31 Mart 2010 Çarşamba

Lahana Sıkması(Erzurum İspir'den)









Malzemeler:
* 1 tane orta boy haşlanmış beyaz lahana
* 1 küçük kase pilavlık bulgur
* 4-5 tane haşlanmış patates
* 2 yemek kaşığı domates salçası
* 1 demet ince kıyılmış maydanoz
* 1 tane büyük ince kıyılmış kuru soğan
* 1/2 çay bardağı sıvı yağ
* Karabiber
* Tuz

Üzeri için:
* 2 yemek kaşığı kızdırılmış tereyağ
* 1 kase sarımsaklı yoğurt

Yapılışı: Lahana yaprakları haşlanıp bir kenarda soğumaya bırakılır. Kıyılmış soğan, sıvı yağ içinde iyice kavrulduktan sonra pilavlık bulgur az bir su ilave edilerek azıcık pişirilir. Haşlanmış patatesler iyice ezilip bulgura ilave edilip, tuz, karabiber ve kıyılmış maydanoz koyulur ve iyice karıştırılır. Soğuduktan sonra küçük lahana parçalarının içine yapılan bu harç konulup, avuç içinde sıkarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir. 180 dercede üzerleri kızarana kadar pişirilir. Çıkınca üzerine kızdırılmış tereyağ dökülür. Sarımsaklı yoğurt dökerek ya da sade olarak servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun.....


NOT:
* Lahanayı haşlarken kökünü bir bıçakla çıkarın.
* Tuzlu kaynayan suyun içine kök tarafı altına gelecek şekilde koyup haşlarsanız, soğuduğunda yaprak yaprak çıkarabilirsiniz.
* Lahanayı yaprak yaprak kökünden keserekte tuzlu suda haşlayabilirsiniz.
* Lahana kokusunu gidermek için haşlama suyuna bir parça ekmek veya azıcık süt koyun..
* Lahana sıkması yaparken lahana parçaları çok büyük olmamalıdır.
* Patatesleri haşladıktan sonra rendelerseniz daha güzel oluyor.
* Malzeme miktarını lahananıza göre ayarlayabilirsiniz.
* Damağınıza uygun baharatlar ilave edebilirsiniz. Pul biber, kekik, reyhan gibi...
* Sarımsaklı yoğurtlu yemek tercihe kalmıştır.
* İç harcına koyacağınız yağı, üzerine dökeceğiniz tereyağını unutmadan ilave edin...
* Sıkma yaparken haşlanmış küçük bir parça lahanayı avucunuza koyup, içine biraz harç koyup avucunuzun içinde yuvarlayıp sıkınız.
* Üzerine tereyağ miktarını göz kararı ayarlayabilirsiniz.
* Fırında 20-25 dakika pişirebilirsiniz.


ET YUMAĞI İLE İP YUMAĞI BİR ARADA OLMAZ

21 yorum:

  1. Lahana ile ne hoş bir yemek elinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ELLERİNİZE SAĞLIK ÇOK DEĞİŞİK.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  3. Ellerinize saglik olsun,
    ilk defa duydum ve gordum bu yemegi,
    eminim tadi çok guzeldir,

    sevgiyle kalin...

    YanıtlaSil
  4. ne güzel birşey olmuş öyle ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  5. ilk defa böyle bi tarif görüyorum görüntü müthiş

    YanıtlaSil
  6. benim bloğumun ilk atkipçisine...ilk okuduğumda sarma sandım ama lahana sıkmasıymış ilk kez duydum değişik bir tarif ama lezzetli olduğuna eminim eline sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  7. değişik tarifler çok güzel denemek lazım ellerinize sağlık selamlar

    YanıtlaSil
  8. Elinize sağlık.Çok lezzetli görünüyorlar :)

    YanıtlaSil
  9. Sevgili can arkadaşlarım,zarif yorumlarınıza teşekkür eder,gönül dolusu sevgilerrr........

    YanıtlaSil
  10. ne kadar ilginç bir tarif...inanı hemen deniyicem ..hangi yörenin yemeği...ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  11. selam ilginc bir yemek hic yemedim fakat resimleri görünce tadini bakmak istedim eminim cek lezzetlidir.sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. bak ilkdefa gördüm bunu.hiç duymadığım bişey.ama mantıklı ve lezzetli görünüyor.ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  13. Çok lezzetli birşey bu belli diyet yapıyor olmasam hemen yapardım elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  14. Görüntüye bayıldım harikaa olmuş ellerinize sağlık...

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Gerçekten çok değişik bir lezzet,zarif yorumlarınıza teşekkürlerrrr...Sevgilerrrrr....

    YanıtlaSil
  16. Bende ilk kez gördüm ama tam benim damak lezzetime göre sanırım.. ben yapamam ama anneme paslarım bunu ... nefis olmuş.. ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Zarif yorumlara teşekkürler.Sevgilerrrrr....

    YanıtlaSil
  18. Canım kardeşim bende birçok arkadaşım gibi ilk kez duydum ve gördüm ama denemek isterim değişik bir lezzet merak ettim acaba herhangi bir yöreye aitmi bu yemek çok enteresan bir tarzı var ellerine sağlık paylaştığın için teşekkürler sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Bu hafta basi yemegi yaptim. Cocuklar dahil herkes severek yedi. Ben sizin kadar duzgun saramadim ama yine de cok guzel oldu. Kalan kucuk parcalardan da lahana salatasi yaptim.
    Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  20. Papatya68;Erzurum bölgesinden olduğunu biliyorum.Teşekkü
    rlerrrr...

    Selenciğim lahana sıkmasının lezzeti çok nefis oluyor.Ellerine sağlık,yiyenlerede afiyet olsun..Sevgilerrr...

    YanıtlaSil
  21. Thank you, I have just been looking for information approximately this topic for a long time and yours is the best
    I have came upon till now. But, what about the conclusion?
    Are you certain concerning the supply?

    Also visit my web blog; cellulite treatment reviews

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...