21 Mayıs 2012 Pazartesi

KARIŞIK ETLİ BAHAR DOLMASI

 Malzemeler*1,5 kğ dolmalık çeşitli sebzeler
*2 Çorba kaşığı dolmalık pirinç(biraz pilavlık bulgur ilave edilebilir)
*300 gr orta kuzu koyun kıyması karışımı

* Tencerenin dibi için kemik parçaları
* 2 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası
*2 tane büyük rendelenmiş boy domates
*2 adet incecik kıyılmış soğan 

* 2-4 diş ince kıyılmış sarımsak
*2 çorba kaşığı margarin
*1/2 demet kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet kıyılmış dereotu 

* 1 yemek kaşığı kuru nane
* Tuz, karabiber
 Yapılışı: Malzemelerin üzerini kazıyın, temizlendikten sonra yıkayın, oyacak veya bıçak yardımıyla içlerini oyun, senzeler gevrek bir sebze olduğundan oyarken dikkat edin, iç harcı için kıymayı,ayıklanıp yıkanmış pirinci,kabuğu rendelenmiş domatesler, soğan,sarımsağı, maydanozu, dereotunu, baharatları,salçanın yarısını, margarinin yarısını, tuzu koyup iyice yoğurun ,fazla sıkı olmayacak biçimde kabaklara doldurun, dolmaların ağzı birer kabak veya domates parçasıyla kapatılarak, tencerenin dibine dizilen kemiklerin üzerine düzenli bir biçimde tencereye dizin. Üstünü örtecek kadar salçalı su koyun, kalan margarin de ilave edildikten sonra üzerine dolma kapağı ve düz bir tabak koyarak,orta ateşte pişirin.
Sebzeler yumuşayıp içlerindeki pirinç pişince ateşten indirin, dolmalar servis tabağına yerleştirin. Üzerine dereotu veya yoğurt koyarak servis yapabilirsiniz
Afiyet Şeker Olsun.....
 NOT:
* Karışık  dolma yaparken, patlıcanların kabukları soyulmaz.
* Patlıcanların saplarını kestikten sonra sert bir yerde azıcık elinizle ezerseniz daha kolay oyulur.
* Patlıcanlar oyulduktan sonra tuzlu suda bekletmek, patlıcanın acısını alır.
* Dolmanın kıyması yağlı olursa daha lezzetli olur.
* Baharat olarak isteginiz baharatı ilave edebilirsiniz.
* Salçayı azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Dolmaların  üzerine domates parçalarını kapak yapak yapabilirsiniz.
* Üzerine dökeceğiniz sos dolmaya çok güzel bir lezzet veriyor. Limonu azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Limon tuzu bazı yemeklere çok güzel yakışır. Suda çözdükdükten sonra yemeklere ilave edilmelidir.
* Üzerine dökülen sosa salça ilave etmeyebilirsiniz...
* Dolmaları pişirirken dolma kapağı veya tabak kapatmayı unutmayın.
* Dolmaların üzerini yağlı kağıt  kapata bilirsiniz.
* Dolma piştikten sonra biraz dinlenmelidir.

 YAĞMUR YAĞSA YAŞ DEĞMEZ,
KAVGA OLSA TAŞ DEĞMEZ

9 yorum:

  1. oyyyy karışık dolma, bayılırım.En çok da kabak dolmasını...Patates ve domates de eklenebilir tabiii,
    ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canım annem aldım mmm lezzetli
    :))

    YanıtlaSil
  3. bende dolma yaparken malzemesine biraz bulgur ekliyorum daha lezzetli oluyor.Patlıcan dolmasınada hiç dayanamam ellerinize sağlık.Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Çok iştah açıcı görünüyor ellerine sağlık,sevgiler

    YanıtlaSil
  5. http://yemegedairhersey.blogspot.com/2012/05/milfoy-etkinligi.html milföy etkinliğine sizi de beklerim...

    YanıtlaSil
  6. Dolmalar nefis görünüyor. Ellerinize sağlık. Bende bekleyen bi ödülünüz var. Sevgiler...

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...