29 Ağustos 2012 Çarşamba

AS TV CANLI YAYINI






 AS TV'de Hayata Dair'de Serpil Aslantürk'ün konuğu oldum. Serpil hanıma ve yayın ekibine burdan çok teşekkür ederim..

AS TV.DE CANLI YAYINDAYIM

Bugn saat 16.00'da AS TV'de Hayata Dair'de Serpil Aslantürk'ün konuğu olacağım. Yeni tarifler verip bol bol sohbet edeceğiz dilerim beni yalnız bırakmazsınız :) Teşekkürler

28 Ağustos 2012 Salı

AS TV.DE CANLI YAYINDAYIM

Bursa'nın en çok izlenen yerel kanallarından biri olan As TV'de haftaiçi hergün yayınlanan Hayata Dair programının yarınki konuğu ben olacağım. Saat 16.00'dan itibaren izleyebilirsiniz :)

27 Ağustos 2012 Pazartesi

ACILI EZME


Malzemeler:
* 1 adet kuru soğan
* 1 diş sarımsak
* 1 tane çarliston biber
* 1 tane büyük boy kabuğu soyulmuş domates
*  1 adet kırmızı biber
* 1/2 yemek kaşığı domates salçası
* 1/2 yemek kaşığı  biber salçası
* Yarım limonun suyu
* 1 yemek kaşığı nar ekşisi
* Acı pul biber
*  Tuz,, kuru nane
* 1/2 demet maydonoz
* Zeytinyağı


 Yapılışı: Bütün malzemeleri küçük küçük doğrayın,  salçaları koyun ve parçalayıcıdan geçirin, ezme kıvamına gelsin,içine baharatını, limonunu ve zeytinyağını ilave edin ve servis yapın.
  
NOT:
* İçine koyacağınız baharatlar kendi zevkinize kalmıştır.
* Baharat miktarları size kalmıştır.
* İçine acı yeşil biberde koyabilirsiniz.
* Bir gece dolapta bekleyince daha lezzetli oluyor.
* İsteyen parçalayıcı kullanmayıp bıçakla kıyabilirsiniz.
* Sirke de ilave edebilirsiniz.
* Kolay ve çok lezzetli bir salatadır.




KABAK UZUN LAK LAK, GÜL KISA BAK KOKUYA

24 Ağustos 2012 Cuma

ÇİKOLATALI SUFLE

 Malzemeler:
* 1 yemek kaşığı tereyağ( 30 gr)
*  3 yemek kaşığı toz şeker
*  120-125 gr bitter çikolata
* 1 paket vanilya
* 4 yumurta( beyazı ve sarısı ayrı kullanılacak)
* 1 çimdik tuz
* 1 yemek kaşığı pudra şekeri
* 1 tatlı kaşığı limon suyu
* 1 yemek kaşığı sıcak su
 Yapılışı: Çikolataları küçük küçük kırın, tereyağ ile birlikte benmari usulü eritin, tereyağ üstte çikolata alta eritin, Yumurta beyazlarını bir çimdik tuz ilave ederek iyice katılaşana kadar çırpın, daha sonra içine 1 yemek kaşığı pudra şekerini ve limon suyunu katıp karıştırın., diğer tarafta 1 yemek kaşığı sıcak su ile toz şekeri eriyene kadar ocak üstünde bir kap içinde eritin, yumurta sarılarına vanilya ekleyin ve çırpın, erimiş şekeri yavaş yavaş ilave edin ve çırpmaya devam edin,daha sonra üzerine erimiş çikolatalı tereyağını ilave edin,bu karışıma çırpılmış yumurta beyazının birazını koyun ve yavaşca karıştırın,daha sonra kalan yarısını yavaş yavaş ekleyin, karışım sönmeden homejen hale getirin, sufle kaplarını pudra şekeri ile kaplayın, fazla şekeri dökün, üzerine karışımı 1 parmak boşluk kalacak şekilde doldurun, 190 derecede önceden ısıtılmış fırında 12-13 dk pişirin,üzerini pudra şekeri ile süsleyin veya yanına dondurma ile servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun....

