Benim yaptığım Çorum mantısı
Biraz sulu selli olacak......
Yapılmış kuru haldeki Çorum mantısı
Malzemeler:
* 1 kase çorum mantısı
* 1 tane orta boy küçük küçük doğranmış domates
* 1 tane incecik doğranmış sivri biber
* 150 gr kıyma( kavrulmuş kıyma)
* 2 yemek kaşığı sıvı veya katı yağ
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* Tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için:
* 1 kase sarımsaklı yoğurt
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
Yapılışı: Orta boy bir tencerede kıyma, domates, biber, salça ve yağ iyice kavrulur. Üzerine 2-3 su bardağı su konulur, kaynayınca mantılar içine atılır suyu çekene kadar pişirilir. Tabaklara alınıp
üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Servis sırasında pul biber ve maydanozla süslenir.
Afiyet Şeker Olsun....
NOT:
* Çorum mantısı bana hazır yapılmış geldi.
* Mantı hamuru yapılır, yağlanmış tepsiye tek tek dizilir, ocak üstünde altı yavaş yavaş tepsi çevirilerek pişirilir. Soğuduğu zaman istenildiği zaman tüketilebilir.
* Çorum soğuk ve kış memleketi olduğundan eskiden evlerde toplanıp kış için, mantı , erişte ve yufka yapılırmış, artık marketlerde hazır satılıyor.
* Çorum soğuk ve kış memleketi olduğundan eskiden evlerde toplanıp kış için, mantı , erişte ve yufka yapılırmış, artık marketlerde hazır satılıyor.
* Çorum mantısı yapılırken, önceden kavrulmuş kış için dondurulmuş kıyma kullanılırmış.
* Her Çorum'lunun evinde, donmuş kıyma, mantı, erişte, kuru yufka ve bir çuval unu vardır.
* Çorum mantısı pişerken biraz sulu bırakılmalıdır.
* İsteyen üzerine tekrar tereyağ kızartıp dökebilir....
* Çorum mantısı hakkında eksiklerim varsa lütfen ilave yapalım...TAY AT OLANA KADAR, ANASI İT OLUR
ablacıminan çok güzel olmuş.çok beğendim.ben daha aranuza yeni katıldım ama inşallah sizler gibi olacağım.ellerine sağlık.
YanıtlaSilCanım senin yaptığın daha harika el
YanıtlaSillerine sağlık öpüyorum...
Merhaba Zehra hanım,mantının her çeşidi sevilir bizim evde yeterki yapan olsun.Ssevgiler............
YanıtlaSilZehra hanım ne yapıyorsunuz? Mantılar böyle peşpeşe sunulurmu hiç Çok canım çekti. Benimde yapmam gerek. Ne kadar leziz ve iştah açıcı görünüyorlar. Paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilSaygılarımla.
zehra abla tek kelimeyle harika görünüyor...bu zahmetli ama zahmeti kadar da leziz güzel tarif için emeğine sağlık
YanıtlaSilellerinize sağlık çok güzel olmuş
YanıtlaSilHello!!
YanıtlaSilThanx for following my blog! That made me also discover your!! I like it very much! Everything you make looks delicious! :) Greetings from Norway!
eline sağlık.. malzemelerde kıyöa var ama tarifde ne zaman kullanacağımı anlamadım.. sanırım soğan kavuruncamı koyuyoruz.. valla değişik bir tarif çorum mantısı bulamasamda normal mantı ile deneyeceğim..
YanıtlaSilMantı övgülerine gönül dolusu teşekkürlerrr.Sevgi ve saygılarrrr....
YanıtlaSilBu mantının her hali güzel ellerine sağlık
YanıtlaSilbu nasıl mantı ellerine sağlık çok beğendim çokk ,olsada yesem
YanıtlaSilAman Allahım, o ne güzellik o öyle.
YanıtlaSilYapılır mı bu bana güzel insan?
Yemek saatinde gördüm hem de, mantı canavarı olarak...
Bundan sonra en tok olduğum zamanlarda uğramak üzere, takibindeyim...
Öperim çok çok...
amanin manti!
YanıtlaSilof of of mantinin her haline bayilirim dibim dustu ekran karsisinda midem bagirip duruyor manti diye,ellerinize saglik cok guzel gorunuyorlar bir tabak alabilirmiyim?
sevgileirmle.
Çok lezzetli görünüyor .ellerinize sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilEllerinize sağlık ,çok güzel görünüyor.Mantıyı hertürlü severim.
YanıtlaSilCanım arkadaşlarım,zarif ziyaretinize ve içten yorumlarınıza gönü dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrrr....
YanıtlaSilÇok lezzetli görünüyor !!!
YanıtlaSilÇorum mantısı ohhh sıcak falan dinlemem mantı söz konusuysa ellerine sağlık
YanıtlaSilZehra Hanım merhaba
YanıtlaSildeğerli yorumunuzu yayınlamama rağmen yorum köşesinde gözükmüyor.
