30 Eylül 2012 Pazar

KAŞIK HELVASI

 Malzemeler:
* 3 su bardağı beyaz un
* 2,5 su bardağı pudra şekeri veya toz şeker
* 250 gr tereyağ veya margarin
* 1 paket vanilya
* İstenilirse dövülmüş fındık fıstık konulabilir.
 Süslemesi için:
* Çikolata sosu
* Pudra şekeri
* Fındık, fıstık
 Yapılışı: 250 gr tereyağını altı kalın bir tencerede(tercihen çelik) göz göz olana kadar kızdırın, üzerine unu dökün hızlı hızlı devamlı karıştırın, helva kokusu gelene kadar işleme devam edin, üzerine pudra şekerini,vanilyayı dökün ocağın altını kapatın, sürekli olarak yine karıştırın, soğumaya bırakın. Ilıdıktan sonra
kaşıklave elle bastırarak kaşık şeklini verin, üzerine pudra şekeri, çikolata sosu dökerek servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Tereyağından sakın kısmayın
* Pudra şekeri daha çabuk eridiğinden daha iyi oluyor.
* Vanilya, fındık fıstık koymak sizlere kalmış
* Şayet elinizle toplayamazsınız bir çay bardağı su ilave edebilirsiniz.(şeker koyma aşamasında)


KÖPEKLERİN DOSTLUĞU LEŞİN BAŞINA KADARDIR


 

29 Eylül 2012 Cumartesi

MEYVELİ KEK

 Malzemeler:
* 3-4 tane oda ısısında yumurta
* 1 - 1,5  su bardağı toz şeker
* 1 çay bardağı yoğurt veya süt
* 1 çay bardağı sıvı yağ veya erimiş margarin
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* İstediğini kuru meyvelerden 4-5 tane ( küçük küçük doğranmış)
* Yarım portakal veya limon suyu
* 1 portakalın veya limonun kabuk rendesi
* 2,5 su bardağı elenmiş beyaz un
* Üzeri için pudra şekeri

 Yapılışı: Derin bir kap içinde yumurtaları ve şekeri köpük oluncaya kadar çırpın, üzerine yoğurdu ve diğer malzemeleri ilave edin kuru meyveler sert ise sıcak su içinde biraz bekletin süzün ve keke koyun, bütün malzemeler koyulunca kaşıkla yavaş yavaş karıştırın yağladığınız bir kek kalıbında 180 derece ısıtılan fırında pişene kadar tutun, ılıyınca üzerine pudra şekeri eleyin.
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
*Kek için koyacağınız kuru meyveler yerine meyve şekerlemesi de koyabilirsiniz.
* Kuru kayısı,kuru üzüm, kuru hurma, kuru erik,kuru muz vs. konulabilir.
* İsteyen taze meyvelerle yapabilir.
 * Kek pişirme püf noktalarını daha önce yazmıştım.

 *Artan kekler:
* Yeniden fırınlanıp taze hale getirilebilir.
* Küçük parçalara bölünüp üzerine puding dökülebilir.
* Supların tabanına konulur (pastanelerde genelde öyle yapılırmış)


KARGADAN KORKAN DARI EKEMEZ.





