28 Temmuz 2010 Çarşamba

ÇORUM MANTISI

Katipler Konağı Mantısı
Benim yaptığım Çorum mantısı

Biraz sulu selli olacak......


Yapılmış kuru haldeki Çorum mantısı



Malzemeler:
* 1 kase çorum mantısı
* 1 tane orta boy küçük küçük doğranmış domates
* 1 tane incecik doğranmış sivri biber
* 150 gr kıyma( kavrulmuş kıyma)
* 2 yemek kaşığı sıvı veya katı yağ
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* Tuz, karabiber, pul biber



Üzeri için:
* 1 kase sarımsaklı yoğurt
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz



Yapılışı: Orta boy bir tencerede kıyma, domates, biber, salça ve yağ iyice kavrulur. Üzerine 2-3 su bardağı su konulur, kaynayınca mantılar içine atılır suyu çekene kadar pişirilir. Tabaklara alınıp
üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Servis sırasında pul biber ve maydanozla süslenir.
Afiyet Şeker Olsun....


NOT:
* Çorum mantısı bana hazır yapılmış geldi.
* Mantı hamuru yapılır, yağlanmış tepsiye tek tek dizilir, ocak üstünde altı yavaş yavaş tepsi çevirilerek pişirilir. Soğuduğu zaman istenildiği zaman tüketilebilir.
* Çorum soğuk ve kış memleketi olduğundan eskiden evlerde toplanıp kış için, mantı , erişte ve yufka yapılırmış, artık marketlerde hazır satılıyor.
* Çorum mantısı yapılırken, önceden kavrulmuş kış için dondurulmuş kıyma kullanılırmış.
* Her Çorum'lunun evinde, donmuş kıyma, mantı, erişte, kuru yufka ve bir çuval unu vardır.
* Çorum mantısı pişerken biraz sulu bırakılmalıdır.
* İsteyen üzerine tekrar tereyağ kızartıp dökebilir....
* Çorum mantısı hakkında eksiklerim varsa lütfen ilave yapalım...

TAY AT OLANA KADAR, ANASI İT OLUR

46 yorum:

  1. ablacıminan çok güzel olmuş.çok beğendim.ben daha aranuza yeni katıldım ama inşallah sizler gibi olacağım.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Canım senin yaptığın daha harika el
    lerine sağlık öpüyorum...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Zehra hanım,mantının her çeşidi sevilir bizim evde yeterki yapan olsun.Ssevgiler............

    YanıtlaSil
  4. Zehra hanım ne yapıyorsunuz? Mantılar böyle peşpeşe sunulurmu hiç Çok canım çekti. Benimde yapmam gerek. Ne kadar leziz ve iştah açıcı görünüyorlar. Paylaşım için teşekkürler.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  5. zehra abla tek kelimeyle harika görünüyor...bu zahmetli ama zahmeti kadar da leziz güzel tarif için emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  6. ellerinize sağlık çok güzel olmuş

    YanıtlaSil
  7. Hello!!

    Thanx for following my blog! That made me also discover your!! I like it very much! Everything you make looks delicious! :) Greetings from Norway!

    YanıtlaSil
  8. eline sağlık.. malzemelerde kıyöa var ama tarifde ne zaman kullanacağımı anlamadım.. sanırım soğan kavuruncamı koyuyoruz.. valla değişik bir tarif çorum mantısı bulamasamda normal mantı ile deneyeceğim..

    YanıtlaSil
  9. Mantı övgülerine gönül dolusu teşekkürlerrr.Sevgi ve saygılarrrr....

    YanıtlaSil
  10. Bu mantının her hali güzel ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. bu nasıl mantı ellerine sağlık çok beğendim çokk ,olsada yesem

    YanıtlaSil
  12. Aman Allahım, o ne güzellik o öyle.

    Yapılır mı bu bana güzel insan?

    Yemek saatinde gördüm hem de, mantı canavarı olarak...

    Bundan sonra en tok olduğum zamanlarda uğramak üzere, takibindeyim...

    Öperim çok çok...

    YanıtlaSil
  13. amanin manti!

    of of of mantinin her haline bayilirim dibim dustu ekran karsisinda midem bagirip duruyor manti diye,ellerinize saglik cok guzel gorunuyorlar bir tabak alabilirmiyim?

    sevgileirmle.

    YanıtlaSil
  14. Çok lezzetli görünüyor .ellerinize sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Ellerinize sağlık ,çok güzel görünüyor.Mantıyı hertürlü severim.

    YanıtlaSil
  16. Canım arkadaşlarım,zarif ziyaretinize ve içten yorumlarınıza gönü dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrrr....

    YanıtlaSil
  17. Çok lezzetli görünüyor !!!

