Malzemeler:
* 1 kg. Hamsi
* 1 tane kuru soğan
* 1/2 demet maydanoz (incecik doğranmış)
* 2 diş dövülmüş sarımsak
* Karabiber, pul biber
* Tuz
Kızartmak için:
* 2 yumurta
* 2 su bardağı mısır unu veya beyaz un
* Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı: Hamsilerin kılçıkları ve başları ayıklanıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra sularının süzülmesi için süzgeçte bekletilir. Kuru soğanlar incecik doğranır, içine maydanoz, sarımsak ve baharatlar ilave edilerek iyice ovularak bütün malzemenin lezzetinin birbirine karışması sağlanır. Ayıklanmış ve ortadan açılmış bir hamsinin ortasına(içine) bu malzemeden bir tatlı kaşığı konulur ve ikinci hamsi kuyrukları aynı yönde olmak üzerine kapatılarak yapışması sağlanır. Önce una daha sonra çırpılmış yumurtaya batırılarak kızgın yağda kızartılır. Roka salatası veya kırmızı soğan ile servisi güzel oluyor.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Bu yemeğe İki hamsiyi birleştirmek birleştirmek için elimizle kapatığımızda kuşa benzediğinden Hamsi Kuşu denilmiş.
* Mısır unu ile daha lezzetli oluyor ancak beyaz un da kullanılabilir.
* Yumurtalar iyice çırpılmalıdır.
* İsterseniz yumurta ve unu karıştırıp bir bulamaç yapıp bu bulamaca batırıp kızartabilirsiniz.
* Bazı tariflerde içine kavrulmuş ıspanakta konuluyor.
* Soğanları mümkün olduğunca ince ve küçük kıyın. Bazı tariflerde piyazlık doğrayın diyorlar ancak soğanlar ne kadar küçük olursa iki hamsi o kadar kolay birbirine yapışıyor.
* İç malzeme soğanını isterseniz kırmızı soğan tercih edebilirsiniz
* Hamsileri yapıştırırken kuyruklar aynı yönde olarak yapiıştırın.
* Yağ çok kızgın olursa balıklar daha güzel kızarıyor.
* Kızaran hamsi kuşlarını bir kağıt havlu üzerine alırsanız fazla yağda alınmış olur.
* Üzerine ayrıca limonlu sarımsak dökerek servis yapabilirsiniz.
* Üzerinde bol maydanozla da servis yapabilirsiniz.
* Hamsi Kuşunun bir adıda Hamsi dolmasıymış yeni öğrendim.
SU BAŞINDA OLAN TAS TAS İÇER
ELLERİNİZE SAĞLIK.CANIM ÇEKTİ YA:)))SEVGİLER.
YanıtlaSilİnsanın canı çekiyor görünce,ellerine sağlık.
YanıtlaSilHamsi fanatiği olduğumdan ilk fırsatta hamsi yayınlıyorum.Hamsi kuşunu senede 1 veya 2 kere yaparım.Ama inanın çok lezzetli birşey tavsiye ederim.Yaparsanız
YanıtlaSilşimdiden afiyet olsun.Zarif yorumlarınıza teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrrr...
inanın sizi takip etmekde zorlanıyorum...Maşallah her gün yeni bir tarif...Hamsilerde sıcacıkken yenmeli yanınada roka ve soğan olmalı...Hımmm nefiss ellerinize sağlık ablacığım...
YanıtlaSilSevgiler...
www.gonuluncelezzetler.com/
Gölümüm gönlü canım öncelikle nasılsın,iyimisin,iyi olmanı dilerim.Çok post yayınladığıma gelince biliyorsun ben geçiken blogcuyum yaşımda epey yol aldı,zaman kazanmak istiyorum,o yüzden devamlı yayınlamak istiyorum.zarif yorumuna teşekkürler.Sevgi ve saygılarrr..
YanıtlaSilCanım elelrine sağlık bende çok sık yaparım ve çok severiz canım çekti:)))
YanıtlaSilBakmaya doyamadım kimbilir ne kadar da lezzetlidir.Elinize ,gönlünüze sağlık. Bayıldım her bir tarifi, yemeği özenle anlatışınıza keşek bende bu kadar marifetli olsam...
YanıtlaSilNe yalan söyleyeyim görünce içim gitti.kaç zamandır hamsi yemedim :(
YanıtlaSilçok fena canım çekti sizde pek güzel yapmışsınız.
ellerinize sağlık
Canım arkadaşlarım,hamsimi beğenmenize çok teşekkür ederim.Ben bir hamsi fanatiğiyim,bu yüzdende hamsi yemeden duramam,difrize devamlı pilav için koyarım.Başka hamsili lezzetlerde buluşmak üzere,sevgi ve saygılarrr...
YanıtlaSilellerine saglık canım harıka görunuyorrr.tam benım damak tadım olmus:)sevgiler
YanıtlaSilcanım arkadaşım hamsi kuşun çok güzel bende bir karadenizli olarak sürekli yapıyorum diğer adıda hamsi dolması çok güzel oluyor eline emeğine sağlık saygılarrr
YanıtlaSilHamsi sevenlere teşekkür ediyorum.Hemen hamsi kuşunun yanına dolması yazayım.Bilmiyordum.Sevgi ve saygılarrrr....
YanıtlaSil