesme şeker veya 1 tatlı kaşığından az toz şeker * 1 çorba kaşığından az un * 1 tane küçük küçük doğranmış domates * Yarım çay bardağından fazla sızma zeytinyağı * 1 demet dereotu * Yarım demet taze nane * Tuz Yapılışı: Baklaları uzun uzun ayıkladıktan sonra ulu ve tuzlu suda siyah rengi çıksın diye bir taşım kaynatın. Pilav tenceresi gibi tencere içinde soğanlar zeytinyağı ile kavurun. Üzerine baklaları şekildeki gibi dizin, aralarına uzun uzun havuçları dizmeyi unutmayın.En ortaya halka halka doğranmış havuçları ve dereotunun bir kısmını koyun. Baklaların üzerine tuz, şeker ve 1 su bardağı sıcak su ve unu koyun, domatesleri ilave edin, tencerenin kapağını kapatmadan üzerine bir tabak veya dolma kapağı koyup, kapağını kapatın kısık ateşte 1 saate yakın pişirin, pişince üzerine biraz çiğ zeytinyağı ve dereotu ilave edin. oğuduktan sonra ters çevirip servis yapın. Afiyet Şeker Olun.
NOT:

* Baklaları isterseniz unla ovarak yıkayabilirsiniz.

* Baklanın yani zeytinyağlı yemeklerin yağı bol olmazsa tadı lezzetli olmaz.

* Baklayı pişirmeden önce bir taşım kaynatmak siyah rengini alır.

* Baklaları alırken aynı boyda seçerseniz dizmesi daha başarılı oluyor.

* Domates koymak size kalmış, ben çok az kırmızı rengi vermesini seviyorum.

* Zeytinyağlı yemeklere bol soğan ve sarımsak çok yakışıyor.

* Baklanın iyi pişmesi gerekir, iyi pişmesse lezzeti gelmez.

* Zeytinyağlı yemekler pişerken özlenmesi gerekir.

* Zeytinyağlı yemeklere şeker koymak lezzet verir.

* Bakla pişerken un ilave etmek rengini güzelleştirir ayrıca suyunun özlü olmasını sağlar.
* Bakla pişerken içine biraz dereoyu ilave etmek baklayı lezzetlendirir.
* Zeytinyağlı yemekler bir gece beklerse daha lezzetli olur.

* Zeytinyağlı yemeklerin soğumadan kapağı açılmamalıdır.

* Bakla dizmesinin pişerken üzerine mutlaka tabak konmalıdır.



İNSANLAR KIYAFETLERİ İLE KARŞILANIR, KARAKTERLERİ İLE UĞURLANIRLAR

17 yorum:

  1. baklanın ben çorbasına byılırım.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  2. uf uf nasıl muhteşem görünüyor ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Tam da mevsimi elinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. vayyyyy nasıl güzel bir görüntü canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  5. ellerinize sağlık nasıl da güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  6. Hmm harika olmus canim.
    Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  7. öyle seviyorum ki baklayı. buda şahane bir alternetif oldu . Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  8. merhabalar bende baklanın çorbası ve zeytin yağlı yemeğini yaparım ellerine sağlık canım . harika görünüyor
    sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Görüntüsü harika olmuş arkadaşım bakla en sevdiğim sebzelerden biri mevsimi kısa oluyor sık sık yapmak lazım sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Zehracım; tablo yapmışsın vallahi, insan bozmaya kıyamaz. Ellerine sağlık, değişik bir deneme, yapmak lazım..

    YanıtlaSil
  11. Çok canım çekti be güzelim, ellerin dert görmesin...

    YanıtlaSil
  12. Çok teşekkürlerrr..Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  13. Çok güzel görünüyor.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  14. Love the presentation. Beautiful.

    YanıtlaSil
  15. TAM MEVSIMI SIMDIYOGURTLU NE GUZELOLUYOR YURDA DONUNCE YAPACAGIMCANIMCEKTI ELINE SAGLIK CANIM

    YanıtlaSil
  16. çok güzel görünüyor, eminim lezzetlidir de. elinize sağlık.
    sevgiler

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...