çok üzgünüm... blogger da nedense böyle sorunlar oluyor.
mantı ise tek kelimeyle "nefis"
sevgiler...
çok ama çok nefis ellerinize sağlık.
YanıtlaSilNe güzel lezzetlerimiz var bayıldım görüntülere ellerinize sağlık...
YanıtlaSilBirde fsm deki mantı keyfinde kızarmış mantıyı tatmanızı isterim değişik ve harika bir lezzet...
Sevgiler...
Cnım arkadaşlarım zarif yorumlara gönül dolusu teşekkürlerrr. Hepinize savgilerrr....
YanıtlaSilben geldim yine mantılara bakkktımm baktımm gittim
YanıtlaSilAylinciğim tekrar teşekkürlerrr.Kocaman öpüyorum....
YanıtlaSilHarika gözüküyor ellerinize sağlık..sevgiler..
YanıtlaSilKİŞİYE ÖZEL - GİZLİ
YanıtlaSilUluslar arası Türkiye bağlantılı bir sol terör örgütü bloglar üzerinden şifreli yorumlarla dünya çapında haberleşmektedir. Tanımadığınız anonim ve tanımadığınız blogcuların yorumlarını yayınlamayınız.
MİT MÜSTEŞARLIĞI, ANKARA
merhaba yorumunuzu aldım ve hemen ziyareti iadeye geldim gelmişken tabiki bu zengin içerikli blok izlenmezmi nasıl kaçırmışım diye hayıflanıp izle butonunu hemen tıkladım.
YanıtlaSilgüzel günlerde görüşmek ümidiyle...sevgiler
Wow this looks soooooo yammi!!Unfortunatly I cannot understand what you are writing!!But I will enjoy your pics, warm regards Anja
YanıtlaSilGecenin bu vakti bu nasil güzel bir görüntü böyle...Ellerine saglik...
YanıtlaSilOlsa herhalde bir tabakla yetinmezdim.:))
Baglanti listen de hala eski adresim var, düzeltirsen sevinirim.
Sevgiler...
Canım arkadaşlarım,güzel yorumlarınıza gönülden teşekkür ediyorum.Sevgilerrrr....
YanıtlaSilGörünce offf dedim nefis bir mantı olmuş ellerinize sağlık... Sevgilerimle...
YanıtlaSilablacığım mimledim seni.ama zorunlu bırakmadım.vaktin olursa mime katılmak istersen şayet.sevgiler
YanıtlaSilEllerine sağlık nefis görünüyor.
YanıtlaSilCanım arkadaşlarım;candan teşekkür ediyorum..Sevgilerrr....
YanıtlaSilBen mantı sevmem ama bunun görüntüsüne bittim ellerinize sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilçok teşekkürler
YanıtlaSiloyyyyyyyyy!!!!
YanıtlaSilCanlarım teşekkür ederim.....
YanıtlaSilÇok nefis görünüyor,bayılırım mantıya.
YanıtlaSilEllerinize sağlık..
Teşekkürlerr..Sevgilerrr....
YanıtlaSilÇocukluğumdan beri Çorum'da yaşayan biri olarak hala bu mantıyı kabullenemiyorum benim bildiğim mantı içi kıymalı olur boş olmaz değil mi? Ama yöresel bir yemek ve bizde yemekten kendimizi alamıyoruz.
YanıtlaSilÇorum'lu olmana çok sevindim.Bende fahri Çorum'luyum,ilgine ve zarif yorumuna gönül dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrr....
YanıtlaSilÖncelikle mantınız nefis olmuş ellerinize sağlık...
YanıtlaSilAnnem genellikle mantı yaptığı zaman önce böyle fırınlayıp, sonra pişirirdi. Ama siz pişirme suyunu sos gibi hazırlamışsınız, çok hoşuma gitti. Eminim lezzeti de çok farklı olmuştur. İlk mantı yaptığımda pişirme yönteminizi deneyeceğim...
Sevgiler.
Gönül dolusu teşekkürlerrr....
YanıtlaSilöncelikle çorum yemeklerini tanıttığınız için teşekkürler.bende öz çorumlu olarak çorum mantısı ile ilgili eklemeler yapmak istiyorum.kıyması bol kavrulur salçalı su yapılır kaynayınca mantı eklenir.domates biber felan yoktur.daha sonra mantılar yumuşakça olunca suyuyla da bereber servise alınır.üzerine sarımsaklı yoğurt sumak nane ve karabiber eklenir.ve ramazan ayının olmazsa olmazıdır.bide böyle deneyin isterseniz.afiyet olsun
YanıtlaSilbirde mantı içi kıymalı olanlara sözüm var.çorumun mantısının kıyması var ama içerde değil dışarda.buda farklı bir lezzet illaki içinde olacak diye bir kuralmı var.çorumun mantısıda çoruma özel.beğenmeyen yemez.ama lafda söyleyemez.çorumlular gibi mantısının da içi dışı bir.gizlisi saklısı yok.farklılıklara açık olalım.tekdüzelik iyi bişey değildir
YanıtlaSil