31 Ekim 2013 Perşembe

DİYET YAPANLARA SÜTLÜ İRMİK TATLISI


Malzemeler:
* 1 litre süt
* 8 yemek kaşığı irmik
* 3 yemek kaşığı toz şeker veya tatlandırıcı
* 1 paket vanilya
* 1 tatlı kaşığı tereyağ  veya margarin
* 2 çorba kaşığı hindistan cevizi
* 2 elmanın rendesi
* Kalıp

Süslemek için .
* Tarçın

Yapılışı: Sütü,irmiği,şekeri bir tencereye koyun karıştıra karıştıra pişirin koyulaşınca içine Hindistan cevizini,vanilyayı, tereyağını ve elma rendesini ilave edin 5 dk.daha karıştırarak pişirin, istediğiniz bir kalıbı ıslatın ve malzemeyi içine dökün soğuduktan sonra üzerini streçle kapatın ve dolapta bekletin, servis sırasında ters çevirin üzerini süsleyerek dilim dilim servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Şeker hastaları için alternatif bir tatlıdır.
* Ben şeker ölçüsünü çok altzaltım.
* Şekerin yerine elma rendesi aldı.
* İsteyen tatlandırıcı ile yapabilir.
* Tatlandırıcıyı tatlıyı ocaktan aldıktan sonra ilave edin.
* İsteyen hiç şeker koymaz sadece elma rendesinin tatlısı ile yetinebilir, 
* Kendim şeker hastası olduğumdan sadece elmanın tatlısı ile tüketim yapıyorum.
* İsteyen daha fazla meyve rendesi koyabilir ama irmik miktarını azaltmalı.
* Üzerini süslemek sizlere bıraktım.
* Tarçın şeker hastalarına çok faydalı bir baharattır.
* Kalıbın tam görünmesi için üzerini süslemedim.
* İsteyen çeşitli soslarla süsleyebilir.

AHMAK MİSAFİR EV SAHİBİNİ AĞIRLAR.



30 Ekim 2013 Çarşamba

İYİ BİR KÖFTE YAPMANIN PÜF NOKTALARI


Malzemeler:
* 1 kg döş etinden 2 kere çekilmiş kıyma kıyma
* 200 gr 2 kere çekilmiş kavram yağı(iç yağ)
* 2 adet çok ince kıyılmış kuru soğan
* 1 tatlı kaşığı kimyon
* 1 çay kaşığı karabiber
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
* 3  yumurta
* 1 paket kabartma tozu
* 1 çorba kaşığı galeta unu veya kuru ekmek
* Tuz

Yapılışı:  Kıymayı ve yağı karıştırarak iyice yoğurun buzdolabında  bir gün bekletin,diğer tarafta kuru soğanı bir gece önce kıyın ağzı kapalı olarak buzdolabında bekletin,soğanın suyunu sıkarak sadece soğan tanelerini kullanın, soğanları ve baharatları ilave edin iyice yoğurun, 10-15 dk. dolapta dinlendirin bu işlemi 3 kez yapın hemen pişirmeyin 1 gece yine dolapta bekletin, ertesi gün kıymayı 50 gr kadar parçalara ayırın yuvarlayın bastırarak ızgarada pişirin. ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


PÜF NOKTALARI:
* Mutlaka etinizi iyi seçin.
* Döş bölümün köftesi daha lezzetli oluyor.
- Kavram yağı denilen yağı kullanın.
* Kavram yağı hayvanın kavram bölgesindeki yağdır.
* Kavram yağını kasabınızdan alacaksınız.
* Aldığınız kıymayı ve yağı 2 kez çektirin.
* Kavram yağı koymazsanız içine yağlı koyun kıyması ilave edin.
* Kavram yağı koyulan köfte hemen yenmelidir, yağ çabuk donar.
* Yağ ve kıymayı yoğurun ve 1 gece dolapta bekletin.
* Soğanı çok ince doğrayın ve bekletin acı suyu çıksın suyunu kullanmayın,sadece soğan taneciklerini kullanın.


* Köftenizin yaptıktan sonra 1 gece dolapta bekletin.
* Köfteyi dinlendire dinlendire 3 kez 10 dk. yoğurun.
* Baharat tercihleri ve miktarları size kalmıştır.
* İstediğiniz farklı baharatı ilave edebilirsiniz.
* Yumurta miktarını artırabilirsiniz.
* Galeta unu miktarını artırabilirsiniz.
* Kıymayı 50 gr kadar parçalara ayırın yuvarlayın bastırarak ızgarada pişirin.
* İster mangalda kızartın ister başka ızgaralarda.
* Servis yaptıktan sonra tüketin yağla r donmadan yiyin.
* İsteyen hazır köfte harçlarını koyarak yapabilirsiniz.
* Hazır harç koyarsanız baharat ve galeta unu eklemeyin.


