Malzemeler:
* 3 tane taze enginar
* 1 çay bardağı dolmalık pirinç
* 2 tane ince doğranmış kuru soğan
* 1 tane ince doğranmış domates
* 1 çay bardağı zeytinyağı
* 1 büyük kesme şeker
* 1 demet ince doğranmış yeşil soğan
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet kıyılmış dereotu
* 1/2 demet kıyılmış taze nane
* 1,5 veya 2 çay bardağı su
* Karabiber, pul biber
* Tuz
Yapılışı: İçi ayıklanmış taze enginarlarI 5 dk. sıcak suda haşlayıp, diğer tarafta soğanı zeytinyağında iyice kavurun. İçine yıkanmış pirinci ilave edikten sonra 5 dk daha kavurun içine 1,5 çay bardağı su ilave edip, su çekinceye kadar pişirin. Ocağın altını kapatıp bütün malzemeyi içine karıştırıp kaşıkla tencerede döndürün ve kapağını kapatıp, 10 dk. dinlendirin. İç malzeme dinlendikten sonra enginarların içini doldurun, geniş bir tencereye koyarak az su ile pişirin. Soğuduğunda servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....
NOT:
* Enginarları isterseniz sebzecinize dolmalık olarak temizletebilirsiniz.
* Kendiniz ayıklayacaksınız önce enginarların dış yapraklarının yıpranmışlarını alın. Daha sonra yaprakların üzerini keskin bir bıcakla üstünden azıcık kesin, diğer tarafta tuzlu ve limonlu su kaynatın, enginarları bu suyun içine dipleri üste gelecek şekilde 10 dk. kaynatın. Enginarları sudan çıkarın ve biraz soğumasını bekledikten sonra, tepelerine elinizle vurun sonrada bir tatlı kaşığı ile içlerini temizleyin, çok kolay olduğuna ben garanti ediyorum.
* Kendiniz temizlediğinizde daha zevkli oluyor.
* İçine mümkün oldukça bol yeşillik koyun.
* Zeytinyağını bol koyarsanız daha lezzetli oluyor.
* Enginar dolmalarının üzerine pişerken domates dilimi koyabilirsiniz.
* Zeytinyağlı dolma içlerini bazen çiğdende koyulduğunu biliyorum ve bazen bende yapıyorum ve çok güzel oluyor. Sarmalarda çiğden iç yapıp sarmak pek iyi sonuç vermiyor.
* Enginarın karaciğeri tedavi ettiği ve temizlediği söyleniyor.
* Dolmalık enginar küçük olmalıdır.
* Zeytinyağlıların 1 gece dolapta bekletilmesi daha lezzetli olmasını sağlar.
SADAKA SARAYDAN ÇIKMAZ...
Canım hayırlı cumalar ellerine sağ
YanıtlaSillık dolman harika öpüyorum.
İşte çokkkk sevdiğim bir lezzet bayılırım...Nefiss olmuş ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiler...
Canım,
YanıtlaSilellerine sağlık. Nefis bir görüntü. Masaya çiçek koymuş gibi bir estetiklik olmuş.
Sevgiyle kal.
görüntüsü harika. ama nedense denemekten çekindiğim bir yemektir enginar.ellerinize emeğinize sağlık.
YanıtlaSilhayırlı cumalar,içten sevgiler...
Enginar yemeğini sevmem ama dolmasına bayılırım.Enfes gözüküyor ellerinize sağlık..
YanıtlaSilZehra hanım öncelikle geçmiş kandiliniz mübarek olsun.
YanıtlaSilEnginar dolması muhteşem nefis gözüküyor ellerinize sağlık.
kucak dolusu sevgiler..
Görüntü harika mutlaka tadı da. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilZarif yorumlarınıza gönül dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrr....
YanıtlaSilKesinlikle haklısın canım. Zeytinyağlılar mutlaka 1 gece dolapta beklemeli. O zaman daha lezzetli oluyor...
YanıtlaSilZeytinyağlı enginar dolması ailecek favori yemeğimizdir.
Ellerine sağlık canım
sevgiler
Hem şık hem lezzetli görünüyor..
YanıtlaSil:)
Ellerinize sağlık canım..
