31 Ocak 2014 Cuma

MAYASIZ HAMURDAN ISPANAKLI KIYMALI EV PİDESİ

Malzemeler:

Hamuru İçin:
* 2 yumurta
*100 gr oda sıcaklığında tereyağ veya margarin
* 3 yemek kaşığı yoğurt
* Tuz
* Kabartma tozu (1 paket)
* 18-20 yemek kaşığı elenmiş un


İçinin Malzemeleri:
* 500 gr yıkanmış kurutulmuş incecik kıyılmış ıspanağın yaprakları
* Önceden bol yağda kavrulmuş dana koyun karışımı (1 orta boy kase kadar)
* 2 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* Tuz,karabiber,pul biber


Üzeri İçin:
* 1 kase rende kaşar
* Biraz tereyağ
* 1 tane çırpılmış yumurta sarısı

Yapılışı: Hamur malzemelerini karıştırın yumuşak bir hamur elde edin streçe sararak dolapta yarım saat dinlendirin, dinlenen hamura  pide şekli verin içine kıymayı ,ıspanağı soğanı koyun  kenarlarına yumurta sarısı sürün,yağlı kağıt yayılmış tepside 180 derecede ısıtılmış fırında alt üst pişirin, inmesine yakın üzerine kaşarları yayın 3-4 dakika daha fırında tutun ve çıkarın, pidelerin üzerine fındık büyüklüğünde tereyağ koyarsanız daha lezzetli olur, dilim dilim servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..


NOT:
* Hamur malzemesi size 3-4 pide tane çıkarır.
* Bu hamuru istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
* Poğaçalar yapabilirsiniz.
* Mayasız olması mide ve alerjik bünyeler için iyi bir tercihtir
* Pide büyüklüğü tuzu ve baharat miktarları size kalmıştır.
* Hamuru ince taba halinde kullanırsanız daha başarı oluyor.
* İsteyen oklava ile açarak kullanabilir.

* Üzerine koyacağınız kaşar ve tereyağ miktarı size kalmıştır.
* Ben biraz büyük pideler yaptım.
* İsteyen iç malzemesini değiştirebilir.
* Hamuru ince taba halinde kullanırsanız daha başarı oluyor.
* İsteyen oklava ile açarak kullanabilir.


AĞZI BÜYÜK OLANA KEPÇE KAŞIK GELİR.

30 Ocak 2014 Perşembe

SÖKE UNLU SÜPER BİR ZEYTİNLİ EKMEK



Hamuru için Malzemeler:
* 1 kg. Söke  beyaz un (yaklaşık)
* 1 paket toz maya
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Az tuz
* 1/2 kg süt



İç Malzemeler:
* 1 kase  siyah zeytin ezmesi
* 2 yemek kaşığı biber salçası
* Nane ve kekik
* Bolca yağ


Üzeri İçin Malzemeler:
* Az bir sıvı yağ

Yapılışı: Un yukarıdaki malzemelerle birlikte cıvık bir hamur yapılır. Ilık bir yerde 30 dk. mayalanması için bekletildikten sonra tezgah üzerinde dikdörtgen bir şekilde sıvı yağ yardımı ile elle açılır. Üzerine bolca yağlı biber salçası sürülür. Zeytin ezmesi ,karıştırılarak hamurun üzerine bolca yayılır ve hamur rulo yapılarak kıvrılır. Yağlanmış kek kalıbına döndürerek yerleştirilip, üzerine  yağ sürülürse, 50 derece sıcaklığa ayarlanan fırında 30 dk. bu şekilde mayalanması sağlandıktan sonra, fırın 180- 200 derece arasında pişirilir. Dilimleyerek servis yapılır.
Afiyet Şeker Olsun....



ADAM ADAMDAN KORKMAZ, HATIR SAYAR.

29 Ocak 2014 Çarşamba

SAÇTA YANIÇ (ÇORUM YÖRESİ)


Malzemeler:

Hamurunun Malzemeleri:
* 500 gr elenmiş un
* 1 tatlı kaşığı kuru maya veya yarım paket yaş maya
* 1 çay kaşığı şeker
* 1 yemek kaşığı sıvı yağ
* 1 yemek kaşığı sirke
*  2 yemek kaşığı yoğurt
* Tuz ve su


İçinin Malzemeleri:
* 500 gr yıkanmış kurutulmuş incecik kıyılmış ıspanağın yaprakları
* Önceden bol yağda kavrulmuş dana koyun karışımı (1 orta boy kase kadar)
* 2 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* Tuz,karabiber,pul biber

Üzeri İçin:
* Tereyağ veya margarin

Hamurun Yapılışı:  Hamurun kuru malzemelerini karıştırın , bir çay bardağına mayayı koyun içine şeker atın ılık su ekleyin maya kabarmaya başlayınca una ilave edin iyice karıştırın su hariç sıvı malzemeleri koyun yoğurmaya başlayın yavaş yavaş su ekleyin sert bir hamur yapın üzerini örtün dinlenmeye bırakın.