YOĞURDUM EKŞİ DİYEN OLMAZ.

GÖREVİMİZ TAMAMLANDI





28 Ekim 2013 Pazartesi

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN


Dünyadaki en şanşlı 5990 kişi ''ATATÜRK ''olarak Guinness Rekorlar kitabına girecek.Hayatınızda belki bir daha yaşayamıyacağınız bu özel duyguyu ileride torunlarınıza keyifle anlatmak istiyorsanız, sizi 29 Ekim saat 11.00. de sizleri aramızda görmekten mutluluk duyacağız. 5990 onurlu,gururlu kişi ATATÜRK olacak.Sen yoksan bir eksiğiz.



HAVUÇLU KABAK YEMEĞİ


Malzemeler:
*3 tane soyulmuş yıkanmış kabak
* 3 tane soyulmuş yıkanmış havuç

Sosu İçin:
* 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 3-4 diş sarımsak
* 2 tane küçük küçük doğranmış domates
* 1 çay kaşığı toz şeker
* Tuz
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı


Üzeri İçin:
*1/2 demet ince kıyılmış dereotu

Yapılışı: Soyulan ve yıkanan kabakların içini dolma oyacağı ile tamamen oyun, yıkanan ve soyulan havucu içi oyulan kabağın içine sokun ve kabağı dört parmak genişliğinde parçalara ayırın, yemeği yapacağınız yayvan bir tencereye zeytinyağını koyun kuru soğanları içinde pembeleşene kadar kavurun, üzerine sarımsağı ve domatesleri ilave edin iyice kavurun, kavrulan harcın üzerine havuçlu kabakları yerleştirin,tuzu ve şekeri ilave edin 1 çay bardağı kadar sıcak su koyun kapağını kapatın kaynama başlayınca altını iyice kısın havuçların
pişmesi sonunda ocağın altını kapatın, soğuduktan üzerine dereotu serpin ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Yemeğin tarifini '' Oktay Usta''dan almıştım.
* Kabakları uzun şeklinde oyun
* Kabakları oyarken nazik davranın çünkü hemen çatlıyor.
* Havuçları kabakların boyutlarına göre seçin.
* Lezzetli ve hafif bir zeytinyağlı yemek oluyor.



* Ben biraz incecik kıyılmış kırmızı biber ilave ettim.
* Ben domatesleri çiğden koydum.
* Bir gece bekledikten sonra tüketirseniz daha lezzetli olur.
* Yemek piştikten sonra soğumadan kapağını açmayın.
* Aynı tencerede yemeği soğutun.

KARAYA SABUN, DELİYE ÖĞÜT NEYLESİN.

27 Ekim 2013 Pazar

SULU KÖFTE ( SİVAS YÖRESİ)


Malzemeler:

Köfte İçin:
* 500 gr yağsız dana kıyma
* 2 su bardağı ince köftelik bulgur
* 1 yumurta
* 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* Tuz,karabiber,pul biber, kırmızı biber


Sos Suyu İçin:
* 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* 1 yemek kaşığı domates salçası
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* Tuz
* Yeterince su

Yapılışı: Köfte malzemelerini geniş bir tepsi içinde sakız gibi olana kadar iyice yoğurun , yoğrulan kıyma hamurundan küçük parçalar koparın ve misket gibi yuvarlayın, kıyma bitene kadar küçük köfteleri yapın.
Diğer tarafta büyük bir tencere yağı koyun kızdırın,salçayı ve kuru naneyi ekleyin biraz daha kavurun, üzerine bolca su doldurun, kaynayınca bütün köfteleri içine atın köfteler pişene kadar kaynatın tuzunu kontrol edin ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Sivas yöresine ve Anadolu da pek çok yerde yapılan bir köftedir.
* Bazı yörelerde suyuna bir avuç dolmalık pirinç atılır.
* Ben pirinç atıyorum.
* Bulgur köftesinin en önemli özelliği çok iyi yoğrulmalıdır.
* Köftelerin büyüklükleri eşit olmalıdır.
* Hepsi misket büyüklüğünde olursa daha iyi oluyor.


* İsteyen üzerine naneyi koyabilir.
* İsteyen üzerine naneli tereyağ yakabilir.
*Tuz ve baharat miktarları size kalmıştır.
* Yağ miktarı ve çeşidi size kalmıştır.


