31 Mayıs 2010 Pazartesi

Zeytinyağlı Sultani Bezelye



Malzemeler:
* 500 gr. Sultani Bezelye
* 1 tane ince doğranmış kuru soğan
* 1 tane halka halka doğranmış havuç
* Küp küp doğranmış küçük bir patates
* 1 tane ince doğranmış domates
* 1/2 demet ince kıyılmış yeşil soğan
* 1/2 demet ince kıyılmış taze sarımsak
* 1 çay bardağı kadar zeytinyağı
* 4-5 diş sarımsak
* 1/2 demet ince kıyılmış dereotu
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Tuz


Yapılışı: Kıyılmış soğanlar bir tencerede zeytinyağ içinde kavruluduktan sonra içine diğer malzemeler konulur ve sararıncaya kadar kapağı kapalı bekletilir. Sararma işlemi bitince bezelyeleri örtecek kadar su konulup, bezelyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Üzeri dereotu ile süslüyerek servsi yapılır.
Afiyet Şeker Olsun....


NOT:
* Sultani bezelye mevsimi hemen geçen bir sebzedir.
* Her yörede bulunmayan bir sebzedir.
* Ayıklarken sadece uçlarını ve kılçıklarını alın.
* Zeytinyağlı yemeklerde bol kuru soğan kullanılmalıdır.
* Zeytinyağlı yemeklere mutlaka şeker ilave edin.
* Zeytinyağlı yemeklere havuç herzaman çok yakışıyor.
* Sultani bezelye piştikten sonra dereotu ile süsleyin.
* Ben domatesleri dilim dilm koyuyorum ancak rendeleyerekte konulabilir.
* Zeytinyağlı yemeklere zeytinyağını bolca koyun.
* Zeytinyağlı yemekler bir gece buzdolabında bekletilirse daha lezzetli olur.
* Zeytinyağlı yemeklere az su konulmalı ve yavaş yavaş pişirilmelidir.


UZAYAN KOL BİZDEN OLSUN

29 Mayıs 2010 Cumartesi

Çikolatalı Milföyler




Malzemeler:
* 10 tane milföy hamuru (1 paket)
* 10 tane çikolata parçası (bitter)
* 1 çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı: Milföy hamurları içine birer tane çikolata konulup dört ucundan kapatarak bohça şekli verilir. Fırında 200 dercede 20 dk. pişirilir. Soğuduğu zaman üzerine pudra şekeri serpilip, servis yapılır.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
*Çok kolay ve lezzetli bir tatlıdır.
* Milföy hamurlarını küçülterek daha küçük parçalar oluşturabilirsiniz.
* Çikolata bitter olduğu zaman daha lezzetli oluyor.
* Milföy içine marmelat çeşitleri koyularak değişik lezzetler elde edebilirsiniz. Ayrıca lokum veya tahin helvasıda koyabilirsiniz.
* Milföy hamurlarına değişik şekiller de verebilirsiniz.
* Milföy hamuru ısınmış sıcak fırında pişirilmelidir..
* Her kadının difrizinde bir paket milföy hamuru olursa hiç zorda kalmaz.
* İsteyen kendi milföy hamurunu yapabilir.

HOVARDANIN DÜŞKÜNÜ BEYAZ GİYER KIŞ GÜNÜ

28 Mayıs 2010 Cuma

Zeytinyağlı Kuşkonmaz



Malzemeler:
* 350 gr kuşkonmaz
* 1 tane ince kıyılmış kuru soğan
* 1 tane ince rendelenmiş havuç
* 3-4 diş rendelenmiş sarımsak
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı toz şeker
* 1/2 demet kıyılmış dereotu
* 1/2 demet kıyılmış nane
* 1 tane iri doğranmış domates
* 1 tane defne yaprağı
* 1 çorba kaşığı çiğ krema
* 1 fiske un
* Tuz

Yapılışı: Kuşkonmazlar yıkanır ve ayıklanır. Bir tencerede defne yaprağı ile birlikte 10 dk.haşlanır. Diğer tarafta teflon bir tavada soğan, havuç rendesi ve sarımsak zeytinyağda iyice kavrulup üzerine kuşkonmazı ve domatesler konulur. Şeker, tuz ve un serpildikten ve bütün malzeme iyice pişmiş bir hale geldikten sonra krema ilave edilip karıştırılır. En son yeşillikler konulur. Biraz ılıdığında servis yapılır.
Afiyet Şeker Olsun.....

