* 100 gr tereyağ
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 250 gr taze yaprak
* 2 tane ince kıyılmış kuru soğan
* 1 çorba kaşığı ezilmiş haşhaş
* 1 su bardağı kıyılmış ceviz
* 1 su bardağı pilavlık bulgur
* Tuz, Karabiber, kuru nane
Üzeri için:
* Bir kalıp yağlı beyaz peynir rendesi
Yapılışı: Taze yapraklar tuzlu su içinde yumuşayıncaya kadar haşlanır. Diğer tarafta kuru soğan, bol yağ içinde pembeleşene kadar kavrulduktan sonra içine bulgur ve diğer malzemeler azcık ilave edilip pişirilir. Sarma içi demlenirken içine rende peynir ilave edilip karıştırılır. Haşlanan yapraklar biraz irice sarılıp, tencereye dizilir ve su konularak hafif ateşte pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Burdur yöresine ait bir yemek çeşididir.
* En önemli özelliği bol yağlı olmasıdır.
* Salamura yaprakla da yapılabilir ancak salamura yaprakla tuzu az koymalıdır.
* Taze yaprakla yapıldığında daha lezzetli oluyor.
* İsteyen tereyağ yerine sadece sıvı yağ ile de yapabilir.
* Eskiler kuyruk yağı kıkırdağı ilave ederlermiş.
* Peynirin tuzunu unutmayıp, tuzu ona göre ilave edin.
* Pişerken üzerine domates püreside koyabilirsiniz.
* Sarma pişirken koyacağınız su sarmaları kapayacak kadar olmalıdır.
* Pişerken üzerine mutlaka kapak veya tencere koyun ki sarmalar açılmasın.
* Zeytinyağlı sarma içi gibi yapılıyor.
* Çok lezzetli ve yağlı bir yemektir.
* Bulgurlu olduğundan besleyicidir.
* Tokat'ın mercimekli batı veya Mersin'in batırığı gibi yenilir.
* Yapılan iç haşlanmış taze yaprakla sokum yapılıp yenir.
* Bu tarifi Burdur'lu arkadaşım Çiğdem'den aldım...
YAĞ MUMU YAKANA YAĞ MUMU, BAL MUMU YAKANA BALMUMU
Değişik bir tarif ellerinize sağlık
YanıtlaSilçok değişik ellerine sağlık
YanıtlaSilellerine sağlık yöresel yemekleri severim selamlar
YanıtlaSilSarmanın bu şeklini bilmiyordum değişik ve güzelmiş...Ellerinize sağlık...
YanıtlaSilSevgiler...
Çok teşekkür ederim.Sevgilerrrr.....
YanıtlaSilÇok güzel ve değişik olmuş. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilCanim,
YanıtlaSilyalanci olsa bile aslini aratmiyor bence. Nefis bir görüntü, ellerine saglik diyorum.
Sevgiler
içinde ceviz olması ilginç.ellerine saglık.
YanıtlaSilÇOK DEĞİŞİK BİR TARİF,ÜŞENMESEM DE DENESEM,SEVGİYLE...
YanıtlaSilCanım hepinize teşekkür ederim.Sevgilerrrrr....
YanıtlaSilhiç böyle değişik bir sarma çeşidi yememiştim...eminim çok lezzetlidir..ellerine sağlık canım ablacığım..öpüyorum seni...
YanıtlaSilgörünüm süperrrrrrrrrrrrrrrrrrr
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum,sevgilerrrrr...
YanıtlaSilCanım tarife soğanlar kavrulduktan sonra ezilmiş haşhaş koymamız gerektiğini unutmuşuz.Ekleyebilirsen doğru bir tarif olacak.Tanıttığın için teşekkürler.Sevgilerimleeeeee
YanıtlaSilCanım arkadaşım teşekkürler.Hemen ilave ediyoru.Sevgilerrrrr....
YanıtlaSilselam bızde sıvaslıyız bat. batırık çok yaparız ellerıne sağlık canım sevgıler
YanıtlaSilBende batı çok severim.Beğendiğine çok sevindim.Sevgilerrrrrr.....
YanıtlaSilZehra'cım yaprak dolmasının hangi çeşidi olursa olsun bayıla bayıla yerim. Bu tariifi hiç duymadım, derhal deneyeceğim. Paylaşımın için teşekkürler.........
YanıtlaSilSendepisir/Nilgün
Canım Niloş'um zarif yorumuna ve güzel dileklerine gönül dolusu teşekkürlerrr.Sevgi ile öpüyorum...
YanıtlaSil