28 Eylül 2012 Cuma

İNCİR UYUTMASI

 Malzemeler:
* 1 litre süt
* 1/2 kg kuru incir
* 1 su bardağı toz şeker
* 1-2 çay kaşığı tercihe göre tarçın
* 200-250 gr kadar çekilmiş ceviz ( fındık,fıstık,badem)
 Yapılışı:Kuru incirlerin saplarını kesin dörde bölün robotta iyice ezin, macun kıvamına gelsin.Sütü ve şekeri bir tencere içinde ara sıra karıştırarak kaynatın, incir püresini kaynayan sütün içine katın, ocağın altını kısın ve sürekli karıştın, 10-20 dk. pişirin,(karışım koyu bir kıvam almalıdır) Üzerine istediğiniz dövülmüş çerezi ve tarçını ilave edin sıcakken kaselere veya kalıba boşaltın hava almayacak şekilde ağızlarını kapatın, dolapta 4-5 saat bekletin ters çevirerek servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* İncir uyutması kuru incirden yapılır.
* Çok lezzetli ve hafif bir tatlıdır.
* İç Anadolu Bölgesinde daha çok yapılır.
* Kuru inciriniz daha beyaz olursa tatlının rengi daha beyaz olur.
* İçine koyacağınız çerez çeşitlerini kendiniz seçebilirsiniz.
* Tarçın koymak size kalmıştır.
* Sunumunu küçük kalıplarda veya puding kalıplarında yapabilirsiniz.
* Kalıptan ters çevirerek servis yapabilirsiniz.
* Yanında dondurma veya tercihe başka malzemelerle servis yapabilirsiniz.
 *  Benim incirim biraz fazla kuruydu o yüzden çok esmer oldu.
*  Ben küçük bir kalıpta  yaptım.
* Malzeme miktarını azaltarak yapabilirsiniz.
* Üzerini süsleyebilirsiniz.Ben sade olsun istedim..


KABAK UZUN BAK LAK LAK, GÜL KISA BAK KOKUYA

27 Eylül 2012 Perşembe

BAZLAMADAN KIYMALI PİDE

 Malzemeler:
* 1 tane bazlama ( elips şeklinde olanlardan)
* 200 gr orta yağlı kıyma
* 1 tane incecik yemeklik doğranmış  kuru soğan
* 1 tane orta boy küçük küçük doğranmış domates
*  1-2 tane incecik doğranmış yeşil ve kırmızı biber
* 1/2 demet ince kıyılmış maydanoz
* 2-3 tane yumurta
*  Bir kase rende kaşar peyniri
* Tuz, karabiber,pul biber
* 2 yemek kaşığı tereyağ
* 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
 Yapılışı: Öncelikle bazlamayı ortadan ikiye ayırın, diğer tarafta tereyağ ve zeytinyağı hariç bütün malzemeyi karıştırın, az biraz su koyarak sulandırın, bazlamanın her iki yarısını zeytinyağı ile yağlayın, malzemeyi ikiye ayırın, bazlamaların her tarafına yayın, fırında veya ızgarada üstü kızarana kadar pişirin, üzerine hemen kaşar rendesi  ve tereyağ koyun, sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* İstediğiniz şekildeki bazlama ile yapabilirsiniz.
* İsteyen bazlamasını kendi yapabilir.
* Ben hazır aldım.
* Üzerine istediğiniz malzemeyi koyabilirsiniz.
* Üzerine isteyen kaşar koymayabilir.
* Fırında pişirirseniz altının çok pişmemesine dikkat edin.
* Pidenin çok kuru olmaması gerekir.
* Bol tereyağlı çok lezzetli oluyor.
* Aynı işlemi bayat ekmeklerle de yapabilirsiniz.
* Baharat tercihi size kalmıştır.


ARILAR KOVANLARINA ÇOMAK SOKANA KADAR MASUMDUR

KARA FIRIN

KARA FIRININ YENİ ÜRÜNÜ, TEŞEKKÜRLERR...

26 Eylül 2012 Çarşamba

COOKHANE MUTFAK SANATLARI VE MESLEK OKULU

ŞEF KORHAN BÜYÜKSUDA

ARPA ŞEHRİYE PİLAVI


 BİBERLİ,FESLEĞENLİ ARPA ŞEHRİYE PİLAVI

Malzemeler:
* 1 paket iri arpa şehriye
* 2-3 yemek kaşığı tereyağ
* 1 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 adet yeşil ve kırmızı taze biber(çarliston)
* 1/2 demet taze veya kuru fesleğen
* Tuz
* Karabiber
* 1 isteğe bağlı et su tablet konulabilir

