26 Nisan 2012 Perşembe

BAYAT EKMEK KÖFTESİ



Malzemeler:
Artan ve bayatlayan ekmek parçaları
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 kase labne peynir
* 2-3 tane yumurta
* 1/2 demet maydanoz
* 1/2 demet taze nane
* 1/2 demet dereotu
* 2-3 dal kıyılmış yeşil soğan
* Orta boy ince kıyılmış kuru soğan
* 3-4 diş kıyılmış sarımsak
* Tuz, karabiber, pulbiber, kimyon
* 1 çay bardağı ince bulgur
* 1-2 küçük domatesin rendesi
  Üzeri İçin:
Bir kase sarımsaklı yoğurt

Üzeri İçin Sos:
* 2 kaşık domates salçası
* 1/2 kaşık ketçap
* Çok az zeytinyağı
* İstenilirse çok az karabiber ve kimyon
Sosun Yapılışı:
Bütün malzemeyi karıştırıp, bir taşım kaynatın.


 Köftenin Yapılışı: Ekmekleri yoğurt, yumurta ve peynir ile ıslatıp iyice yumuşatın. Diğer malzemeleri içine ilave edip iyice yoğurduktan sonra köfte şekli vererek, kızgın yağda kızartın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve sos ilave ederek servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Bu yemek ile evde kalan bayat ekmekleri güzel ve değişik bir yemeğe dönüştürebilirsiniz.
* Ekmek miktarı göz kararıdır.
* Bulgur miktarını malzemeye göre ayarlayabilirsiniz.
* İsteyen içine biraz da kıyma koyabilir.
* Baharat miktarı da ağız tadına göre ayarlanabilir.
* Malzemeye konulan labne peynirini evde kalan peynirlerle veya lor ile değiştirebilirsiniz.
* Ekmek köftesinin hamuru elinize yapışmıyacak kıvamda olmalıdır bunun içinde iyice yoğurmanız gerekir.
* Her çeşit köftenin lezzetili olmasını sağlamak, çok çok iyi yoğurulması ile mümkündür.
* Kıvamı ayarlarken su ilave edebilirsiniz.
* Kıvam tutmazsa bulguru artırabilirsiniz.
* Köfte hamuru kıvama gelince, elinizi ıslatarak orta boy köfteler yapın.
* Köfteleri bol kızgın yağda iyice kızartın.
* Kızarttığınız köfteleri kağıt havlu üzerine çıkarın ki yağını bıraksın.
Bu şekilde yerken fazla yağlı olmaz.
* Üzerine bol sarımsaklı yoğurt ve sos ile servis yapabilirsiniz. Zevkinize kalmış bir lezzettir.
* Ekmek köftesi hem lezzetli hem de besleyici bir köftedir.
* Bu kadar uğraşamam çok zahmetli diyenler için değildir :)
* Amaç bayat ekmekleri değerlendirmek ama içine konulan malzeme çok olduğundan çok ucuza mal olmuyor ancak yiyenler çok beğeniyor.


KUL YAZISINI, BAŞ AĞRISINI ÇEKERMİŞ

17 yorum:

  1. ellerine saglik,mmmhhh nefis...

    YanıtlaSil
  2. Harika bir tarif. Bayat ekmekleri değerlendirmek için süper bir yol. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. merhaba,elinize saglik,hem yaratici hem ekonomik hem de leziz bir tarif gercekten...sevgiler..

    YanıtlaSil
  4. ohh ellerine sağlık miss gb olmuş canım;))

    YanıtlaSil
  5. Hep ne yapsam sorusu var bayat ekmek olunca.. ama harika fikir.. Harika lezzet. Eline saglik olsun canim..

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık ablacım
    :)
    mmm harika lezzet
    :)

    YanıtlaSil
  7. allahım allahım kurtarıcı bi tarif oldu bu çook tşk ederim.. :)
    çok artıyo bnm evde ekmeğim eşimde çok kızar artık olmasına ee kg sorun olduğundan dikkatli davranıyoruz yemiyoruz kızım 10 yaşında o bile şimdiden dikkat ediyo :)
    o yüzden artık çok oluyo bunu yaparım bol bol artık çok tşkkürler...

    YanıtlaSil
  8. Ekmekler israf olmaz böylece..süper
    bir tarif ellerine emegine saglik.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. nefis olmuş elinize sağlık evdeki bayat ekmekler bu tarifi bekliyor sanırım. sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık, evdekileri değerlendirmek için güzel bir fikir.

    YanıtlaSil
  11. tam benlikmis bu tarif çok sevdim :) ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  12. Değişik..
    Evde bayatlamaya başlayan ekmeklerı degerlendırmek için harıka bır tarıf..
    Ellerıne sağlık bereketı bol olsun.

    YanıtlaSil
  13. Harika gerçekten bende tam evdeki bayat ekmeklerle ne yapsam diye geçiriyordum içimden. Süpersin.

    YanıtlaSil
  14. Canım arkadaşlarım, gönülden teşekkür ederek öpüyorum....

    YanıtlaSil
  15. Elelrine sağlık ,ayrıca sonda paylaştığınız deyim çok güzeldi,sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Tekrar teşekkür ederim..sevgilerrrr..

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...