7 Haziran 2011 Salı

BALIK ÇORBASI (SAZAN)

Malzemeler:
* Büyük bir sazan balığı kafası
* 2 tane incecik doğranmış kuru soğan
* 1,5 yemek kaşığı un
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya sıvıyağ
* 1 tane rendelenmiş domates
* 5-6 tane yeşil erik
* 2 dal defne yaprağı
* 10-12 tane tane karabiber
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet ince kıyılmış dereotu
* 1/2 demet ince kıyılmış taze nane
* 1/2 demet kıyılmış yeşil soğan
* 1/2 demet taze sarımsak
* Tuz, kırmızı pul biber, karabiber

Terbiyesi İçin:
* 1 limonun suyu
* 1 yumurtanın sarısı
Yapılışı: Düdüklü tencere içinde yağ ile kuru soğanı pembeleştirin, unu ilave ederek tekrar kavurun, domates rendesi ve salçayıda koyarak kavurmaya devam edin. Üzerine 1 litre sıcak su ilave ederek kaynamasını bekleyin, kaynayınca içine tuzu, sazan balığının kafasını , erikleri koyun, düdüklü tencerenin kapağını kapatın ve pişirin, yaklaşık 30 dk. sonra ocağın altını kapatın. Soğuduktan sonra kapağını açıp üzerine bütün yeşillikleri koyun bir taşım kaynatın, terbiyesini yapmak içinde yumurta ve limonun suyunu iyice çırpın çorbaya ilave edin, bir taşım daha kaynatın, kırmızı biberle süsleyerek servis edin.
Afiyet Şeker Olsun.



NOT:


* Servis Yaparken balığın kafasını ister ayıklayıp çorbaya ilave edin.İster kafayı çıkarıp bir tabak içinde çorbanın yanında servi yapın.


* Balık çorbası Sazan balığı, Kırlanğıç balığı ve Lagos balığı ile çok lezzetli oluyor.


* İstenilirse çeşitli balık parçaları ilede çorba yapılır.


* Balık çorbası yaparken balığın etlerindende biraz ilave edilebilir.


* Balık çorbasını yerken kuru sarımsakları dövüp sirke ile servis yapabilirsiniz.


* Balık çorbasının bol yeşillikli olması balığın kokusunu almak için.


* İsteyen balık çorbasının içine kereviz, patates, havuç ilave edilebilir.


* Balık çorbasına haşlanmış nohut ilave edilebilir.


* Balık çorbasına konulan defne yaprağı servis sırasında çıkarılmalıdır.


* Balık çorbası çok vitaminli ve besleyici bir yemektir.


* Ben çorbayı sazan balığından yaptım, sazan yağlı bir balık olduğundan yağ oranına dikkat etmelidir.




* Sazan balıklarını Bursa Gölyazı köyünden canlı canlı aldık.


* Balık uyunun miktarına göre terbiyesini, ununu , limonunu ayarlayabilirsiniz.









KIL DAĞI ÇEKMEZ, ERGEÇ BAŞINA YIKILIR.



30 yorum:

  1. çok değişik ve lezzetli görünüyor ellerine sağlık ablacım hayırlı günler

    YanıtlaSil
  2. Che bello questo scambio culturale di ricette sapori, grazie cara!!!!

    YanıtlaSil
  3. yaptığım bir yemek değil ama görüntü çok güzel canım.ellerine sağlık.öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. ablacım bu yaşıma kadar hiç yemediğim bir çorba balıklı çorba:)
    ellerin dert görmesin:)

    YanıtlaSil
  5. Annecim ellerine sağlık enfes olmuş afiyet bal olsun
    kocaman sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Afiyet olsun; sazanın o masum haline vallahi üzüldüm:))

    YanıtlaSil
  7. Très bonne soupe. J'aime beaucoup les soupes de poisson.
    A très bientôt.

    YanıtlaSil
  8. Balik corbasini hic tadmadim tabi tadmayinca nasil olur bilmiyorum ama goruntu guzel heralde tadida guzeldir , ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  9. çorbanız nefis görünüyor, sevdiğim bir tat. elleriniz dert görmesin.

    YanıtlaSil
  10. Hallo Zehra!
    Iti multumesc pentru vizita si cuvintele frumoase lasate!
    La fel iti intorc si eu tie, multe complimente, pentru numeroasele retete apetisante, care imi incinta ochiul si papilele gustative!
    Iti doresc muuuuuulta sanatate tie si familiei tale si mu,te salutari de pe meleaguri austriece!!!
    Cu deosebit respect si prietenie,
    Laura S.

    YanıtlaSil
  11. oh mis mis ellerinize sağlık
    içmeyi severim ama hiç yapmadım inşallah kısa zamanda denerim : )

    YanıtlaSil
  12. balıgı çok sevmeyen biri olarak aslında bu çorba bana degilde bizimkilere hitap ediyor.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  13. çok güzel görünüyor..ellerine sağlık...şu balığın kafasına bi alışamadım..yapsam başka yerinden yaparım galiba:)))))nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  14. Que receita maravilhosa, adorei. Já te sigo. Tenha um bom dia. Um abraço, Marta. Venha me visitar tanbém, será muito benvinda.
    Minhas receitas dia a dia.

    YanıtlaSil
  15. Muy buena esta receta,tiene muy buena pinta,para comersela si estuviera mas cerca.

    Besos

    YanıtlaSil
  16. è interessantissimo sbirciare le ricette del tuo blog, anche perchè ho un ricordo bellissimo della Turchia! sono stata un paio di anni fa a Beldibi ed è stata una vacanza bellissima!

    YanıtlaSil
  17. değişik bir tarif ellerine sağlık canım benim afiyetler olsun sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Çok merak ettim tadını. Ellerine sağlık, nefis görünüyor. Şifa olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Balık çorbasını hiç denemedim ama değişik ve nefis bir çorba olmuş.

    YanıtlaSil
  20. Diversa dalle nostre ma certamente ottima!
    Ciao, a presto!

    YanıtlaSil
  21. Zehra'cım merhaba belimden rahatsızım uzun süre sayfana bakamadım. Bu tarifi bir dönem annem çok yapardı. Ben hiç denemedim evde kimse sevmiyor. İyi ki hatırlattın kendim için bile olsa deneyeceğim. Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  22. That sounds delicious. Thank you so much for coming over to visit my blog. I am so excited to meet another blogger from a place so far from me!

    YanıtlaSil
  23. Hep merak ettiğim fakat yapmaya cesaret edemediğim çorbalardan biri:)

    Ellerine sağlık ablacım..

    YanıtlaSil
  24. Çok teşekkürlerrrrr..Sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  25. Gosto muito de uma sopa de peixe, boa receita.
    Um beijinho.

    YanıtlaSil
  26. Me ha encantado la receta y mucho mas tu visita a mi cocina, cuenta con una amiga mas, un blog muy bueno.Seguiremos en contacto.
    besos

    YanıtlaSil
  27. Hem de terbiyeli. Biz de çok sevilir. Kırlangıç balığı ile yaparım ama sazan balığı ile hiç denememiştim. Bulduğumda denemek isterim. Nefis görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  28. Amo las sopas de pescado mi madre siempre nos daba ,se dice que es buena para la memoria,todos los días tomo sopas variadas,aquí hace mucho frio, tu sopa es maravillosa ,amo tus recetas también ,abrazos grandes.

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...