16 Kasım 2012 Cuma

AŞURE ZAMANI


 Malzemeler:
* 2 su bardağı aşurelik buğday(geceden ıslatılmış)
* 1 su bardağı kuru fasulye (ıslatılmış)
* 1 su bardağı nohut(ıslatılmış)
* 1 fincan pirinç
* 2,5 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı kuru üzüm
* 10 tane sarı kayısı kurusu
* 5-6 tane kuru incir
* 1 fincan kuş üzümü
* 1 bardak dut kurusu
* 1 yemek kaşığı susam
* 1 yemek kaşığı çörek otu
* 4-5 adet dövülmüş karanfil
* 1 tane portakalın kabuğunun rendesi
* 1 tane mandalina (dilimlenmiş)
* 1 tane elma (küçük küçük doğranmış)
* 1/2 ayva (doğranmış)
* 1 tane kabuk tarçın
* Büyük Aşurelik Tencere

Üzeri için:
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz
* 1 su bardağı iri dövülmüş fındık
* 10-15 tane fıstık
* 1 fincan dolmalık fıstık
* 2-3 tane narın taneleri
* Toz tarçın
* Hindistan cevizi

Yapılışı: Akşamdan ıslanan nohut ve fasulye düdüklü tencerede birlikte haşlayın.Aşurelik buğday ayrı bir yerde haşlayın.Haşlanan malzemeler aynı tencerede birleştirin.Kaynamaya bırakın. İçine incir ve şeker hariç bütün malzemeleri koyun.Koyulaşmaya başlayınca şeker ve inciri koyun,.Bir taşım daha kaynatın tabaklara taksim edin.Soğuduktan sonra üzerini gönlünüzden geçen her malzeme ile süsleyin.
Afiyet Şeker Olsun.

NOT:
* Aşure soğuduktan sonra üzeri süslenir.
* Aşurenin içine aklınıza gelen herşeyi koyabilirsiniz.
* Aşure evde kalan malzemelerle yapılır.
* Aşure ilk defa çorba niyeti ile yapılmıştır.
* Aşure cana can katar. Çok besleyicidir.
* Aşure Muharrem ayında yapılıyor.
* Aşure yapıldığı zaman konu komşuya dağıtılır.
* Kurban kesen, evinde kızı olan, maddi durumu iyi olan herkes aşure yapıp dağıtmalıdır
* Aşure yedi komşuya mutlaka verilmelidir.


YALNIZ YİYEN, YALNIZ ÖLÜR.

14 yorum:

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...