 Yapılışı: Makarna yapacağınız tencereye tereyağını ve zeytinyağını koyun biberleri ve şehriyeleri kavurun, üzerine (üstünü 2 parmak geçsin) sıcak su koyun (suyun içine tuzu unutmayın) pilav gibi pişirin, ineceğine yakın fesleğen ve karabiber ekleyin,demlenince servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* İsteyen makarna gibi haşlayıp yapabilir.
* Biberleri başka yerde kavurup ilave edebilirsiniz.
* Et suyu tablet ilave ederseniz tuzunu az koyun.
* İsteyen tavuk suyu veya et suyu koyabilir.
* Biberleri acı tercih edebilirsiniz.
* Tereyeğının içine zeytinyağı koyunca tereyağının yanmasını geçiktirirsiniz.
* Baharat tercihleri size kalmıştır.
* İsterseniz salça veya domates rendesi de koyabilirsiniz.
* İsteyen her türlü sebze ilave edebilir.
KOMŞU KOMŞUNUN KÜLÜNE MUHTAÇTIR

25 Eylül 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI TAZE FASULYE

 Malzemeler:
* 1 kğ çalı fasulyesi
* 1/2 kğ soyulmuş ve küçük küçük doğranmış domates
* 1 orta boy incecik yemeklik doğranmış kuru soğan
* 3-4 diş sarımsak
* 1 tane ince uzun doğranmış kırmızı biber
* Tuz
*  1 çay kaşığı toz şeker
* 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
 Yapılışı: Fasulyeleri yıkayıp ayıklayın ortadan keserek uzun şeritler elde edin. Bir tencerye soğanı, yağını koyun kavurun, fasulyeleri domatesleri,biberleri, sarımsakları, tuzu ve şekeri ilave edin kapağını kapatın kendi buharı ile biraz pişmesini bekleyin, suyunu salmış fasulyelere su az gelirse az az sıcak su ilave edin, 30-40 dk. az sulu pişirin. Servis yapmadan önce küçük kaselere koyun, kalıp şeklinde tabaklara çevirin.Üzerini domates ve maydanozla süsleyin.
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* Yemek yapacağınız fasulyenin kılçıksız ve taze olması gerekir.
* Zeytinyağlı yemeklerde mutlaka zeytinyağı kullanın.
* Fasulyeleri şerit haline getirmemiz kalıpta düzgün görünmesi için.
* Zeytinyağlılara az miktar şeker konulmalıdır.
 * Zeytinyağlı yemekler bir gece bekleyince daha lezzetli olur.
* Sarımsak ve biber eklemek size kalmıştır.
* İsteyen salça ekleyebilir.
* Taze fasulye çeşitleri burdan..


ÖZÜ GÜLMEYENİN,  YÜZÜ GÜLMEZMİŞ

24 Eylül 2012 Pazartesi

ŞEF ÖMÜR AKKOR VE ANNEMİNELİ

 Özgün yemekler sihirbazı şef Ömür Akkor ile tanışma ve sohbet etme şansım oldu..
 Bütün canlıların olduğu gibi biz insanların da doğal  gereksinmelerinin başında beslenme gelir. Sevgili şefim den yemek ve beslenme hakkında, bakışımı genişlettiği söyleşisi için gönülden teşekkür ediyorum.

 Zerafet kelimesinin içini çoğu zaman dolduramayız; Zarif kişide olması gereken özellikler arasında yüzün aydınlığı, gülümseme, samimiyet, içtenliği saymayabiliriz. Ama bence zerafet'in en güzel örnekleri bunların olduğuna ÖMÜR ŞEF'i tanıdıktan sonra doldurduğumu sanıyorum...






AĞIZDAN ÇIKANI KULAK DUYAR, İÇTEN GELENİ KALP DUYAR

23 Eylül 2012 Pazar

ETLİ KIRMIZI BİBER DOLMASI (GÜL BİBERİ)

 Malzemeler: 
* 2 kğ dolmalık gül biberi
*2 Çorba kaşığı dolmalık pirinç(biraz pilavlık bulgur ilave edilebilir)
*300 gr orta kuzu koyun kıyması karışımı

* Tencerenin dibi için kemik parçaları
* 2 yemek kaşığı karışık biber ve domates salçası
*2 tane büyük rendelenmiş boy domates
*2 adet incecik kıyılmış soğan 

