11 Mart 2010 Perşembe

Artan Yemekleri Nasıl Değerlendiriyorum.

Artan yoğurt ve pirinçten Çorba
Artan pilavdan Kadınbudu Köfte Artan peynirlerden Salata Artan kekler, suplarda değerlendirilir... Artan malzemeler ile Börek Artan etlerle yapılan Patlıcanbeğendi. Artan hamsilerden, Köfte ,   Elmalardan, Kurabiye Artan kuru fasulyeden, Bulgur Pilavı Artan et soteden, Bulgur Pilavı Artan zeytinlerden Kek, Çörek, Poğaça...
Artan mercimek yemeğinden, Mercimekli Börek
Evimizde her zaman artan yemekler olmuştur. Çevremizde sokak hayvanları yoksa, çöpe atmak hiç birimizin yapamadığı birşeydir. Bende rahmetli annemden öğrendiğim yöntemleri sizlerle paylaşmak istedim;
Artan yemeklerden değerlendirdiklerim genellikle pilavlar, makarnalar, patates yemeği, ekmek artıkları, börekler, sebze yemekleri, sebzelerden artanlar, bayatlayan kekler ve kurabiyeler...


Artan ekmekleri:
* Fırınlayıp robottan geçirip galeta unu yapılabilir.
* Islatıp una ilave ederseniz maya olarak kullanılır.
* Mayalı yaptığınız hamuru, çeşitli yerlerde kullanabilirsiniz. (dürüm ekmeği, pizza hamuru gibi)
* Ekmekleri küçük doğrayıp süt ve yumurta ile karıştırıp pizza tabanı yapabilirsiniz.
* Üzerine çeşitli malzemeler koyarak ızgara ekmek yapabilirsiniz.
* Küp küp doğrayıp, fırında veya yağda kızartarak çorbalarda kullanabilirsiniz.
* Yumurta, kıyma ve baharatla karışrırarak ekmek köftesi yapabilirsiniz.
* Ayrıca artan ekmeklerden ekmek tiridi, ekmek mantısı, ekmekle yapılan kanepeler, ekmek tatlısı gibi çeşitler yapılabilir.

Artan Pirinç Pilavı:
* Kadınbudu Köfte yapılır
* Çeşitli çorbalara konulabilir.
* Artan pilav, tam ocaktan ineceği zaman yeni pilavın üzerine yayılır ve altı kapatılır beraberce demlenir.
* Artan pirinç pilavını aynı yöntemle bulgur pilavına da ilave edebilirsiniz.
* Ispanakla veya kavrulmuş kıyma ile karıştırıp böreklere koyabilirsiniz.
* Pişerken içine pirinç koyulan yemeklere koyabilirsiniz (ıspanak, kapuska, pırasa,vb...)


Artan kabak dolması:
* Mücver yapabilirsiniz.
* İyice ezip börek içi yapabilirsiniz.

Artan patates yemeği:
* İçine bulgur atılıp pilav yapılır.
* Börek içi yapılır.

Artan nohut ve kuru fasulye yemeği:
*Kaynatıp içine bulgur atarsanız lezzetli bir pilav olur.

Artan makarna:
*Fırında fırın makarnaya çevrilir.
*Küçük küçük doğranıp yufkanın içine konulup börek yapılır.
*Küçük küçük doğranıp mercimek çorbasına konulur.
* Tavada ters yüz börek yapılır.

Artan mercimek yemeği:
* Süzerek böreklere koyabilirsiniz.
* Bulgur pilavına veya pirinç pilavına koyabilirsiniz.

Artan kekler:
* Yeniden fırınlanıp taze hale getirilebilir.
* Küçük parçalara bölünüp üzerine puding dökülebilir.
* Supların tabanına konulur (pastanelerde genelde öyle yapılırmış)

Tavuk ve Etlerin Yağı:
*Fırında pişen tavuk veya etlerin yağını ve suyunu süzdükten sonra çorba ve pilavlarda kullanılır.
*Bu suyu ve yağı difrizde dondurun olsun size tablet etsuyu

Artan Etler:
* Yeni yapılan pilava ilave edilir (etli pilav olur)
* Tavuk arttıysa, tavuk salatası yaparım.
* Artan etlerin üzerine yeni sos yapılıp fırınlanır.
* Böreklere iç harç yapılır.
* Çorbalara ince ince didilir.
* İçine garnitür karıştırılır ve değişik bir tat oluşur.
* Patlıcan beğendinin üstüne koyabilirsiniz.

