Malzemeler:
* 500 kğ dolmalık kabak
* 200 gr orta yağlı kıyma
* 1 çay baydağı pilavlık bulgur
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 2 yemek kaşığı margarin
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 4-5 diş ince kıyılmış sarımsak
* 1 tane rendelenmiş domates
* 1/2 demet kıyılmış dereotu
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet kıyılmış taze nane
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* Tuz, karabiber ve kimyon
Yapılışı: Kabakları kazıyıp içini oyduktan sonra üç parmak kalınlığında parçalara ayırın. İç malzemenin hepsini büyükçe bir kap içinde iyice karıştırın. Kabakların içine doldurduktan sonra
tencereye dizin, üzerine yine bir tabak kapatın, az su ve tuz ilave ederek, kapağını kapatıp yavaş ateşte pişirin. Dinlendikten sonra sarımsaklı yoğurt ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Benim kabaklar biraz büyüktü siz daha küçükleri tercih ederseniz daha güzel oluyor.
* Baharat ilavesi tercihinize kalmıştır.
* Kimyonu az koyun, rahmetli annem bütün bulgurlu yemeklere ilave ederdi,'' bulgurun gazını alır ''derdi.
* Dolma tenceresinin dibinde margarini ve salçayı eritip dolma harcına ilave ederim. Tencerenin dibinde salça ve yağ kalır daha lezzetli olur.
* Dolmalarda genellikle margarin kullanırım.
* Dolmalık kıymayı kuzu koyun karışımı kullanırım.Dolma yağlı olmazsa çok lezzetli olmuyor gibi geliyor.
* Dolmalara kuru nane her zaman çok yakışır.Taze nanem varsa ikisini
birlikte koyarım..
* Bütün yemekleri kısık ateşte yavaş yavaş pişirmek gerekir.
* Yemekler piştikten sonra en az 30 dk. dinlenmelidir.
* Dolmayı tencere dizdikten sonra üzerine su koymadan azıcık ocak üzerinde cızırdatırım. Daha sonra yavaş yavaş su ilave ederim.Gerekirse salçalı su koyarım.
* Dolmanın üzerine tabak kapatmak dolmanın içlerinin çıkmasını engeller.Ayrıca buharda pişmiş gibi olur.
* Kabakların bazılarının iki tarafıda boş olduğundan içini fazla doldurmayın.
* Arkadaşlarımın önerisi, bekletmeden tüketmek, ayrıca bulgura biraz pirinç katabiliriz.Önerilere gönül dolusu teşekkürlerrr...
* Diğer bütün dolmalara biraz bulgur koyarım ,ama bunu sadece bulgurla yapıyorum.
* Bu yemeği misafir günlerinizde kolayca sunabilirsiniz.
* Bulgur kabak dolmasına çok yakışıyor.Hem de daha sağlıklı ve besleyicidir.
BANA NE YEDİĞİNİ SÖYLE, SANA KİM OLDUĞUNU SÖYLEYEYİM
Hayırlı haftalar. Ellerinize sağlık çok leziz ve iştah açıcı olmuş.
YanıtlaSilHayırlı iftarlar.
Saygılar.
ablacım canım ellerine sağlık çok ama çok severim
YanıtlaSilafiyet bal olsun
sevgiler
Cnm ne güzel bilgiler vermişsin!Bulgurlu dolmayı ne zamandır denemek istiyrdum tarif güzele benziyor hemen uygulamaya geçmeli teşekkürler......
YanıtlaSilEllerine sağlık; yoğurtlu olunca bir başka güzel oluyor.Ben hiçbir yemekte margarin kullanmıyorum.Bazı yemekler onu istiyor ama ne yapalım sağlık. Çok lezzetli olduğuna eminim.Sevgiler
YanıtlaSilElinize sağlık, nefis görünüyor..
YanıtlaSilBir de hemen tüketmek gerekiyor, çünkü bulgur lezzet veriyor ama bekledikçe şişiyor :)
Ben yarı pirinç yarı bulgur kullanarak yapıyorum bu yemeği..
Sevgiler...
ellerinize sağlık nefis görünüyor mis gibi
YanıtlaSilMerhaba. Bulgurlu dolmalar gerçekten nefis oluyor. Ellerinize sağlık, görüntü harika, bayıldım. Yoğurtlu ve dereotlu.... Mmmmm, olsa da yesek. Afiyetler olsun.
YanıtlaSilSevgiler.