 NOT:
* Evde sufle yapmak hem çok zevkli hemde kolay
* Tarifi sırasına göre yaparsanız hiç zorlanmazsınız.
* Benmari, yaparken ısıya dayanıklı cam bir kap ve büyükçe bir tencere gerekir.
* Eriyen çikolatayı erimiş halde fazla bekletmeyin,hemen donar
* Suflenin püf noktaları yumurta aklarının ve beyazlarının çırpılmasıdır.
* Fırın mutlaka önceden ısıtılmalıdır.
* Fırında 12-13 dk. daha fazla tutmayın.
* Çıkarınca ortasını kaşıkla açtığınızda çikolata akmalıdır.
* Üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.
* Yanında dondurma, krem şanti, kaymak veya krema koyabilirsiniz.
*  İsterseniz çikolatayı krema ile de eritebilirsiniz.
* Bu tarifte un yok, ama isteyen 2 yemek kaşığı un koyabilir..


TENCERE YAŞAR, KAPAK YÜRÜTÜR

23 Ağustos 2012 Perşembe

İRMİK ÇORBASI


Malzemeler:
* 5-6 su bardağı tavuk suyu
* 2-2,5 su bardağı süt
* 1/2 su bardağı irmik(ince)
* 2 diş sarımsak
* 1 yemek kaşığı kuru nane
* 1 çay kaşığı pul biber
* 1 çay kaşığı karabiber
* Tuz
* 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
* 1 küçük kase tulum peyniri (üzerine isterseniz tulum peyniri ilave edebilirsiniz)

 Yapılışı: Tavuk suyunu ve sütü bir tencerede kaynatın, kaynayan tavuk suyuna irmiği ilave edin iyice karıştırın, Ezilmiş sarımsağı,baharatları ekleyin,15-20 dk kaynatın, üzerine tereyağ ve biber yakıp dökün.Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
NOT:
* İrmik çorbası sütlü yapıldığı gibi sütsüzde yapılır.
* İsteyen irmiği önce yağ ile kavurup diğer malzemeleri ilave edebilirsiniz.
*İsteyen salçalı yapabilir.
* İçine incecik kıyılmış pırasa ilave edebilirsiniz.
* İsteyen üstüne yumurta terbiyesi yapabilir.
* İçine rende havuç,patates veya kabak koyabilirsiniz.
* Üzerine tulum peyniri serpebilirsiniz.
* İsteyen üzerine ekmek kızartıp koyabilirsiniz(kroton)


KURU DEREDE BİLE SEL OLUR

22 Ağustos 2012 Çarşamba

ŞAMBALİ

 Malzemeler:
* 2 su bardağı iri boy irmik
* 1 su bardağı şeker
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
* 1 paket vanilya
* 1 çay bardağı  çok pekmez  az su karışımı

Üzeri İçin:
* 1 kase soyulmuş yer fıstığı(badem, fındık)