    YanıtlaSil
  18. Çorum mantısı ohhh sıcak falan dinlemem mantı söz konusuysa ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  19. Zehra Hanım merhaba
    değerli yorumunuzu yayınlamama rağmen yorum köşesinde gözükmüyor.
    çok üzgünüm... blogger da nedense böyle sorunlar oluyor.

    mantı ise tek kelimeyle "nefis"

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. çok ama çok nefis ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  21. Ne güzel lezzetlerimiz var bayıldım görüntülere ellerinize sağlık...
    Birde fsm deki mantı keyfinde kızarmış mantıyı tatmanızı isterim değişik ve harika bir lezzet...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Cnım arkadaşlarım zarif yorumlara gönül dolusu teşekkürlerrr. Hepinize savgilerrr....

    YanıtlaSil
  23. ben geldim yine mantılara bakkktımm baktımm gittim

    YanıtlaSil
  24. Aylinciğim tekrar teşekkürlerrr.Kocaman öpüyorum....

    YanıtlaSil
  25. Harika gözüküyor ellerinize sağlık..sevgiler..

    YanıtlaSil
  26. KİŞİYE ÖZEL - GİZLİ

    Uluslar arası Türkiye bağlantılı bir sol terör örgütü bloglar üzerinden şifreli yorumlarla dünya çapında haberleşmektedir. Tanımadığınız anonim ve tanımadığınız blogcuların yorumlarını yayınlamayınız.

    MİT MÜSTEŞARLIĞI, ANKARA

    YanıtlaSil
  27. merhaba yorumunuzu aldım ve hemen ziyareti iadeye geldim gelmişken tabiki bu zengin içerikli blok izlenmezmi nasıl kaçırmışım diye hayıflanıp izle butonunu hemen tıkladım.
    güzel günlerde görüşmek ümidiyle...sevgiler

    YanıtlaSil
  28. Wow this looks soooooo yammi!!Unfortunatly I cannot understand what you are writing!!But I will enjoy your pics, warm regards Anja

    YanıtlaSil
  29. Gecenin bu vakti bu nasil güzel bir görüntü böyle...Ellerine saglik...
    Olsa herhalde bir tabakla yetinmezdim.:))

    Baglanti listen de hala eski adresim var, düzeltirsen sevinirim.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  30. Canım arkadaşlarım,güzel yorumlarınıza gönülden teşekkür ediyorum.Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  31. Görünce offf dedim nefis bir mantı olmuş ellerinize sağlık... Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  32. ablacığım mimledim seni.ama zorunlu bırakmadım.vaktin olursa mime katılmak istersen şayet.sevgiler

    YanıtlaSil
  33. Ellerine sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  34. Canım arkadaşlarım;candan teşekkür ediyorum..Sevgilerrr....

    YanıtlaSil
  35. Ben mantı sevmem ama bunun görüntüsüne bittim ellerinize sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  36. Canlarım teşekkür ederim.....

    YanıtlaSil
  37. Çok nefis görünüyor,bayılırım mantıya.
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  38. Teşekkürlerr..Sevgilerrr....

    YanıtlaSil
  39. Çocukluğumdan beri Çorum'da yaşayan biri olarak hala bu mantıyı kabullenemiyorum benim bildiğim mantı içi kıymalı olur boş olmaz değil mi? Ama yöresel bir yemek ve bizde yemekten kendimizi alamıyoruz.

    YanıtlaSil
  40. Çorum'lu olmana çok sevindim.Bende fahri Çorum'luyum,ilgine ve zarif yorumuna gönül dolusu teşekkürlerrr..Sevgilerrrr....

    YanıtlaSil
  41. Öncelikle mantınız nefis olmuş ellerinize sağlık...
    Annem genellikle mantı yaptığı zaman önce böyle fırınlayıp, sonra pişirirdi. Ama siz pişirme suyunu sos gibi hazırlamışsınız, çok hoşuma gitti. Eminim lezzeti de çok farklı olmuştur. İlk mantı yaptığımda pişirme yönteminizi deneyeceğim...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  42. Gönül dolusu teşekkürlerrr....

    YanıtlaSil
  43. öncelikle çorum yemeklerini tanıttığınız için teşekkürler.bende öz çorumlu olarak çorum mantısı ile ilgili eklemeler yapmak istiyorum.kıyması bol kavrulur salçalı su yapılır kaynayınca mantı eklenir.domates biber felan yoktur.daha sonra mantılar yumuşakça olunca suyuyla da bereber servise alınır.üzerine sarımsaklı yoğurt sumak nane ve karabiber eklenir.ve ramazan ayının olmazsa olmazıdır.bide böyle deneyin isterseniz.afiyet olsun

    YanıtlaSil
  44. birde mantı içi kıymalı olanlara sözüm var.çorumun mantısının kıyması var ama içerde değil dışarda.buda farklı bir lezzet illaki içinde olacak diye bir kuralmı var.çorumun mantısıda çoruma özel.beğenmeyen yemez.ama lafda söyleyemez.çorumlular gibi mantısının da içi dışı bir.gizlisi saklısı yok.farklılıklara açık olalım.tekdüzelik iyi bişey değildir

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...