İçinin Yapılışı: Ispanak yapraklarını yıkayın ve iyice kurumasını sağlayın kuruyan ıspanakları bıçakla incecik kıyın üzerine önceden kavrulmuş soğuk kıymayı ve incecik kıyılmış kuru soğanı koyun karıştırın tuzu ve baharatları tam hamuru içleyeceğiniz zaman koyun.ve karıştırın.

Yanıcın Yapılışı: Hamuru küçük küçük bezelere ayırın ve unun yardımı ile incecik açın içine ıspanak karışımından bolca koyun ve yarım ay şeklinde (çiğ börek şeklinde) kapatın kenarlarını ister kesin ister elinizle kapatın, teflon tavada veya saç üzerinde alt üst pişirin, pişen yanıçları kenara alın üzerine tereyağ veya margarin sürün keserek servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.

NOT:
* Çorum yöresine ait çok lezzetli saç böreğidir.
* Ispanak yapraklarının kullanılması kuru olması ve çok ince kıyılması önemlidir.
* Kıyma önceden bol yağda kavrulup dondurulursa daha iyi olur.
* Kuru soğan çok ince kıyılmalıdır.
* Teflon tavada, saçta veya odun ateşinde saç üzerinde pişirilir.
* Çorum kış memleketi olduğundan dolaplarında eskiden kavrulmuş kıymaları olurmuş
* Kıymayı kavurup dondurursanız daha kullanışlı oluyor.
* Baharat ve tuzu iç harcına en son ekleyin
* Önce eklerseniz harç sulanır.
* Yanıç çok lezzetlidir.
* Tavada pişirirken biraz yağ koyabilirsiniz.
* Pişen yanıçlar arkalı önlü tereyağ veya margarin ile yağlanır.

BİR FİNCAN KAHVENİN HATIRINI SAYANLAR ASİ DE OLSA SAKİ DE OLSA MERT ADAMLARDIR.

28 Ocak 2014 Salı

ŞEHRİYELİ TAŞLIK ÇORBASI (KARADENİZ YÖRESİ)


Malzemeler:
* 5-6 tane ince kıyılmış tavuk taşlığı
* 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 1 orta boy ince kıyılmış domates
* 2-3 tane incecik kıyılmış yeşil biber
* Yarım yemek kaşığı salça
* 1 yemek kaşığı tereyağ
* 1 su bardağı kadar tel şehriye
* Tuz,karabiber



Üzeri İçin:
* Limon suyu
* İnce kıyılmış taze nane veya kuru nane
* Tercihe göre ince kıyılmış maydanoz


Yapılışı: Tavuk taşlıklarını yıkayın ve incecik kıyın çorba tenceresine tereyağının yarısını koyun ve taşlıkları kavurun üzerine 1 litre veya bir buçuk litre sıcak su koyun ve pişmesini sağlayın diğer tarafta bir tavada tereyağ içinde soğanı iyice kavurun üzerine biberleri koyun domatesleri koyun kavurun, kavrulan malzemeyi pişen çorbaya ilave edin 10 dk. daha pişirin ve tel şehriyeyi ilave edin şehriyelerle birlikte 10 dk. daha pişirin
altını kapatın 10 dk. dinlendirin üzerine istediğiniz malzeme ilave edin ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Karadeniz bölgesinde tavuk taşlığı çeşitli şekillerde tüketilmektedir.
* Çok ucuz bir protein kaynağıdır.
* Çok besleyicidir.
* Zengin mineral kaynağıdır.
* Tansiyon hastalarına tavsiye edilir.
* Çorbasını, kavurmasını,kebabı,ızgarası yapılmaktadır.

* Taşlığın çok iyi yıkanması ve ince kıyılması pişirmeyi kolaylaştırır.
* Taşlık çok iyi pişirilmelidir.
* İyi pişirmezseniz sert olur.
* Yağ,baharat ve tuz miktarları size kalmıştır.
* Üzerine maydanoz ve nane tercihe kalmıştır.
* Limon sıkarsanız lezzetli olur.