NOT:
* Kuşkonmaz kilo ile satılan bir sebzedir.
* Kuşkonmaz A,B1,B2 ve C vitami bakımından oldukça zengindir ancak maalesef ülkemizde çok tüketilen bir sebze türü değildir.
* Kuşkonmazları haşlarken defne yaprağı güzel bir koku veriyor.
* Kuru soğan yerine yeşil soğan da koyabilirsiniz.
* Havuçları dilim dilim yapabilirsiniz.
* Lezetli ve faydalı bir sebzedir.
* Türk mutfağında çok fazla yer tutmaz.
* Salatası, etli yemekleri ve garnitür olarak mezeleri tüketilmektedir.

AZ ADA, TEZ ÖDE...

25 Mayıs 2010 Salı

Terbiyeli Ekşili Sulu Köfte




Malzemeler:
* 350 gr. orta yağlı dana kıyması
* 1 çay bardağı pirinç
* 1 yumurta
* 1 kaşık tereyağ
* Karabiber
* Tuz

Terbiyesi için:
* 2 yumurta sarısı
* 1 limonun suyu
* 2 yemek kaşığı un


Yapılışı: Kıymayı, yıkanmış pirinci, yumurtayı, tuzu ve karabiberi az su yardımıyla iyice yoğurun. Yapılan harçtan küçük küçük toplar yaparak, bir tepsiye yayılmış unun üzerinde bekletin. Diğer tarafta orta boy bir tencere içinde bir kaşık tereyağı eritip üzerine 1- 1,5 litre kadar su koyarak iyice kaynatın. Kaynama başlayınca içine yapılan top köfteleri atın ve pirinçler pişene kadar kaynatın. Terbiyesi için iki yumurta sarısını ve limon suyunu iyice çırpın ve kaynayan köftelere ilave edip, bir taşım kaynatarak pişirip ocaktan alın. Pul biber, karabiber ve kıyılmış maydanoz ile servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.....


NOT:
* Ekşili köfte çok lezzetli ve besleyici bir lezzettir.
* Köfteleri yaparken ellerinizi sık sık ıslatın.
* Köfte içine isterseniz bayat ekmek kırıntıları da koyabilirsiniz.
* Kıymanız çok yağlı ise bayat ekmek mutlaka koyun.
* Köfte harcına yumurta koymayabilirsiniz.
* Köfteye koyacagınız pirinci dolmalık pirinç tercih edebilirsiniz.
* Köfteleri pişireceğiniz suyu tereyağsız da yapabilirsiniz.
* Ben tereyağlı suda pişirince daha lezzetli olduğuna inanıyorum.
* İstenilirse üzerine tereyağlı sos yapılabilir.
* Köfteler tercihe göre fındık büyüklüğünde veya küçük ceviz büyüklüğünde yapılabilir.
* Yaptığınız köfteleri unlanmış bir tepsi üzerinde bekletirseniz köfteler birbirine yapışmıyor.
* Unlu tepsiyi köfteleri koydukça biraz sallarsanız köfteler daha iyi unlanır.
* Kıymanız çok yağlı ise yağ ilavesini ona göre ayarlarsanız daha iyi olur.
* Bu köftenin adı Sulu Köfte, Ekşili Köfte, Terbiyeli Köfte veya Terbiyeli ekşili sulu köfte olarak bilinir.


GÖNÜLSÜZ YAPILAN İŞ, YA KAŞ YARAR YADA GÖZ

21 Mayıs 2010 Cuma

BILDIRCIN KEBABI (İç Anadolu)






Malzemeler:
* 3 tane yufka
* 200 gr kıyma
* 1 büyük kuru soğan
* Tuz, karabiber
Kızartmak için:
* Bol sıvı yağ

Üzeri için:
* Bir kase yoğurt
* 2 diş ezilmiş sarımsak
* 2 kaşık tereyağ
* 1 kaşık domates salçası
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* Kuru nane, sumak (tercihe göre)

Haşlamak için:
* Bir tencere tuzlu kaynayan su

Yapılışı: Kıymayı rendelenmiş(ince kıyılmış) soğan, tuz ve karabiber ile iyice karıştırın. Diğer tarafta yufkaları sigara böreği büyüklüğünde üçgenlere ayırın. İçlerine önceden hazırladığınız kıymalı iç malzemesini koyarak sigara böreği şeklinde sarın. Kızgın yağda iyice kızartın ve kızaran börekleri kaynamış suya atarak 1-2 dakika kaynatın. Bir süzgeç yardımıyla süzüldükten sonra servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ile salçalı ve biberli yağ dökün, sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Şeker Olsun.....


NOT:
* Bu yemek sosyete mantısı diyede biliniyor ama sosyete mantısından biraz farklıdır.
* Sosyete mantısı haşlanmıyor.
* İç Anadoluda "Bıldırcın Kebabı'' veya ''Çardak Kebabı''deniliyor.
* Aslında sigara böreğini sararken kenarlarını kapatmadan yapıyorlar ama ben kapatıyorum.
* Gerçek kebaba haşlanmış dana eti didilip konuluyormuş ama bizimki yalancı kebap.
* Çok büyük tencerelerde bol yağda kızartılıyor.
* Çok kaynar sularda azıcık haşlanıyor.
* Büyük kepçelerle alınıp süzgeçte dinlendiriliyor.
* Bazı yörelerde tülbent içinde haşlanıyor.
* Kıymasının çiğden konulması mantıyı anımsatıyor.
* İçine konulan soğan aslında incecik doğranıyor. Bende incecik kıyıyorum.
* Yoğurt üzerine kuru nane ve sumak da koyabilirsiniz.
* Çok lezzetli ve bereketli bir yemek.
* Sigara böreklerini kızarttıktan sonra da haşlayabilirsiniz.


HEDİYE GELDİĞİNDE DELİ SEVİNİR, AKILLI DA KARŞILIĞINDA NE YAPACAĞIM DERMİŞ

19 Mayıs 2010 Çarşamba

ÇITIR BÖREKLER 2







Malzemeler:
* 3 adet yufka
* Bolca zeytinyağı

İçi İçin:
* İstenilen her çeşit malzeme kullanılabilir.

Yapılışı: Üç tane yufka kat kat bolca zeytinyağı ile yağlanır. Katlı yufka çaydanlık kapağı ile yuvarlak yuvarlak kesildikten sonra her parçaya iç malzemesi konulup poğaça şeklinde kapatılır. Fırın tepsisine dizilip, üzerlerine biraz zeytinyağ sürülür ve 200 dercede fırında kızartılır.
Afiyet Şeker Olsun....

NOT:
* Mutlaka zeytinyağı kullanmalıdır.
* Kullanılan kapak "orta" boy bir çaydanlık kapağı olabilir.
* Her kat bolca yağlanmalıdır. En üst kat dahil.
* Ben içine patatesli kıyma koydum.
* Kıymalı yapılıp, üzerine sarımsaklı yoğurt dökülüp yenilebilir.
* Çıtır çıtır bir börek oluyor.
* Hem kolay hem çok lezzetli bir börektir.


EL ELİN EŞEĞİNİ ISLIK ÇALARAK ARARMIŞ

17 Mayıs 2010 Pazartesi

TATLI ÖDÜL





Canım arkadaşlarım Celebi74, Ballı Cimcime, Muhterem'le Geziye,Kızım ve ben, Yemek planet,Hayattan Azıcık, Anne ve kızlarının yaptıkları bana Tatlı Ödül göndermişler. Canı gönülden kabul ederek teşekkür ediyorum. Ödülün kuralları varmış;

* Bu ödülü 10 tatlı blogger'e gönder.

* Ödülle ilgili bir post yazıp, ödülü göndereni belirtin

* Ödülü blogunuza koyun.

* 10 tane arkadaşını bu ödüle seçmen ve onları bilgilendirmen gerekiyormuş.....


Beni 7 tatlı arkadaşım bu ödüle layık görmüş, kurala göre 70 kişi seçmem gerekiyor. Bu nedenle bende bütün yemek blogu yazan arkadaşlarımı bu ödüle layık görüyor, kabul etmelerini gönülden rica ediyor ve tebrik ediyorum..
AY BENİMLE OLDUKTAN SONRA, YILDIZIN KUYRUĞUNU ÇARPARIM

DOĞUM GÜNÜ HEDİYEM




ŞAMPİYON BURSASPOR

16 Mayıs 2010 Pazar

DOĞUM GÜNÜM




** Sil Baştan yaşama şansım olsaydı, oturum saymazdım eski yaşlarımı, kusursuz olmaya çalışmaz, rahat bırakırdım yüreğimi, daha çoşkulu, daha sevecen olurdum.....






YAŞAMAK CESARET İSTER







14 Mayıs 2010 Cuma

2010 Blog Ödülleri


Sevgili Blog Yazarı Arkadaşlarım;

Bildiğiniz gibi 2010 Blog Ödülleri'nde ilk beşe kalmıştım. Finalistleri görünce hiç şansım olmadığını gördüm, aktif mutfak, yemektarifleri, yemeklezzeti ve mutfakcadi gibi tecrübeli web siteleri ile yarışmam mümkün degildi. Ben ilk beşe kendi oylarım ile geldiğimi biliyorum ve finalde karşıma Derya, Taze Nane gibi blog yazarı arkadaşlarımı bulacağımı sanmıştım ancak yanılmışım. Galiba kategorileri ayırırken bazı kriterler netleşmemiş olacak ki ben ve benim gibi pek çok blog yazarı arkadaşım sadece blog yazarlarının yarıştığı bir yarışmada yarışıyor olduğumuzu düşünmüştük. Bende jürinin yerinde olsam finale kalan .com ve\veya .net uzantılı web sitelerini görünce blog yazarlarını ilk üçe taşımazdım. Herşeye rağmen bu ve bunun gibi yarışmalarda olmak ve yarışmak oldukça keyifli BÖ için de aynı şey geçerli. Bu eğlenceli ve heyecanlı serüvende emeği geçen herkese gönül dolusu teşekkürlerrr....

EKMEĞİ EKMEKÇİDEN AL, ÜSTE PARA VER

13 Mayıs 2010 Perşembe

BALIK TAKVİMİ


MAYIS AYINDA YENEBİLECEK BALIKLAR

Levrek, Mercan, Minakop, Lahos, Sinarit, Kılıç, Deniz Alası, Traça, Sarıağız, Akya, Rofoz, Mersin balığı ve Morina(en lezzetli zamanıdır), Kırlangıç, Kofana, Güneş, Lipsoz, Deniz yılanı, Tekir, Uskumru, Kalkan ve Kalkan Yavrusu(en lezzetli zamanları) Pisi, Dil, Gümüş ve İzmarit(en lezzetli zamanı), İskorpit, Strangolos ve Mezgit(en lezzetli zamanı), Barbunya, Mercan Yavrusu(en lezzetli zamanı), Çipura, Karagöz, Lüfer, Kolyoz, İspendek, Hani, Mırlan, Kaya B. , Sübya, Kalamar, Ahtapot, Sazan, Turna, Yayın, Kefal (en lezzetli zamanları)


HERKES ÖLECEK YAŞTADIR

12 Mayıs 2010 Çarşamba

Sebze Çeşitlerinden Tavada Mücver

Malzemeler:
* 1 demet maydanoz,
* 1 demet dereotu
* 1 demet nane
* 5-6 tane ıspanak
* 1 tane pırasa
* 1 demet ebegömeci
* 1 demet hindibağ
* 1 demet feslegen
* 1 demet tere
* 1 demet kaz ayağı
* 1 yeşil soğan
* 1 demet taze sarımsak
* 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
* 3-4 tane yumurta
* Bir miktar un
* Tuz, karabiber, pulbiber,kimyon

Yapılışı: Bütün malzemeler incecik kıyıldıktan sonra içine yumurta, un ve baharatlar ilave edilip iyice karıştırılır. Teflon tavaya azıcık yağ konulduktan sonra karışımın bir miktarı(omlet yapar gibi) tavada ters yüz pişirilir. Sıcak sıcak servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Hem kolay hemde çok vitaminli bir lezzettir.
* Pazarlarda her çeşit ot ve yeşil sebze bulabileceğiniz mevsimdeyiz. Hele köylü pazarlarında hepsini bulabilirsiniz.
* En önemli püf noktası her şeyin çok ince kıyılmasıdır. İnce kıyılmazsa güzel olmuyor.
* Evde ki artmış yeşilliklerle de yapabilirsiniz.
* İsterseniz içine küçük bir kuru soğan kıyabilirsiniz.
* Farklı baharatlar da ilave edebilirsiniz.
* Yeşilliklerin çeşidini artırabilir veya azaltabilirsiniz.
* Yumurta miktarını da artırabilirsiniz.
* Yeşilliklere yumurtayı kırdıktan sonra biraz beklerseniz azıcık sulanır daha lezzetli olur. Ununu da buna göre ayarlayabilirsiniz.
* Kendinize göre ve değişik otlarla yapabilisiniz.
* Otların tarifte ki gibi tam olması şart değil, evinizde olan herçeşit otla yapabilirsiniz.
* Malzeme miktarı gözünüze çok gelebilir ancak kıyılınca azalıyor.
* İsterseniz malzemeyi yarıya indirebilirsiniz.
* Bu miktarda malzemelerden iki büyük tava oluyor.
* Un miktarını kendiniz ayarlayabilirsiniz ancak kıvamı biraz akıcı olmalıdır.
* Teflon tavada ters yüz yaparak pişirin.
* Bir kapakla veya düz bir tabakla ters yüz çevirebilirsiniz.
* Üzerine ketçap sürerek servis yapabilirsiniz.
* Sarımsaklı yoğurtla da yiyebilirsiniz.


HOROZU ÇOK OLAN KÖYÜN SABAHI ERKEN OLUR

11 Mayıs 2010 Salı

HAZIR KEK PASTASI

Malzemeler:
* Bir tane hazır pasta taban
* 1 çay bardağı süt
* 2 yumurta
* 1 çay bardağı sıvıyağ
* 1 çay bardağı toz şeker
* 1 çay bardağı hindistan cevizi
* 2 çay bardağı dövülmüş ceviz


Yapılışı: Pasta tabanın iki parçasını tepsiye koyup diğer tarafta bütün malzeme karıştırın ve eşit olarak pasta tabanlara paylaştırın. 180 derecede 15 dk pişirin. Üzerini süsleyin.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Pasta taban yerine kendi yaptığınız keklede yapabilirsiniz.
* Fırına koyacağınız tepsiye yağlı kağıt yayarsanız çok iyi olur.
* Çok kolay ve hemen yapılacak bir kek çeşididir.
* Üzerini isterseniz kremşanti veya başka malzemelerle süsleyebilirsiniz.


ÖPÜLECEK ELİ TÜKÜRECEK EL YAPMAYACAKSIN

10 Mayıs 2010 Pazartesi

Yalancı Sarma Aşı

Malzemeler:
* 100 gr tereyağ
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 250 gr taze yaprak
* 2 tane ince kıyılmış kuru soğan
* 1 çorba kaşığı ezilmiş haşhaş
* 1 su bardağı kıyılmış ceviz
* 1 su bardağı pilavlık bulgur
* Tuz, Karabiber, kuru nane

Üzeri için:
* Bir kalıp yağlı beyaz peynir rendesi

Yapılışı: Taze yapraklar tuzlu su içinde yumuşayıncaya kadar haşlanır. Diğer tarafta kuru soğan, bol yağ içinde pembeleşene kadar kavrulduktan sonra içine bulgur ve diğer malzemeler azcık ilave edilip pişirilir. Sarma içi demlenirken içine rende peynir ilave edilip karıştırılır. Haşlanan yapraklar biraz irice sarılıp, tencereye dizilir ve su konularak hafif ateşte pişirilir. Sıcak sıcak servis edilir.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Burdur yöresine ait bir yemek çeşididir.
* En önemli özelliği bol yağlı olmasıdır.
* Salamura yaprakla da yapılabilir ancak salamura yaprakla tuzu az koymalıdır.
* Taze yaprakla yapıldığında daha lezzetli oluyor.
* İsteyen tereyağ yerine sadece sıvı yağ ile de yapabilir.
* Eskiler kuyruk yağı kıkırdağı ilave ederlermiş.
* Peynirin tuzunu unutmayıp, tuzu ona göre ilave edin.
* Pişerken üzerine domates püreside koyabilirsiniz.
* Sarma pişirken koyacağınız su sarmaları kapayacak kadar olmalıdır.
* Pişerken üzerine mutlaka kapak veya tencere koyun ki sarmalar açılmasın.
* Zeytinyağlı sarma içi gibi yapılıyor.
* Çok lezzetli ve yağlı bir yemektir.
* Bulgurlu olduğundan besleyicidir.
* Tokat'ın mercimekli batı veya Mersin'in batırığı gibi yenilir.
* Yapılan iç haşlanmış taze yaprakla sokum yapılıp yenir.
* Bu tarifi Burdur'lu arkadaşım Çiğdem'den aldım...


YAĞ MUMU YAKANA YAĞ MUMU, BAL MUMU YAKANA BALMUMU

7 Mayıs 2010 Cuma

BURUK ANNELER GÜNÜM GELİYOR.


Canım annem;
Yıllarca ellerinle besledin, yürümeyi öğrettin, yemekler yaptın, giydirdin, zorda kaldığımda hep yanına sığındım, karşılığında'' senin gibi olmayacağım '' diyerek teşekkür ettim. Her zaman ben bilirim, ben yaparım dedim. Bebeğimi büyütürken akıl verince ''senin dönemin farklı'' dedim. Anlatacak çok şeyi vardı. Hepsini yarım yamalak dinledim. Önemsemedim. Hastalanmaya başladığında öleceğini hiç düşünmedim. Derken bir gün öldü. o güne kadar onun için yapamadığım ne varsa kalbime Şimşek gibi düştü.

Anneler günün kutlu olsun.Sen rahat uyu.....



BİR TEK ANNEM OLSA BANA BİRŞEY OLMAZ

6 Mayıs 2010 Perşembe



2010 Blog Ödülleri ilk sonuçlarına göre ilk beşe kalmışım. Beni destekleyen, desteklemek istiyen herkese gönül dolusu teşekkürlerrr.. http://http//www.blogger.com/post-edit.g?blogID=1613541160985938567&postID=6944153026212724972
KAR YAĞDIĞI GÜN TOZAR

5 Mayıs 2010 Çarşamba

HIDRELLEZ


HERKESE BEREKETLİ VE GÜZEL BİR YAZ DİLİYORUM...


Yazın başlangıcı 6 Mayıstır. Hz.Hızır ve Hz.İlyas ölümsüzlüğe erişmiş iki peygamber olarak bilinir. Hz.Hızır Karalarıı, Hz.İlyas'ta Denizleri korurmuş, efsaneye göre 6 Mayıs'ta buluşup görüşmüşler. Eski adetlerimize göre 6 Mayıs'ta mesire yerlerine gidilip şarkılar söylenip,oyunlar oynanırmış, günümüzdede mesire yerlerine gidilmektedir. Bazı inanışlara 5 Mayıs günü akşam namazı ile yatsı namazı arası gül dalına dilekler yazılır.Gece Hızır aleyhisselam ugrayıp dileklerimizi kabul edermiş. Hızır aleyhisselamın uğradığı yere bereket, bolluk,güzellik, kısmet,mucizeler getirirmiş, kalbi temiz insanlara yardım edermiş.
Herkese sevgilerrrrr....



DÜNYA RÜYA İÇİNDE RÜYADIR.

MAKİNADA YOĞURT MAYALAMA



Kapakları kapatıldıktan sonra en üst kapağıda kapattım. Makineyi fişe taktım. Makine 10-12 saat sonra kapatılır.Makine eskiden galiba otomatikti şimdi ben ayarlıyorum.Yoğurt kavanozları
buzdolabında 2-3 saat dinlenince yenilebiliyor.Afiyet Şeker Olsun..




Sütümüz parmağımızın dayanacağı sıcaklıkta olduğunda her kavanoza bir çay kaşığından az yoğurt mayası koydum karıştırdım. Kapaklarını kapattım.


Küçük kavanozlardan oluşan yoğurt makinamın, kavanozlarına sütleri taksim ettim. Yoğurt mayalamak için biraz daha büyük kabı var,onu pek kulanmıyorum. Küçük kavanozlarda daha ekonomik oluyor. Aynı zamanda ev yoğurdu olduğundan çabuk sulanıyor, küçük küçük olunca sulanmayıda önlüyom. Hazır yoğurtlar 10 günde bile bozulmuyor.Benim yoğurdum iki günde ekşiyor.Yüzde yüz doğalllll...


Komşularımdan aldığım ev yoğurdu mayasına azıcık şeker ve tuz koydum. kaşıkla iyice karıştırdım.






Yıllardan bir kenarda duran yoğurt makinam yeniden gümdeme geldi. Çok iyi tanıdığımız sütçüden aldığım sütü çok iyi kaynattım. Sütü çok çok iyi kaynatmak gerekir. Güvenmediğiniz
sokak sütlerini almayınız. Yıllarca pastörize süt alın dediler ,sonrada tavsiyelerinden vazgeçtiler.
Bende tekrar evde kendim süt olarak yoğurt yapmaya başladım. Makineniz yoksa; bir cam kaseye mayalama işlemini aynen yapılır. Kuytu bir köşede kalın örtülerle örterek 12 saat bekletebilirsiniz.








KIZIM SANA SÖYLÜYORUM GELİNİM SEN ANLA

4 Mayıs 2010 Salı

Zeytinli Sepet Kurabiye









Malzemeler:
* 1/2 su bardağı sıvı yağ
* 1/2 paket yumuşamış margarin
* 1 paket kabartma tozu
* 3 yemek kaşığı sirke
* 3 yemek kaşığı yoğurt
* 2 yumurta birinin sarısı üzerine sürülecek
* Un (aldığı kadar)

Yapılışı: Bütün malzeme karıştırılarak yumuşak bir hamur yapılır. Bir gece buzdolabında kapalı bir kap içinde bekletilir. Ertesi gün hamurdan küçük parça koparıp yuvarlak hale getirilip, elle yassıltılır. iki ucundan bıçakla kesilir,kesilen yer bıçakla kaldırılır,kalkan yer sepetin sapı olacak. İçine zeytin konulup,yumurta sürülüp 180 derecede fırında kızarıncaya kadar pişirilir.
Afiyet Şeker Olsun....


NOT:
* Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır.
* Sepet yapma şeklini resimde daha net görebilirsiniz.
* Sepet içine zeytinden başka malzemelerde koyabilirsiniz.
* Lezzetli ve görünümü çok hoş bir tuzlu kurabiyedir.
* Bu kurabiyeyi canım arkadaşım FATOŞ'tan öğrendim.
* İçine mutlaka kabartma tozu koyun.
* Sepet şeklini biraz derin yapın,pişerken sepet şekli kayboluyor.





AĞLARSAN GÖZÜNE, YEMEZSEN ÖZÜNE

3 Mayıs 2010 Pazartesi

ÇITIR BÖREKLER



Malzemeler:
* 3-4 tane hazır yufka
* Zeytinyağı



İç Malzemesi:
* Soğanla kavrulmuş ıspanak


Yapılışı: Bir yufka bir tezgah üzerine tamamen yayılır. Üzerine elimizle veya fırça ile bolca zeytinyağı sürülür. Yufka 6 eşit üçgene bıçakla bölünür. Her üçgenin içine kavrulmuş ıspanak koyup incecik sarıp gül böreği şekli verilip yağlanmış tepsiye dizilir.Diğer yufkalar da aynı şekilde sarılır. Üzerine sadece zeytinyağı sürüp fırında 200 dercede iyice kızarana kadar pişirilir. Sıcak sıcak servis yapılır.
Afiyet Şeker Olsun...



NOT:
* Bu böreği aile dostumuz Ali Sezerer yapmıştı hem ondan görünteledim,hem de hemen yaptım ve görüntüledim.
* Hem çok kolay hem de çıtır çıtır bir börek.
* Böreğin püf noktası zeytinyağı
* İç malzemesi istenilen şekilde değiştirilebilir.
* Maydanozlu peynir, kavrulmuş kıymalı,patatesli kıyma,pırasalı yapabilirsiniz.
* Siz üçgen sayısını çoğaltabilirsiniz. Börekler daha küçük olur.
* Börekleri sararken ince ve sıkıca sarın.
* Üzerine sadece zeytinyağı sürülür.




AÇIK YERDE TEPECİK KENDİNİ DAĞ SANIRMIŞ

1 Mayıs 2010 Cumartesi

TEŞEKKÜRLERR

2010 Blog Ödülleri Oylamasında beni destekleyen eşime, kızıma, arkadaşlarıma, dostlarıma,akrabalarıma ve blogcanlarıma kucak dolusu sevgi ve teşekkürlerrrr.