Artan Lahanaları:
* Lahana salatası yapabilirsiniz.
* Lahana turşusu yapabilirsiniz.

Artan Zeytinler:
* Zeytinli kek
* Zeytinli pohaça
* Zeytinli ekmek
* Zeytin ezmesi yapılabilir
* Zeytin salatası

Artan elmalardan:
* Elmalı kek veya kurabiyeler
* Elma tatlısı
* Elma kompostası
* Elma püresi
* Elma reçeli veya marmaleti

Artan Hamsiler:
* Hamsi köftesi
* Hamsili ekmek
* Hamsi mücveri


Artan Peynirler:
* Peynir salatası
* Börek harçları


SAKINAN GÖZE ÇÖP BATAR

36 yorum:

  1. çok faydalı bir yazı olmuş , çoğunu ben de uyguluyorum , yeni öğrendiklerimde var aralarında, gerçekten çöp ilk çare değil , son çare olmalı..sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Kadınlık böyle birşey işte annem bitiren değil yetiren kadın olur der ellerinize sağlık lezzetten lezzet yaratmışsınız

    YanıtlaSil
  3. Teşekkür ederim.Annenizin söylediği halk dili çok güzel kullanabilirmiyim.Sevgilerrrrr...

    YanıtlaSil
  4. bayılıyorum bütün yazılarından böyle faydalanmayı hele ki sondaki sözler yok mu :)
    ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Zehra Hanım yazılarınız çok kez başvurulacak kaynak gibi.Emeğinize sağlık.Bende evde hiç yemek atmam onu bulamayanların olduğunu düşünürüm ve kızıma da öğrettim.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Bende ertesi güne kalan yemeklerin değerlendirilmesinden yanayım. Genelde kuru fasülyem ikinci gün bulgurun içinde kendine yer bulur yahut yeşil mercimek.
    Bana göre biz gününü mutfakta geçirenler için yapılması gereken şeyler. Hem ekonomik hemde yemeğin çöpe atılmasına mani olmak.
    Aile bütçesine katkı, Allahın bize verdiklerine minnet.
    Hep bunları düşünüp yemekteyiz proğramına lanet okuyorum.

    Çok güzel ve önemli bir paylaşımdı.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Çok harika bilgiler vermişsiniz.Faydalanacağım inşaallah.Hepsi birbirinden özel yemekler bence ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık, ben de çok seviyorum bu işi annemden geçme. Mutfakta geri dönüşüm diyorum. En çok da çorba ya da börek ç yapmayı seviyorum.

    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Canım arkadaşlarım övgü dolu yorumlarınıza teşekkür ederim.Sizlerin bu konuda hassas olmanıza çok mutlu oldum.Sizlere birazcık faydam olduysa ne mutlu bana,hepinizi öpüyoru.Sevgi ve saygılarrrr......

    YanıtlaSil
  10. süpersiniz:)sizin sayfanız klasik tatlar arkadaşım gibi baş ucu sayfası oldu benim için:) bende artan yemekleri atmaya kıyamam
    hepsini bir araya getirmeniz çok güzel oldu. Ellerinize emeğinize sağlık.sevgiler..

    YanıtlaSil
  11. sevgili arkadaşım tebrik ederim yuvayı dişi kuş yapar der atalarımız,evin bereketi kadındandır ALLAH evinizin bereketini artırsın,hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  12. Ben ce değerli olan bu bilgileri bizimle paylaşdığın için Teşekkürler...
    Rabbim yoklukla sınamasın bizeleri..

    Sevgilerle...

    YanıtlaSil
  13. hayırlı cumalar arkadaşım bende senin yaptığın gibi birçok yiyeceği değerlendiriyorum atmakdan hiç hoşlanmıyorum verdiğin bilgilerle bence birçok kişiyi düşünceye sevkettin yüreğine sağlık Allah razı olsun böyle faydalı paylaşımların devamı dileği ile sevgiler Zehra cığım

    YanıtlaSil
  14. Fotograflara bakarken yutkunmaktan bir turlu kendimi alamiyorum,sonrada gecip halime guluyorum :)

    Emeginize saglik,

    YanıtlaSil
  15. Bu güzel paylaşım için teşekkürler...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili arkadaşlarım.Bu konudaki hassasiyenize ve zarif yorumlarınız
    gönül dolusu teşekkürlerrr.Hepinize sevgi ve saygılarrrrr.....