AĞIR TAŞ BATMAN DÖVER

27 Ocak 2014 Pazartesi

LAZANYADAN SU BÖREĞİ


SELVA- BLOGGER İŞBİRLİĞİ KAPSAMINDA LAZANYADAN SU BÖREĞİ

Malzemeler
* 1 paket SELVA lazanya
* Haşlamak için büyük bir tencere
* Bol su ve tuz


İç Malzemesi
* 1 büyük kase ezilmiş beyaz peynir
* 1 küçük kase rendelenmiş kaşar peyniri
* Tercihe göre kıyılmış maydanoz


Araları İçin:
* 250 gr eritilmiş tereyağ


Yapılışı: Kaynayan suya Selva lazanyayı 2-3 yaprak olarak yumuşayana kadar kaynatın hemen sudan çıkarın soğuk suya batırın ve sudan çıkarın yağlanmış tepsiye dizin lazanya hamurlarının arasına tereyağ gezdirin lazanya yaprakları yarıya gelince arasına iç harcı koyun ve diğer yaprakları dizin tereyağ dökün en üste üste yine tereyağ sürün 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin, dilim dilim servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Selva lazanyadan su böreği yapmak hem zevkli hem çok lezzetlidir.
* Lazanyadan su böreği yaparken lazanyaları yumuşayana kadar haşlayın.
* Sıcak sudan çıkan lazanya yapraklarını hemen soğuk suya batırın
* Su böreği iç harcını isteğinize göre koyabilirsiniz
* Tereyağ miktarı size kalmıştır.


ALTIN ATEŞTE, İHSAN MİHNETTE BELLİ OLUR.

25 Ocak 2014 Cumartesi

BAHARATLI SOMON BALIĞI VE HAVYAR


Malzemeler:
* 1 parça somon
*  1 tatlı kaşığı tuz
* 1 çay kaşığından az toz şeker

Sos Malzemeleri:

1. Sos:
* 2 çorba kaşığı krem peynir veya labne peynir
* 1 tatlı kaşığı hardal,Rus baharatı
* Tuz

2. Sos:
* 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 1/2 limonun suyu
* Tuz, Karabiber

Süslemek İçin:
* İnce kıyılmış dereotu
* İnce kıyılmış maydanoz


Yapılışı:
Öncelikle somunun her iki tarafını tuz ve şeker ile iyice bulayın ve 10 dk. bekletin, bekleyen somun su dolu bir kap içinde yıkayın ve kurulayın, yağlanmış fırın tepsisine koyun 180 derecede ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin, diğer tarafta peyniri, biraz Rus baharatı ve hardalı iyice karıştırın, ikinci sosu da iyice çırpın, peynir sosunu tabağınıza bir yatak şekli verin ve üzerine fırından çıkan balığı koyun, limonlu sosu dökün maydanoz ve dereotu ile süsleyin.Servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..



 Sevgili  Alex'in Rusya'dan beni düşünerek getirdiği et ve balık baharatı ve Havyar için gönülden teşekkür ederim..


ADALET İLE ZULÜM YAN YANA OLMAZ.

KIYMALI KAT KAT PATLICAN YEMEĞİ


Malzemeler:
* 4 tane boyuna dilimlenmiş kemer patlıcan
* Kızartmak için sıvı yağ
* 250 gr dana kıyma

* 1 tane ince kıyılmış kuru soğan
* 1/2 demet kıyılmış maydanoz
* Tuz, karabiber
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* Süslemek İçin domates dilimleri
* Dikdörtgen şeklinde bir fırın kabı


Yapılışı: Soyulan ve uzunlamasına dilimlenen patlıcanlar tuzlu su içinde 2 saat beklettikten sonra kurulayın ve bol kızgın yağda kızartın, başka bir tarafta kuru soğanı salçanın yarısını ve kıymayı kavurun, kızartılan patlıcanları kalıba bir kat dizin kıyma dökün bu işleme malzeme bitene kadar devam edin en üste kıyma dökmeyin 180 derecede ısıtılmış fırında biraz salçalı su ilave ederek pişirin.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Karnıyarık veya patlıcan oturtmasını birde böyle deneyin.
* Lezzeti aynı ama görüntü çok güzel oluyor.
* Dikdörtgen bir kek kalıbında yaptım.
* Patlıcanların boyu uzun olması gerekir.

* Patlıcanları uzun uzun doğradıktan sonra mutlaka tuzlu suda acısı çıkmalıdır.
* Patlıcanları çok kızgın yağda kızartırsanız fazla yağ çekmez.
* Kızaran patlıcanları kağıt havlu ile fazla yağını çektirin.
* Baharat,yağ,tuz miktarları size kalmıştır.
*Süslemek size kalmıştır.



ABDAL ATA BİNİNCE BEY OLDUM SANIR, ŞALGAM AŞA GİRİNCE YAĞ OLDUM SANIR.