.* Köfteye koyacağınız soğan çok ince kıyılmalıdır.
* Soğanı rendeleyebilirsiniz.
* Ben köftenin suyuna biraz limon sıkıyorum.
* Köfte suyuna atılan pirinç suyunu daha lezzetli yapıyor.


* Bazı yörelerde kıymaya biraz un ekliyorlar.
* Kıyma yağsız olursa köfteler daha kolay yuvarlanıyor.
* Yağsız kıyma ile yapılan köfteler kaynarken daha sıkı kalıyor.,
* Köfte yaparken yanınıza su alın, ellerinizi batırarak yuvarlamayı yapın.



OTUZ İKİ DİŞTEN ÇIKAN, OTUZ İKİ MAHALLEYE YAYILIR.

25 Ekim 2013 Cuma

MAKARNA TATLISI (KUSKUS TATLISI)

       
       ''DÜNYA MAKARNA GÜNÜNÜZ KUTLU OLSUN''

Malzemeler:
* 1/2 paket kuskus makarna
* Haşlamak için su
* 1 su bardağı toz şeker

Sosu İçin:
* 2 yumurta
* 2 yemek kaşığı un
* 1 su bardağı süt
* 1/2 su bardağı toz şeker
* 1/2 paket vanilya
* 1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi
* 1 avuç dövülmüş ceviz




Süslemek İçin:
* Tarçın
* Çeşitli kuru çerezler (ceviz,fındık, fıstık gibi)
* Çeşitli tatlı soslar
* Reçel veya marmelatlar
* Nane yaprakları



Yapılışı: Geniş bir tencerede kaynayan su içinde makarnayı şeker koyarak yumuşayana kadar haşlayın.Haşlanan kuskusları süzerek alın, başka bir kap içinde sos malzemelerini karıştırın iyice çırpın, süzülen kuskusları içine ilave edin ve karıştırın, yağlanmış bir kalıba veya tepsiye dökün 180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin, soğuduktan sonra süslemek size kalmıştır.Dilim dilim yaparak servise sunun.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Bu tatlıyı ben kuskusla yaptım siz istediğiniz makarna ile yapabilirsiniz.
* Şeker miktarı size kalmıştır.
* Lezzetli bir tatlı oluyor.
* Sosu iyice çırpın.


* Tatlınızı istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.
* İsterseniz pişirirken içine ceviz parçaları koyabilirsiniz.



OLMAYAN DERT BAĞLAR , OLAN DÖRT BAĞLAR.

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR KALBİ


Malzemeler:
* 1 şişe enginar kalbi konservesi
* 1 tane incecik kıyılmış kuru soğan
* 4-5 diş sarımsak
* 1 çay bardağı az haşlanmış bezelye
* 1 çay bardağı küçük küçük doğranmış havuç ( küp küp)
* 1 çay bardağı küçük küçük doğranmış patates
* 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
* 1 çay kaşığı toz şeker
*  1 tatlı kaşığı silme un
* 1/2 limonun suyu
* 1,5 su bardağı sıcak su
* Tuz

Üzeri İçin:
* 1/2 demet ince kıyılmış dereotu

Yapılışı: Geniş bir tencereye soğanları zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun üzerine sıra ile havuç,bezelye, patates,enginar kalplerini, sarımsağı ekleyin ve biraz kavurun, tuzu,şekeri ilave edin biraz karıştırın suyunu verin, 10-15 dk sonra suyundan biraz alın soğuk su biraz ılıtın içine unu koyun iyice çırpın
pürüzsüz olunca içine limon suyunu koyun ve yemeğin üzerine dökün  bir 10 dakika daha kısık ateşte pişirin, yemeğin soğumasını bekleyin,soğuduktan sonra dereotu ile süsleyin ve servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...



NOT:
* Enginar kalbini genelde konserve bulduğumdan, yemeğimizde konserve kullandım.
* Konserveyi kullanmadan önce suyunu süzebilir ve sebzeleri yıkabilirsiniz.
* Kendi yaptığım konservelerin suyunu dökmüyorum ve yıkamıyorum.
* İçine koyduğumuz bezelye,havuç ve patatesi küçük ve küp küp doğrayın.
* İsteyen garnitür konservesi koyabilir.
* Konserve kullanacaksanız yemeğe en sonra ilave edin.
* Tuz ve yağ miktarları size kalmıştır.
* Un ilave edilince yemek daha beyaz ve suyu  biraz koyu olur.
* Çok lezzetli bir yemektir.
* Ayrıca enginarın faydaları saymakla bitmez.


MAL CANI KAZANMAZ, CAN MALI KAZANIR.