* 2-4 diş ince kıyılmış sarımsak
*2 çorba kaşığı margarin
*1/2 demet kıyılmış maydanoz
* 1/2 demet kıyılmış dereotu 

* 1 yemek kaşığı kuru nane
* Tuz, karabiber
 Yapılışı: Gül biberlerinin içlerini çıkarın, harcı için kıymayı,ayıklanıp yıkanmış pirinci,kabuğu rendelenmiş domatesler, soğan,sarımsağı, maydanozu, dereotunu, baharatları,salçanın yarısını, margarinin yarısını, tuzu koyup iyice yoğurun ,fazla sıkı olmayacak biçimde kabaklara doldurun, dolmaların ağzı birer kabak veya domates parçasıyla kapatılarak, tencerenin dibine dizilen kemiklerin üzerine düzenli bir biçimde tencereye dizin. Üstünü örtecek kadar salçalı su koyun, kalan margarin de ilave edildikten sonra üzerine dolma kapağı ve düz bir tabak koyarak,orta ateşte pişirin.
Gül biberler pişince, içlerindeki pirinç pişince ateşten indirin, dolmalar servis tabağına yerleştirin. Üzerine dereotu veya yoğurt koyarak servis yapabilirsiniz
Afiyet Şeker Olsun.....
NOT:

* Dolmanın kıyması yağlı olursa daha lezzetli olur.
* Baharat olarak isteginiz baharatı ilave edebilirsiniz.
* Salçayı azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Dolmaların  üzerine domates parçalarını kapak  yapabilirsiniz.
* Üzerine dökeceğiniz sos dolmaya çok güzel bir lezzet veriyor. Limonu azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Limon tuzu bazı yemeklere çok güzel yakışır. Suda çözdükdükten sonra yemeklere ilave edilmelidir.
* Üzerine dökülen sosa salça ilave etmeyebilirsiniz...
* Dolmaları pişirirken dolma kapağı veya tabak kapatmayı unutmayın.
* Dolmaların üzerini yağlı kağıt  kapata bilirsiniz.
* Dolma piştikten sonra biraz dinlenmelidir.


BAŞKA DERENİN TAŞI İLE BAŞKA KUŞLAR VURULMAZ

22 Eylül 2012 Cumartesi

ARNAVUT USULÜ KURU FASULYE

Malzemeler:
* 500 gr kuru fasulye
* 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* 1 yemek kaşığı sıvı yağ veya zeytin yağı
* 1 yemek kaşığı biber salçası
*  1 çay kaşığı toz kırmızı biber
* 1-2 tane Arnavut acı biberi veya acı kırmızı biber
* Tuz
Yapılışı: Islatılmamış kuru fasulyeleri sıcak su ile birlikte ocağa koyun, suyu çekilene kadar kapağı aralık (kındırık) pişirin,ayrı bir tavada margarin ve sıvı yağı biber salçası ve toz biberle kızdırın içine tuzunu atın bu karışımı tencerede kuru fasulyelere ilave edin, suyu azaldığın üzerine tekrar sıcak su ilave edin kapağı aralık 1-1,5 saat fasulyeler helmeleşene kadar pişirin, içine acı biberleri atın, ocağın altını kapatın.Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* Kuru fasulyeler ıslanmadan pişiriliyor.
* Soğan koymadan pişiriliyor.
* Lezzetli bir yemek oluyor.
* Arnavutlar kuru fasulyeyi bu yöntemle pişiriyorlarmış.
* Fasulyenin kabukları açılmıyor.
* İsteyen yağ ölçüsünü kendine göre ayarlayabilir.
* Arnavutça kuru fasulye bishtajë e bardhë demekmiş


ELLER VAR İKEN, KOCA SAĞ İKEN SEVER

20 Eylül 2012 Perşembe

Anthony Bourdain İstanbul'a Geri Gelsin

Anthony Bourdain İstanbul'a Geri Gelsin






Anneannem Tarsus'lu, dedem Bursa'lı, Babaannem Sivas'lı, büyükbabam Erzincan'lı, Babam Ankara'lı, Annem Tarsus'ta, Eskişehir'de, Bursa'da, Trabzon'da ve Çorum'da yaşamış... 2 nesil memur olmuş, 2 nesil de şehirler arası yolculuklarda bırakmış hayatlarının büyük bölümünü. Ben de onlara şöyle yetişiyorum Trabzon'da doğdum, Çorum'da büyüdüm ama Bursa'lıyım derim Bursa'yı bilirim... 

