28 Şubat 2010 Pazar

Klasik Mantı








Malzemeler:
* 500 gr. un (2 subardağı)
* 1 yumurta
* 1 tatlı kaşığı tuz
* 2 yemek kaşığı yağ
* Alabildiği kadar su

İçi İçin:
* 300 gr.kıyma
* 1 tane rendelenmiş kuru soğan
* Tuz ve karabiber


Üzeri için:
* 500 gr yoğurt
* 4-5 diş dövülmüş sarımsak
* Tuz


Sosu İçin:
* 2 yemek kaşığı tereyağ veya margarin
* 1 yemek kaşığı salça
* 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
* 1 tatlı kaşığı pul biber
* 1 tatlı kaşığı kuru nane
* 1 tatlı kaşığı sumak


Yapılışı: Mantı hamuru yapmak için bütün malzeme karıştırılıp yoğurulur. Hiç pürüzsüz sert bir hamur yapılır (kulak memesi yumuşaklığından daha sert olacak) Hamur kıvamına gelince çıktığı
kadar avuç içi büyüklüğünde beze yapılır ve üzeri unlanır. Nemli bez altında daha sonra açmak için bekletilir.
Bezeler oklava ve un yardımıyla böreklik yufkadan daha kalın açılır, biraz bekletilir. Yufkalar 5 cm.eninde şeritler halinde kesildikten sonra şeritler üst üste konulup 3-3,5 cm kadar küçük karelere
kesilir. Küçük karelerin içine kıymalı harçtan konulup üçgen şeklinde veya dört ucu birleştirilerek kapatılır. Mantıları kaynayan tuzlu su içinde haşlayıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağ kızdırılıp dökülür veya bir başka şekil olarak salçalı suda haşlayıp üzerine sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış yağ dökülür.
Afiyet Şeker Olsun...



NOT:
* Mantı hamuru biraz sert olmalıdır aksi takdirde yumuşak hamur iyi açılmaz ve kaynayan suda erir.
* Mantı yufkası açmak zorda olsa, börek yufkası açmaktan daha kolaydır.
* Mantı yufkası biraz kalın açılır.
* Hamur açarken un kullanmak işimizi kolaylaştırır.
* Hamur açarken oklavanız iyi olmalıdır.
* Hamur çok iyi yoğrulmalıdır.
* Hamurdan yapacağınız bezeler el içinde iyice yoğrulmalıdır.
* Üzerine kızdırğınız yağ, tereyağ olursa daha lezzetli olur.
* Yoğurdunuzu sarımsakla pürüzsüz şekilde karıştırın.
* Üzerine pul biber, kuru nane ve sumak koyabilirsiniz.
* Üzerine yağ içinde salça kızdırarakta dökebilirsiniz.
* Damak tadınıza göre lezzeti ayarlayabilirsiniz.



ELE KARIŞAN YERE KARIŞIR

19 yorum:

  1. bsyılırım mantıya ellerinmize sağlık sizde harika yapmışsınız

    YanıtlaSil
  2. Harika görünüyor...Ellerinize sağlık...
    Sevgiyle

    YanıtlaSil
  3. Nefis görünüyo ellerinize sağlık
    canım mantı istedi görünce:))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ellerıne sağlık canım bızde mantıyı bu sekılde kapatıyoruz.bak sımdı nasıl canım cektııı:)sevgiler

    YanıtlaSil
  5. işte beni cezbeden cazibe!! bayılırım,biterim ,canım çekti bu saatte eline sağlık canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. mANTI SEVENLER HEPİNİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM.sEVGİ VE SAYGILARRR...

    YanıtlaSil
  7. oh mis gibi koktu.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  8. Bu yemek değil bence bir şölen...Tereyağının cızırtısını duyuyorum ve sarımsağın kokusu...Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  9. Mantıyı çok severim görüntüsü harika. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Canım,
    ellerine sağlık. Nefis görünüyor.
    Üstüne de bolca acılı kırmızıbiber, of of .
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  11. Aa, bu mantı tam Tarsus işi olmuş. Annem de hep böyle yapardı.

    YanıtlaSil
  12. Benim gibi mantı seven arkadaşlarım hepinize güzel yorumlar için teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrr....

    YanıtlaSil
  13. Hiç dayanamam mantıya, sevmeyen varmı acaba? Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  14. Canım hoş geldin.Teşekkürler.Sevgi ve saygılarrrr.....

    YanıtlaSil
  15. Bir kayseriliye mantı dedin mi dur orda.Ben de durdum kaldım.

    YanıtlaSil
  16. Kayserili birine mantı anlatmak sanırım zor.İşallah beğenmişsinizdir.Sevgi ve saygılarrrr....

    YanıtlaSil
  17. mantınız ve bütün tarifleriniz çok güzel..ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  18. Selmacığım teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarrrrr......

    YanıtlaSil
  19. denemek istiyorum mantı yapmayı bigün. tarifleriniz iyi ki var :)

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...