    YanıtlaSil
  17. Paylasiminiz icin cok tesekkurler. Bende aynen sizin gibi yemekleri ziyan etmeyi sevmeyenlerdenim.. O yuzden yetecek kadar yemek yapmak taraftariyim.. Tuketemedigimiz yemekleri de bu sekilde degerlendirmek yeni bir lezzet olusturmak demek :-)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Paylasiminiz icin cok tesekkurler. Bende aynen sizin gibi yemekleri ziyan etmeyi sevmeyenlerdenim.. O yuzden yetecek kadar yemek yapmak taraftariyim.. Tuketemedigimiz yemekleri de bu sekilde degerlendirmek yeni bir lezzet olusturmak demek :-)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  19. ödüle az kaldı

    http://kontorland.blogspot.com/2010/03/2k10torland-blog-odulleri.html

    YanıtlaSil
  20. CANIM BENIM YARATICILIK,KADINLIK,EV HANIMLIGI BU ISTE.NEDE GUZEL DUSUNMUSSUN. SENI GONULDEN TEBRIK EDIYORUM.
    SEVGILER..

    YanıtlaSil
  21. kesinlikle çok güzel bir yazı olmuş..israf etmemeiz gerekn bir zamandayız..çok güzel fikirler edindim..teşekkürler bu güzel yazı için..
    eğer kabul edereniz bir ödülüm var blogumda..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  22. merhaba
    sayfamda ödülünüz var
    alırsanız çok mutlu olurum :))

    sevgiler
    ebru

    YanıtlaSil
  23. Maharetli bir eğitimcinin ev hanımlığı böyle birşey işte..Selamlar hocamm

    YanıtlaSil
  24. Canım arkadaşlarım hepinize kucak dolusu sevgi ve saygılarrr...

    YanıtlaSil
  25. Bilgi birikiminizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Çok faydalı bilgiler var...

    YanıtlaSil
  26. Güzel yorumlara teşekkürlerrrr....

    YanıtlaSil
  27. aman yarabbi ne güzel tavsiyeler bunlar çok doğüru tavsiyeler ama sağolun paylaşım için

    YanıtlaSil
  28. Çok hoş bir yazı olmuş. Ben de elimden geldiğince artanları değerlendirmeye çalışıyorum. Aklıma hiç birşey gelmezse oturup kendim yiyorum da o da kilo yapıyor:) Fikirler hoşuma gitti.

    YanıtlaSil
  29. Allah razı olsun. Üzerimde acayip bir baskı oluyor yemekleri atıcak olduğumu düşününce. Bende bulgurla mercimek vardı. Bulguru illaki yediririz dedik ama mercimeğe çareyi burda bulduk Allah'ın izniyle. Ellerinize sağlık, fotoğraflar da çok lezzetli duruyor maşaAllah.

    YanıtlaSil
  30. slm ben misafirlerim gelecek diye fazla pilav yapmıştım misafirlerimde iki kişi geldi onlarda yemediler. pilavda aceleden yapıldığı için pek güzel oldu denemez çok sert ve tuzsuz oldu o pilavı atmak istemiyorum ben o pilavı nasıl değerlendirebilirim yardım ederseniz sevinirim hamzakose@windowslive.com bana mail atarsanız çok sevinirim şimdiden tşk ederim

    YanıtlaSil
  31. ben misafirlerim gelecek diye fazla pilav yapmıştım ve misafirlerim iki kişi geldi onlarda pilav yemedi pilav aceleden yapıldığı pek iyi oldu denemez çok sert ve tuzsuz oldu ben o pilavı değerlendirmek istyorum pilavı atmak istemyorum bana yardımcı olursanız ve mail gönderirseniz çok sevinirim şimdiden çok tşk ederim. hamzakose@windowslive.com

    YanıtlaSil
  32. Vermiş olduğunuz bilgiler gerçekten başucu yapılacak bilgiler. Ben de kendimce değerlendirmeye çalışıyorum artan yemekleri. Bazen kızım takılır. Merak etmeyin yarın bu pilavı çorba olarak yiyeceğiz diye. Ama sizlerden öğreneceğimiz daha çok şeyler var. Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...