Zehra Hanım;
YanıtlaSilellerinize sağlık dolmalarınız nefis görünüyor..
mutlu haftalar dilerim..
paylaştıklarını beğenerek takip ediyorum, çok ayrıntılı tarifler veriyorsun bu arada dolma muhteşem görünüyor :)
YanıtlaSilellerine sağlık,
YanıtlaSilkabak dolmasını pek sevmememe rağmen
bunlar süper görünüyor
bayıldımmmm
oldu mu şimdi canım benim.şu oruç halimle mideme kramplar girdi inan.iştah patlaması yaşadım.gerçekten lezzetli görünüyor yaaa.elelerine sağlık
YanıtlaSilMerhaba ziyaretin ve yorumun için teşekkür ederim.Her zaman beklerim.Dolmaların nefis görünüyor ellerine sağlık.Görüşmek dileğiyle...
YanıtlaSilbulgur ve kabak bir arda ise işte benim bittiğim andır.harika bir lezzet.helede bol yoğurtla.ellerinize sağlık zehra hanım.hayırlı iftarlar
YanıtlaSilwhoah!
YanıtlaSilyum!!!
Canım arkadaşlarım güzel ve zarif yorumlara gönülden teşekkür ediyorum.Hepiniz sevgimle kalınnnnn...
YanıtlaSilGerçektende bulgur dolmalara çok yakışıyor hemde daha sağlıklı.
YanıtlaSilEllerinize sağlık görüntü süper:)
Merhaba,
YanıtlaSilKabak yemeği ve kabak dolması bizim hanımın da çok lezzetli yaptığı yemeklerdendir. Son yıllarda bu kabak sayesinde çok zayıfladığımı hissediyorum.
Sizin dolma da çok güzele benziyor, hele de yoğurtlu olunca başka bir güzel.
Ellerinize sağlık çok güzel olmuş. İftardan birkaç saat önce blogunuzu ziyaret edince inanın yemek kokusu burnuma kadar geldi şimdi. Hele hemen aşağıdaki lokma tatlısını şimdi döküyorsunuz galiba.
Aman aman çok dikkat bu yorumu okuyacağım diye yakmayınsakın lokmaları. Şerbetli tatlılara, helede lokmaya dayanamam. Ama söyledim ya 1 Ocaktan beri diyetteyiz. Ancak böyle resimlere bakabiliyorum...
Bende yari bulgur yari pirincle yapiyorum,böylede nefis olmus bol yogurtlu istah aciyor aksama iftarda olsada yesek
YanıtlaSillokmalarda lokma olmus,eline saglik
Bereketli iftarlar
Ayy evde yemek de yok, çok canım çekti, neffis olmuş bu dolmalar yaaa...
YanıtlaSilMerhaba sevgili Zehra... Merhaba güzel meslekdaşım ve güzel anne...
YanıtlaSilGezdiğimiz güzergâhlarda zaman farklı kesişmeler var... Hiç yabancısı olmadığım... yıllarca yaşadığım... Tarsus... Eskişehir.. Bursa...
Ne güzel sayfamı takip etmen.. üstüne bir de beğenmen!!! Teşekkür ederim canım..
Ancak, sayfanı seyirden sonra yutkunmaktan, yazmakta çok zorlandığımı bilmeni istedim!! Ellerine sağlık..
Canım arkadaşlarım içimi dolduran zarif yorumlara gönlümce teşekkeürlerrrr..Sevgilerrrrr...
YanıtlaSilhere is so many inspirations!
YanıtlaSilHave a nice time!
Paula
Yoğurtla nasıl da sarılmış ellerine sağlık nefis bir görüntü
YanıtlaSil"Dolmayı su koymadan azıcık ocak üzerinde cızırdatmak"
YanıtlaSilÇoğunluk en az bir kez kabak dolması yapmıştır, bu olağanüstü lezzet katan ayrıntıyla acaba kaçımız?
Püfler gene mükemmel.
harika bir lezzet canım, enfes görünüyor :) ellerine sağlık..
YanıtlaSilEllerinize sağlık, nefis görünen bu dolmalar için. Bende genellikle bulgurla yaparım. Bu şekilde dilimlemiyordum, ama iyi fikir bence.Tabaktaki görünümü kadar lezzetinin de güzel olduğuna eminim.Üzerine yoğurtda dökünce..yenilmez mi ama...teşekkürler, sevgilerimle...
YanıtlaSilBulguru dolmalara çok yakıştırırım ve mümkün olduğunca kullanırım ellerinize sağlık çok güzel olmuş hele yanında yoğurt ile harika gözüküyor.
YanıtlaSilellerine saglik !!! hayirli ramazanlar =)
YanıtlaSilKabak dolmasını severim ama bulgurlu şekli ile hiç denemedim deniycem :) ellerinize sağlık..
YanıtlaSilbulgurlusuda ayrı bir lezzet ellerine sağlık
YanıtlaSilhttp://krematat.blogspot.com/
♥ Olá, amiga!
YanıtlaSilPassei para uma visitinha... amei!
Está tudo muito lindo, criativo e saboroso.
Boa semana!
Tudo de bom!!!♥
Beijinhos.