 Şerbeti İçin:
* 3 su bardağı toz şeker
* 2 su bardağı su
* 1 limonun suyu
* 1 paket vanilya
 Yapılışı: İrmik, vanilya, kabartma tozu ve şekeri iyice kuru olarak karıştırın, sonra yoğurdu ekleyin iyice karıştırın, borcamın dibini pekmez su karışımı ile iyice ıslayın, malzemenin tamamını dökün elinizi pekmezli su ile ıslayarak güzelce  düzleyin, üzerine biraz daha pekmezli su sürün bıcakla dilimlere ayırın,180 derecede ıstılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin ve fırını kapatın..Soğuk şerbeti üzerine dökün kapattığınız fırına tekrar koyun ve 10 dk.fırında bekletin, soğuduktan sonra dilim dilim servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* Şambali hem çok kolay hem çok zor yapılan bir tatlıdır.
* Fırında çok iyi pişmelidir.
* Dilimleme pişmeden önce yapılmalıdır.
* Piştikten sonra şerbeti ile bilikte sıcak fırında bekletilmelidir.
* Üzerine yarım yer fıstığı konulmalıdır.Badem veya fındıkta konulabilir.
* Şambali bir sokak tatlısıdır.
* Herkes mutlaka camekanlı tezgahtan sokak satıcılarından alarak yemiştir.
* İzmir tatlısı olarak bilinse de her yörede yapılmaktadır.
* İzmir'de bademlisi yapılır.
* Ben tepsiye ve tatlının üzerine pekmezli su sürüyorum, daha güzel kızarıyor.
* Bu tatlı unsuz ve yağsız yapılan bir tatlıdır.
* Bazı yörelerde ve tariflerde un ilave ediyorlar.
* Bu tatlı unsuz yapılmaktadır.



GİYDİM ESBABIN İYİSİNİ, TARDA GÖZÜM YOK, SARDIM YİĞİDİN DELİSİNİ YARDA GÖZÜM YOK




21 Ağustos 2012 Salı

BAYRAM YEMEKLERİ







SİNEĞİN AKILLISI KÖYLÜNÜN KATIK TOBASINA KONAR, AHMAĞIDA KÖYE GİDERMİŞ



18 Ağustos 2012 Cumartesi

Vazgeçilmez Lezzet Çorba

Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak
yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir. Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak
yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir. ben çorba severim

BAYRAM KUTLAMASI


17 Ağustos 2012 Cuma

ISPANAKLI PASTIRMALI TAVUK SARMA

 Malzemeler:
* 2 tane  inceltilmiş büyükçe tavuk göğsü
* 10-15 dilim pastırma
* 2 büyük kase incecik kıyılmış ıspanak
* 1 adet incecik kıyılmış kuru soğan
* 2 yemek kaşığı tereyağ( ıspanağı kavurmak için)
*  1/2 çay bardağı zeytinyağı ( tavuk sarmalarını kızartmak için)
* Tuz, baharat (miktarlar size kalmış)
* Kürdan

 Yapılışı: Teflon bir tava içinde soğanlarla ıspanakları tereyağ içinde kavurun baharatlarını ekleyin, Tavuk göğüslerini kasabınıza veya kendiniz iyice inceltin, hazırladığınız ıspanağı inceltilen tavuk göğüslerine paylaştırın, üzerine birer parça pastırma koyun ,etleri rulo şeklinde sarın uçlarını kürdanla tutturun, teflon tavada zeytinyağ da çift taraflı kızartın, sıcak sıcak dilimleyerek servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..

 NOT:
* Aynı yemeği kırmızı etle de yapabilirsiniz.
* Tavuğu sararken içindeki malzemeleri değiştirebilirsiniz.
*İçine mantar, domates, kırmızı biber , pilav, bezelye koyabilirsiniz.
 * Etinizin incecik dövülmesi gerekir.
* Et dövücünüz yoksa merdane ile açarak yapabilirsiniz.
*  Eti isterseniz tereyağında kızartabilirsiniz.
* İçine istediğiniz baharatı ilave edebilirsiniz.
 * Pastırma yerine sucuk, sosis,salam koyabilirsiniz.
* Servis yaparken pilav,makarna,salata veya garnitürlerle servis yapabilirsiniz.
* Üzerine isterseniz domates sosu yaparak dökebilirsiniz.
 * Kürdan yerine dikiş ipliği ile dikebilirsiniz.
*  Pişince üzerine maydanoz serpebilirsiniz.