Anneannem Akdeniz ve Güneydoğu mutfağını çok iyi bilirdi, Ege mutfağının da hakkını verirdi ama en büyük ustalığı Osmanlı mutfağıydı hala onun yaptığı "İmambayıldı"yı kimsenin elinden yemedim. Nam-ı diğer"Annemineli" bile hala deniyor ama olmuyor :) Annem zeytinyağlıları ile meşhurdur ama en çok da yöresel yemekler yapar. Onun yemeklerini yiyenler 40 gün 40 gece anlatır elinin lezzeti, blogundan yazarlığa, yemek yarışmalarından TV programlarına uzandı. Dilerim bir gün herkes annemin elinden bir tabak yemek yer, yemeğin doymak için değil zevk için, lezzet için, damak tadın için olduğunu anlar. 



Babam dünyanın en güzel menemenini, sucuklu yumurtasını yapar, dedem turşu yapardı, komposto yapardı, reçel yapardı, kendi zeytininden başkasının zeytinini ağzına sürmezdi ve bu serüven böyle uzar gider... Diyeceğim odur ki biz yemek yerken birbirini seven, Türkiye'nin dört bir yanından  valizine lezzet koymuş, biraz hamsi biraz içliköfte biraz da ayşekadın diğerinde Dünya mutfağı tarifleriyle yaşıyor. Anthony Bourdain'in bütün kitaplarını, belgesellerini, programlarını ezberlemek üzere ben de adamın hikayesine, hayatı nasıl yaşadığına, yemeklerine ve programlarına hayran oldum bile geç kaldık...http://aychulus.blogspot.com/ 

NOT: Kızıma paylaşımı için teşekkür ederim.



ARMUT DİBİNE DÜŞMESE DE AYNI BAHÇEYE DÜŞER




 

19 Eylül 2012 Çarşamba

ANNEMİNELİ MARKA OLDU


BOZCAADA (ÇİÇEK PASTA VE EKMEK FIRINI)


 Çiçek Fırın sonunda hayallerimizi gerçek yaptı ve ürünlerini oturup keyifle yerken yanında limonatamızı, kahvemizi, çayımızı içebileceğimiz bir mekan yarattı. Yıllardır fırından yeni çıkmış, mis kokulu mamullerini aynı mekanda yiyememenin sıkıntısı artık bitti.

Üstelik öyle güzel bir yer bulmuş ki kendine... Kocaman bir çınar ağacının gölgesinde yer alan mekan adanın eski kütüphanesi aslında. Pastanede her türlü pastane ürünü yer alıyor. Ayrıca sabahları kahvaltı da veriliyor.
Cappuccino, cafe latte gibi özel kahveler de yapılıyor.

Sadece Çiçek Pastanesinin hazırladığı damla sakızlı bademli kurabiyesi 150 yıllık bir lezzet geleneği adada. Zamanında Rumların misafirlerine sunduğu özel tatlardan biri olan bu kurabiye hala yaşatılıyor.

Pastanenin dondurması ada sütünden, katkısız ve boya kullanmadan yapılıyor. Dondurma çeşitlerinin renkleri olması gerektiği gibi, hiçbir müdahale yok ! Ada inciri, karadut ve damla sakızlı dondurma öne çıkan lezzetlerden...

İçinde piyanosu olan ve gün boyunca klasik müzik çalan bir pastanede ve böyle  bir pastaneye sahip bir 
TEŞEKKÜRLER ÇİÇEK PASTANESİ.....







YÖRÜK AT YEMİNİ KENDİ ARTIRIR