Tatlı cumalar..
Görüntü muhteşem hiç böyle sunumunu görmemiştim en kısa zamanda deniycem çocuklara bende hep bütün pişiyorum ellerine sağlık bayıldım..
YanıtlaSilHarika görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler.
YanıtlaSilDenemeyi çok istediğim bir lezzet. Enginar temizleme konusunda kendime güvenemediğim için cesaret edememiştim. Bu kadar ayrıntılı bir tariften sonra mevsimi geçmeden hemen denemeliyim. Ellerinize sağlık, harika görünüyor.
YanıtlaSilSevgiler.
Merhabalar canim,
YanıtlaSilenginar dolmasi harika olmus, sevgiler...
ellerine sağlık, sevgiler...
YanıtlaSilCanım arkadaşlarım zarif yorumlarınıza gönül dolusu teşekkürlerr..Herkesi kocaman öptüm.....
YanıtlaSilah ne kadar güzelllll..
YanıtlaSilyıllaar önce ilk Kıbrısta yemiş hayran olmuştum başarılı ev sahibesinin bu lezzetine
hiç yapmadım,
ve böylesini yapacağımıda hiç zannetmiyorum..
ama biraz daha seyretmek istiyorum sevgili Zehra ! :)
sevgiler.
Şahane görünüyor. Ellerine sağlık
YanıtlaSilSevgiler
Canım ablacığım,
YanıtlaSilEllerine sağlık, enginar dolması nefis görünüyor.
off hiç yapmadım ve muhteşem görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilMutlaka denemenizi tavsiye ederim.Gerçekten çok lezzetli oluyor.Zarif yorumlara gönül dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrrr....
YanıtlaSilmhhh, looks so delicious!
YanıtlaSilX
i never thought that i would ever like artichokes coz they look so strange, but then when i tried them for the first time (in Barcelona) i was simply over the moon with it ;)
YanıtlaSilgreetz from Berlin :)
http://katjushadawaiii.blogspot.com/
looks delicious! Great blog!
YanıtlaSilxx fesi-fashion
That looks delicious!!
YanıtlaSilİzmirde yemiştim ilk gerçektende muhteşem bir tat.Ellerinize sağlık
YanıtlaSilmerhaba elıne sağlık nefıs görunuyor su an çok bol lezzetlı doyurucubırtane aldım gıdıyorum
YanıtlaSilTeşekkurlerrrr.....
YanıtlaSileline sağlık nefis olmuş, bende soyulumuş alanlardanım:(
YanıtlaSilselam ve sevgilerimle
ELLERİNE SAĞLIK HEMŞERİM..ŞU BAYRAM GEÇER GEÇMEZ BİR BULUŞMA AYARLAYACAĞIZ İNŞALLAH...
YanıtlaSilharikasın canım süper görünüyor ama sanırım beni aşar bu güzellik :) ellerine sağlık..
YanıtlaSilellerine saglık canım.
YanıtlaSilCanlarım teşekkür ederim.Sevgilerrrr....
YanıtlaSilhayatım ellerine sağlık çok güzel görünüyor bir türlü enginarı böyle yemek nasip olmadı....öpüyorum sevgilerimle
YanıtlaSilThat looks really delicious!!
YanıtlaSilahh now i am hungry heheh
YanıtlaSilİlgi ve sevgilerinize gönül dolusu teşekkürlerrr...Sevgilerrrr....
YanıtlaSilAaaaaaaaaaa biz de kadınız diye geçinelim, koş Ömi koş hatun kişi sanat yapmış bak hele :)
YanıtlaSilCanım Edacığım,sizler bizleri ikiye katlarsınız,çünkü sizler geleceksiniz,gelecekler hep bir adım öndedir.Sevgiyle kocaman öptüm...
YanıtlaSilçok nefis gözüküyor,ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilTeşekkürlerrrr.....
YanıtlaSilGörüntü çok güzel ya insanın karnı doymadan gözü doyar^^ elinize sağlık harika olmuş(:(:
YanıtlaSilÇok teşekkürlerrrr...
YanıtlaSilişte en sevdiğim dolma.nefis görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSil