13 Mart 2010 Cumartesi

Zeytinyağlı Bakla

Malzemeler:
* 500 gr. Bakla
* 2 yemek kaşığı zeytinyağı
* 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
* 4-5 diş sarımsak
* 1/2 tane dilimlenmiş havuç
* 1 tane küçük küçük doğranmış domates
* 1 tane doğranmış yeşil biber
* 1/2 tane doğranmış kırmızı biber
* 1/2 tane doğranmış dereeotu
* 1 çay kaşığı un
* 1 çay kaşığı şeker
* Tuz

Yapılışı: Baklalar yıkanıp doğrandıktan sonra unlu, tuzlu suda biraz bekletilir. Bir tencere içinde 5 dk. haşlanır. Ayrı bir yerde soğanlar, düdüklü tencereye atıldıktan sonra yağda kavrulur ve bütün malzemeler ilave edilip kapağı kapatılır. Bütün malzemelerin biraz ölmesi yani sararması beklendikten sonra 1 çay bardağından biraz fazla su konulur. Pişmesine yakın bir demet dereotunun yarısı üzerine ilave edilir. Soğuduktan sonra dereotu ve yoğurtla servis yapılır.
Afiyet Şeker Olsun...


NOT:
* Ben baklayı düdüklü tencerede pişiriyorum.
* Düdüklü tencereyi dikkatli kullanmak gerekir.
* Düdüklü tencerenin buhar ve düdüğinü iyi takip etmek gerekir.
* Düdüklü tencerenin kullanma talimatlarını dikkatli okuyup, kullanın.
* Düdüğü yani buharı çıkınca düdüğünü kapatıp, ötmeye başladıktan sonra ocağı kısar ve 30 dk. daha pişiririm.
* Düdüklü tencerenin kapağını tencere soğumadan açmam.

* Bakla, besleyici ve çok lifli bir sebzedir ve bağırsaklar için çok faydalıdır.
* Baklanın içinde A, C, B ve B2 vitaminleri mevcuttur.
* Bakla, baharın habercisidir.
* Bakla yemeğine demir kaşık sürerseniz kararır. Tahta kaşıkla karıştırın.
* Baklayı unlu ve tuzlu suda azıcık bekletmek baklaların kararmaması içindir.
* Baklayı pişirmeden önce biraz haşlarım, kara suyu çıkar.
* Baklaya bol soğan doğrarım.
* Bakla pişerken biraz un ve şeker ilave ederim.
* Salça kullanmam.
* Piştikten sonra biraz zeytinyağı ilave ederim, parlak ve lezzetli olur.
* Üzerine eklenen yoğurdu sarımsaklı tercih ederim.
* Zeytinyağlı yemekleri bir gece buzdolabında bekletir sonra yeriz.
* Piştikten sonra üzerine bol dereotu koyarım.



MART KAPIDAN BAKTIRIR KAZMA KÜREK YAKTIRIR

24 yorum:

  1. bol dereotu bu yemeğin olmazsa olmazıdır.
    sunum çok şık olmuş ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Ooofffff of!!! bayılırım baklaya.
    Ama oldumu bu yaaa, ben buralarda pek bulamıyorum baklayııı:(
    Nasılda canım çekti şöyle bol dere otlu.

    Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. Çok severim ve dereotunu da bakla sayesinde sevdim üzerine bir de sarımsaklı yoğurt ne kadar güzel olur ha bu arada düüdklü tenceremi de yıllar önce saatlerce tencere de pişirmeme rağmen bakla sayesinde almıştım gördüğün gibi bakla ile ilgili çokkkk anım var

    YanıtlaSil
  4. MERHABA BENDE GEÇEN GÜN PAZARDA GÖRDÜM BAKLAYI ÇIKMIŞ AMA BİZİMKİLER PEK SEVMİYOR
    AMA BEN KENDİM İÇİM AZ BİR ŞEY ALACAĞIM SEVGİLER

    YanıtlaSil
  5. Baklayı ailecek severiz.Mevsimi geçmeden sık sık yaparım.Güzel yorumlara teşekkürler.Sevgi ve saygılarrrrr......

    YanıtlaSil
  6. ellerine sağlık çok da güzel görünüyor. Üzerine birde sarımsaklı yoğurt koyacaksın uff.

    YanıtlaSil
  7. Bakla ve dereotu, bayılırım bu ikiliye. Ellerine sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
  8. ELLERİNE SAĞLIK,KOKUSU BURNUMA GELDİ.YARIN İLK İŞ BAKLA ALMALIYIM

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor..Baklayı çok severim..
    bir aya kadar burada da çıkar..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Ellerinize sağlık canım çekti çok güzel görünüyor, baklayı ben de çok severim ama bu yıl henüz yemek nasip olmadı. Yiyemeden mevsimi geçmesinden koktum şimdi..

    YanıtlaSil
  11. aaaahh ahh ben çok severim çoook ama ne eşim nede çocuklar yer o yüzden de annem yapınca rastgelirsem yiyebiliyorum ellerine sağlık canım yiyenlere de afiyet olsun:) sağlıkla kal

    YanıtlaSil
  12. Sevgili arkadaşlarım.Zarif yorumlara teşekkürler.SEvgi ve saygılarrrr.....

    YanıtlaSil
  13. ne faydalı bi blogmuş bu bölee, bana hoşgeldin :) ben de mahrum kalmayayım bari bu yemeklerden, belki bişeyler öğrenirim :)

    YanıtlaSil
  14. işte en sevdiğim zeytinyağlılardan biri.. ellerine sağlık güzelcim..

    YanıtlaSil
  15. Hoşgeldiniz,zarif yorumlara teşekkürler.Sevgilerrr....

    YanıtlaSil
  16. ziyaretin için teş. ederim benimde bir arkadaşım daha olduğu için sevindim baklayı bende çok severim ellerine sağlık her zaman güzel yorumlarını bekliyorum sevgiler selamlar..

    YanıtlaSil
  17. bizde mutlaka koyarız dereotunu :)

    ellerine sağlık canım, sevgiler:DD

    YanıtlaSil
  18. Merhaba. Ellerinize sağlık, nefis görünüyor. Ben de zeytinyağlı bakla pişirdim ama sizin yönteminiz çok ilgimi çekti. Afiyetler olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  19. Baklada benim en sevdiğim yemektir.Sizlere biraz yardımcı olduysam ne mutlu bana,yorumlarınızdan dolayı teşekkürler.SEvgi ve saygılarrrrrr...

    YanıtlaSil
  20. Hakan kaç gündür söylüyor. Ama ben pek sevmediğim için yapmıyorum. Senin ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  21. Bakla bahar demektir.Hiç değilse bahar yemeği olarak yapın.Teşekkürler.Sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  22. bakla yemeği harika olmuş belli görüntüsünden. ben baklanın üzerine sarımsaklı yoğurt ve bol dereotu koyarak yerim öylede çok güzel olur
    elinize sağlık ...

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...