EV AYRIDIR HAL BİLMEZ, CAN AYRIDIR DERT BİLMEZ

16 Ağustos 2012 Perşembe

LOHUSA ŞERBETİ (KAYNAR)


Malzemeler:
* 4-5 tane kabuk tarçın
* 15 -16 adet tane karanfil
*  3 adet tane zencefil veya 1-2 çay kaşığı toz zencefil
* 1 adet havlıcan
* 1 adet zerdaçal
* 45-50 tane yenibahar
* 4-5 tane kakule
* 2-3 litre su
* Şeker miktarı sizlere kalmış
* Üzerine koymak için bolca dövülmüş ceviz ve toz tarçın



  1. Yapılışı: Büyükçe bir tencereye suyu, şekeri ve bütün malzemeleri koyun 30-35 dk. kaynatın Bütün malzemelerin ayrılması için bir tülbentten süzün, sıcak veya soğuk olarak ikram edin.Üzerine isterseniz ceviz ve tarçın koyarak servis yapın.
    Afiyet Şeker Olsun...
 NOT:
* Lohusa şerbeti adındanda  anlaşıldığı gibi bebek olduktan sonra bebeği görmeye gelenlere ikram edilir.
* Lohusa şerbeti anne sütünü artırdığı için lohusalara bol bol içirilir.
* Bazı yörelerde KAYNAR adını almaktadır.
* Bu malzelerin yerine lohusa şekeri koyabiliriniz.
* Bu ölçülere 1/2 kğ lohusa şerbeti yeter.
* Lohusa şekeri şerbete kırmızı rengi verir.
* Benim verdiğim tarif doğal lohusa şerbetidir.
 * Sıcak veya soğuk içebilirsiniz.
*  Sıcak içtiğinizde gripe iyi gelir ve önleyicidir.
* Boğazlarınızı yumuşatır.
* Öksüreğe iyi gelir.
* Size sunduğum lohusa şerbetini rahmetli annemin evlendiğinde alınan çay takımıdır.(yıl 1953)
* Malzemeleri aktarlardan bulabilirsiniz.
* Bazı yörelerde kaynar deyince takım olarak verilmektedir.
* Şişelere koyulan lohusa şerbeti buzdolabında 1 hafta saklanabilir.

KESER DÖNER SAP DÖNER GÜN GELİR HESAP DÖNER

15 Ağustos 2012 Çarşamba

KÖFTELİ İÇLİ KÖFTE


 Malzemeler:

Köfte için:
* 500 gr ince köftelik bulgur
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı irmik
* 2-3 su bardağı un
* 3-4 yemek kaşığı biber veya domates salçası
* Tuz, kimyon

Köfte sosu İçin:
* 2 tane olgun rendelenmiş domates
* 1 tatlı kaşığı domates salçası
* 1 tatlı kaşığından az biber salçası
* Tuz, baharat(fesleğen yakışıyor)
* Az sıvı yağ

Sosun Yapılışı: Bütün malzemeyi bir tava içinde pişirin ve pişen köftelerin üzerine dökerek servis yapın.

İç Köftesi için malzemeler:
* 300 gr orta yağlı kıyma
* 1 tane rendelenmiş kuru soğan
* 1 avuç bayat ekmek
* Tuz ve baharat
* Çok az karbonat( bir çimdik)
Köftenin yapılışı: Bütün malzeme karıştırılarak iyice yoğrun, az yağda kızartın ve kağıt havlu üzerinde bekletin


İçli köftenin yapılışı :Bulgur, yumurta, irmik ve diğer malzemeleri karıştırın. Ilık su yardımıyla harçı devamlı yoğurun. Malzeme köfte yapılacak hale gelinceye kadar yoğurmaya devam edin. Köfte hamur kıvamına gelince avuç içi kadar koparın. İçini oyun içine kızarmış köfteleri  koyun ve içli köfte gibi kapatın. Yapılan köfteleri kaynayan su içinde haşlayın, İstenilirse yağda kızartılır. üzerine domates sosu dökün ve sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun..


KÖYLÜ BİRBİRİNE DÜŞMEZSE OSMANLI MIHLA YİYEMEZMİŞ