Itabira♥♥
♥♥Brasil
♥ Olá, amiga!
YanıtlaSilPassei para uma visitinha... amei!
Está tudo muito lindo, criativo e bom gosto.
Boa semana!
Tudo de bom!!!♥
Beijinhos.
Itabira♥♥
♥♥Brasil
şekerim.. canım benim.. off en sevdiklerimdendir kabak dolmasını..bizim oralarda da bulgurlu yaparlar, dolmayıda sarmayı da çok severiz.. sende bilirsin oralardan.. ah gene köyümü özledim..
YanıtlaSilbütün hepsini yiyor ve kaçıyorum..
ellerine sağlık ablacım..afiyet şeker bal olsun...
YanıtlaSilÇok haklısın. Bulgur kadar kabağa yakışan bir şey düşünemiyorum. Ellerinize sağlık, olsa da yesek:-)
YanıtlaSilöpücükler
harika görünüyor bizdede çok sevilir ellerine sağlık canım
YanıtlaSilCanlarım güzel ve zarif yorumlarınıza gönlümden teşekkür ediyorum..Sevgilerrr...
YanıtlaSilkabak dolması daha önce gözüme buy kadar güzel görünmemişti...nefis görünüyor...ellerinize sağllık....
YanıtlaSilCanım ablacığım,
YanıtlaSilEllerine sağlık, dolma nefis görünüyor.
Eminim bulgur dolmanın lezzetine lezzet katmıştır.
bayılırım kabak dolmasına, görüntü işhımı kabarttı doğrusu ;)
YanıtlaSilI like your blog, is beautifull!!!
YanıtlaSilThanks for the visit in my blog.
Congratulacions from Brazil.
Judite
Hepinize gönül dolusu içten teşekkürlerrrr..Sevgilerrrrr...
YanıtlaSilnefis olmuş. bencede yoğurt ve dereotu kabağın vazgeçilmezleri
YanıtlaSilsevgiler..
ÇO İŞTAH AÇICI DURUYORLAR ELİNİZE SAĞLIK.SÜPER OLMUŞLAR.
YanıtlaSilNefis gözüküyor.. Bulgurla çok lezzetli olduğuna eminim.
YanıtlaSilSevgiler
Müge
Çok teşekkürlerrrr...
YanıtlaSileelerine sağlık canım çok güzel görünüyor,bulgurla ilk defa duydum ama deneyecem bir ara.
YanıtlaSilsevgiyle kal.
Kabak dolmasını çok severim, ben de genellikle bulgurla hazırlamayı tercih ederim... Bir de bol sarımsaklı yoğurtla... Çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık, sevgiler.
YanıtlaSilCanımarkadaşlarım zarif yorumlara teşekkürlerrrr....
YanıtlaSil
YanıtlaSilannemineli bomba gibiyiz dün beraberdik zaten ablacım :) En sevdiğim yemek kabaktır ablam bol dereotlu oh mis Ne demek yayınlamana gerek yok gönüller bir olsun, Paris koksun dolabın hihih :) Zaten sende Paris'e gidecekmişsin yakında :) Öperim kocaman.
Ellerinize sağlık. Ben de böyle bol yoğurtlu severim kabak dolmasını.
YanıtlaSilCanlarım teşekkürlerrrr...Sevgilerrr...
YanıtlaSilsevgili annemin eli gene nefis tarifler verilmiş, ramazanda insan uğramaya korkacak;) sevgiler::))
YanıtlaSilzehra ablam ellerine sağlık canım.çok öpüyorum seni.sevgiler ablacığım...
YanıtlaSilTeşekkürlerrrr....
YanıtlaSilBulgur herşeye ayrı bir lezzet katıyor,ama kabak dolmasında denememiştim.Ellerineize sağlık
YanıtlaSilsevgiyle kalın
ellerine sağlık,kabak dolmasında bulgur denemedim hiç,denicem ama,sevgiler
YanıtlaSilellerınıze saglık.blogunuz cok guzelmıs.
YanıtlaSilTeşekkürlerrrr....
YanıtlaSilben de bu dolmayi yaptiim! etle aram cok olmadigi icinyesil mercimek ve bulgurumu eksik etmem, bu dolmayi pirincli normal kabak dolmasidan daha cok sevdim kabagim azdi bir ogunluk cikti pismanim:)
YanıtlaSilTeşekkürlerrrr...
YanıtlaSilAnnem de yapar bu dolmadan. Ama o kabağı bütün olarak doldurur ve geniş bir tavada pişirirken tam kesmeden dilimler... Ellerinize sağlık... Sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkürlerrr...
YanıtlaSilellerinize sağlık çok nefis görünüyor paylaşım için çok teşekkürler
YanıtlaSilCanım teşekkürlerrrr....
YanıtlaSil