* 1 kg portakalın kabuğu
* 1 kg toz şeker
* Yeterince kürdan
* Yarım limonun suyu
* 1,5 kg su
* 1 çay kaşığı tereyağ
Yapılışı:
Portakal kabukları yukarıda görüldüğü gibi doğranır ve birkaç gün suda bekletilir. Acısı çıksın diye sık sık suyu değiştirilir. Daha sonra bir taşım ocakta su içinde kaynatılır (10 dk.), süzülür, soğuduktan sonra her kabuk güzelçe el içinde sıkılır. Kabuklar sarmal şekilde sarılarak yarım kürdanla tutturulur. Şeker ve su ocağa konulup, kaynayınca sarılan kabuklar içine atılır. Şerbeti koyulaşınca bir kaç damla limon suyu ve tereyağ konur, ocağın altı kapanır. Soğuduktan sonra yeniden ocak üstünde 5 dk. da kaynatılır. Reçeliniz olmuş demektir.
Afiyet Şeker olsun..
Reçel İçin Püf Noktaları:
* Reçelinizin olduğunu anlamak için şerbetinden bir damla tırnağınızın üstüne damlatın, akmıyorsa reçel olmuştur.
* Tereyağ reçelinizin hem parlak olmasını hemde şekerlenmesini önler.
* Reçel sıcakken kavanoza koyup kapağını kapatırsanız bozulmaz, küflenmez.
* Reçeli kaynatım beklettikten sonra tekrar kaynatırsanız, reçel şekerlenmez.
* Reçelin rengi meyvenin renğine yakın olmalıdır.
* Reçelinize limon damlatamazsanız limon tuzuda olabilir.
* Reçel için seçilecek meyveler taze, ezik ve çürük olmamalıdır.
* Her meyvenin reçeli yapılabilir.
* Meyvenin cinsine göre 1 kg meyveye 1,5 kg şeker konulabilir.
* Ekşi meyvelere şeker miktarı artırılabilir.
* Marmelat yaparsanız yumuşak meyveler kullanılabilir.
* İstenilirse reçeller güneşte bırakılarak yapılabilir.
* Reçelin şerbeti ve meyveleri arasında bir oran olmalıdır.
* Kavanozdan reçel alırken temiz kaşık kullanıp, kapağı yeniden iyice kapatılmalıdır.
* Reçeller buzdolabında saklanmamalıdır.
UZAYAN KOL BİZDEN OLSUN.
MERHABALAR ÖĞRETMENİM.MEMLEKETİMİZİ GÖRÜPDE SEVMEYEN TANIMIYORUM.NE GÜZEL SİZİNDE AYNI HİSLERİ TAŞIMANIZ.BEN TRABZON LİSESİ MEZUNUYUM.ÜNÜVERSİTEYİ KTÜ DE MALİYE BÖLÜMÜNDE OKUDUM.YİNE YAZIŞMAK ÜZERE.SEVGİLER
YanıtlaSilELLERİNİZE SAGLIK ÇOK DEGİŞİK BİR REÇEL MUTFAK TARTIM YOK KABUKLARIN MİKTARINI NASIL AYARLARIM
YanıtlaSilgördüğüm kadarıyla bayağı uğraştırmış sizi ama ortaya harika bir tat çıkmış.ellerinize sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilAleyna:) Hagi yıllarda okudun belki tanıdığım ögretmenler vardır.Trabzon sevgisiyle seni kucaklıyorum.
YanıtlaSilFatma:) Bir kğ portakalın kabuğu iyi geliyor veya 8-9 portakal kabuğu olur tahminen İlginden dolayı teşekkür ederim.Sevgilerrr...
Ezgili Tarifler:)Kendin yaptım diye söylemiyorum gerçekten herkes beğeniyor.İlginden dolayı teşekkürler.Sevgilerrrrrr....
sevgiliZehra ellerine sağlık.nefis olmuş reçelin.bu sene ben de niyetliyim portakal reçeli yapmak için:-)afiyet olsun.sevgilerimle...
YanıtlaSilZehra'cığım mis gibi portakal kokusunu takip edip sayfana kadar gel
YanıtlaSildim:))Ellerine sağlık bende çok severim öpüyorum...
Neslihan:)Bu reçel çevremde çok takdir aldığım bir reçeldir.İşallah eksiksiz anlatabilmişim.İlgine teşekkür ederim.
YanıtlaSilDerya:) İşallah takip ederek birbirimize ulaşırız.Teşekkürler ve sevgiler.
ayyy çok güzel ama çok zahmetli mutlaka denemeliyim ellerine ssğalık canım...
YanıtlaSilCanım, reçel harika görünüyor.Elinize emeğinize sağlık.
YanıtlaSilSevgiler...
Merhaba sevgili dostum!
YanıtlaSilBu portakal şekerlemesi yapılmış çok lezzetli olmalı!
Öpücük ve hatta daha fazlası!
((((((((((((
Hello my dear friend!
These candied oranges must have been very tasty!
Big kiss and hugs!
himm ellerinze saglik cok güzel olmus...
YanıtlaSilSevgilerle...
hep istemişimdir portakal reçeli yapmayı ama kısmet olmadı,kabuğunun reçelini sen çok güzel yapıp anlatmışsın,ellerine sağlık canım.görüşmek dileklerimle,sevgiler
YanıtlaSilpaylaşımınız için teşekkürler. bilmediğim bir şeyler vardı çok reçel yapan biri olarak aydınlattınız beni.bende portakal kabuklarını soyduktan sonra küçük küçük doğrayıp kavanoza koyuyorum üzerine şeker serpiyorum bir kat portakal kabuğu bir kat şeker daha sonra onları keklerde kullanıyorum...sevgilerimle
YanıtlaSilewet bende ilk bunu alt komşumda yemiştim gerçekten çok güzel. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilZEHRACIM BENİ ZİYARET ETMİŞSİN..TEŞEKKÜR EDERİM....VE SANİ MERAK EDİP HEMEN SAYFANA BAKMAK İSTEDİM VE MÜKEMMEL BİR TARİFLE KARŞILAŞTIM....ÇO AMA ÇOK SEVERİM BU REÇELİ VE TÜM REÇELLERİ.....DAHA DETAYLI OKUMAK İÇİN ARKADAŞLARIMI ZİYARET EDİP SANA TEKRAR DÖNMEK İSTİYORUM...SEVGİLER CANIM...
YanıtlaSilPembe tatlar,:) Canım seni seviyorum........
YanıtlaSilHayat:) Hayatıma renk getirdiğin için teşekkürler ve sevgilerrrr.
Eu Mulher:Çok teşekkür eder.Sevgiler....
Ekin:) Çok teşekkürler.İletişiminiz devam etsin.Sevgilerrrr.
Karadenizsofrası:) Hemşerim sağol ,gene beklerim.Sevgilerrr.
Şehnaz:) Canım,uğradığın için çok teşekkürler.Duygular karşılıklıdır.İletişimde olalım,birbirimizden yararlanabiliriz.Sevgilerrrr....
Esr@:) Gelde bizde yiyelim canım.İşallah biraraya gelirizde yeriz.Teşekkürler.Sevgilerrrr.
Bilge:) Sizin yönteminizde çok hoş
bende yapayım.''Akıl akıldan üstündür''Sevgilerrrrr....
enfes görünüyor....
YanıtlaSilinsanın iştahını arttıran bir görüntü.. ellerinize sağlık
YanıtlaSil