10 Mayıs 2010 Pazartesi

Yalancı Sarma Aşı

Malzemeler:
* 100 gr tereyağ
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 250 gr taze yaprak
* 2 tane ince kıyılmış kuru soğan
* 1 çorba kaşığı ezilmiş haşhaş
* 1 su bardağı kıyılmış ceviz
* 1 su bardağı pilavlık bulgur
* Tuz, Karabiber, kuru nane

Üzeri için:
* Bir kalıp yağlı beyaz peynir rendesi

Yapılışı: Taze yapraklar tuzlu su içinde yumuşayıncaya kadar haşlanır. Diğer tarafta kuru soğan, bol yağ içinde pembeleşene kadar kavrulduktan sonra içine bulgur ve diğer malzemeler azcık ilave edilip pişirilir. Sarma içi demlenirken içine rende peynir ilave edilip karıştırılır. Haşlanan yapraklar biraz irice sarılıp, tencereye dizilir ve su konularak hafif ateşte pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Burdur yöresine ait bir yemek çeşididir.
* En önemli özelliği bol yağlı olmasıdır.
* Salamura yaprakla da yapılabilir ancak salamura yaprakla tuzu az koymalıdır.
* Taze yaprakla yapıldığında daha lezzetli oluyor.
* İsteyen tereyağ yerine sadece sıvı yağ ile de yapabilir.
* Eskiler kuyruk yağı kıkırdağı ilave ederlermiş.
* Peynirin tuzunu unutmayıp, tuzu ona göre ilave edin.
* Pişerken üzerine domates püreside koyabilirsiniz.
* Sarma pişirken koyacağınız su sarmaları kapayacak kadar olmalıdır.
* Pişerken üzerine mutlaka kapak veya tencere koyun ki sarmalar açılmasın.
* Zeytinyağlı sarma içi gibi yapılıyor.
* Çok lezzetli ve yağlı bir yemektir.
* Bulgurlu olduğundan besleyicidir.
* Tokat'ın mercimekli batı veya Mersin'in batırığı gibi yenilir.
* Yapılan iç haşlanmış taze yaprakla sokum yapılıp yenir.
* Bu tarifi Burdur'lu arkadaşım Çiğdem'den aldım...


YAĞ MUMU YAKANA YAĞ MUMU, BAL MUMU YAKANA BALMUMU

19 yorum:

  1. Değişik bir tarif ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık yöresel yemekleri severim selamlar

    YanıtlaSil
  3. Sarmanın bu şeklini bilmiyordum değişik ve güzelmiş...Ellerinize sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim.Sevgilerrrr.....

    YanıtlaSil
  5. Çok güzel ve değişik olmuş. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Canim,
    yalanci olsa bile aslini aratmiyor bence. Nefis bir görüntü, ellerine saglik diyorum.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. içinde ceviz olması ilginç.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  8. ÇOK DEĞİŞİK BİR TARİF,ÜŞENMESEM DE DENESEM,SEVGİYLE...

    YanıtlaSil
  9. Canım hepinize teşekkür ederim.Sevgilerrrrr....

    YanıtlaSil
  10. hiç böyle değişik bir sarma çeşidi yememiştim...eminim çok lezzetlidir..ellerine sağlık canım ablacığım..öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  11. görünüm süperrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    YanıtlaSil
  12. Çok teşekkür ediyorum,sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  13. Canım tarife soğanlar kavrulduktan sonra ezilmiş haşhaş koymamız gerektiğini unutmuşuz.Ekleyebilirsen doğru bir tarif olacak.Tanıttığın için teşekkürler.Sevgilerimleeeeee

    YanıtlaSil
  14. Canım arkadaşım teşekkürler.Hemen ilave ediyoru.Sevgilerrrrr....

    YanıtlaSil
  15. http://belguzar anne.blogspot.com12 Mayıs 2010 17:58

    selam bızde sıvaslıyız bat. batırık çok yaparız ellerıne sağlık canım sevgıler

    YanıtlaSil
  16. Bende batı çok severim.Beğendiğine çok sevindim.Sevgilerrrrrr.....

    YanıtlaSil
  17. Zehra'cım yaprak dolmasının hangi çeşidi olursa olsun bayıla bayıla yerim. Bu tariifi hiç duymadım, derhal deneyeceğim. Paylaşımın için teşekkürler.........
    Sendepisir/Nilgün

    YanıtlaSil
  18. Canım Niloş'um zarif yorumuna ve güzel dileklerine gönül dolusu teşekkürlerrr.Sevgi ile öpüyorum...

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...