23 Şubat 2010 Salı

Kabaklı Baklava

Malzemeler:
* 1 paket baklavalık yufka
* 400-450 gr. tereyağ
* 1kg bal kabağı
* 1 su bardağı toz şeker
* 2 su bardağı dövülmüş ceviz
* 5-6 tane dövülmüş karanfil tanesi

Şerbeti için:
* 6 su bardağı su
* 7 su bardağı toz şeker
* 1/2 limonun suyu


Yapılışı: Kabaklar yıkanıp doğrandıktan sonra 1 su bardağı şeker ile az suda pişirilir. Çatalla püre haline getirilip içine yarım su bardağı ceviz ve dövülmüş karanfil konulur. Diğer tarafta büyük dikdörtgen tepsi yağlandıktan sonra iki kat baklavalık yufka yayılır ve üzerine 1 yemek kaşığı kızdırılmış tereyağından yayılır. Tepsiye iki kat yufka daha konulur ancak bu kez 1 kaşık ceviz serpilir. Bu işlem yufka sayısının yarısına kadar devam edilir. Tam ortaya kabaklı harçtan konulup, kalan yufkalarla aynı işlemlere devam edilir. Bütün yufkalar dizilince kalan tereyağ kızgın bir şekilde üzerine dökülüp baklava şeklinde keskin bir bıçakla kesilir. 180 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dk. üzeri ve altı iyice kızarana kadar pişirilir. Baklava pişince kaynatıldıktan sonra ılıtılan şerbet üzerine dökülür.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Baklava şerbeti çok iyi kaynatılmalıdır.
* Şerbet damlattığınız yerden akmayacak kıvamda olmalıdır. Şerbet kıvamlı olmazsa baklava hamur olur.
* Şerbet kıvamı için limon damlattıktan sonra şerbet göz göz oluncaya kadar kaynatmakta bir ölçüdür.
* Şerbet, iyice koyulaşmaya başlayınca limon suyu ilave edilmelidir.
* Ben baklava sıcak, şerbet ılık döküyorum veya şerbet sıcak baklava soğuk olmalıdır.
* Baklavada şerbet çok önemlidir, dikkat edilmezse hamur olur.
* Şerbetin şekerini kendi ayarınıza göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Baklavanın tereyağı mutlaka kızgın olmalıdır.
* Tereyağ kızgın olmazsa, baklava hamurlaşır ve pişerken kabarmaz.
* Baklavayı keserken çok keskin bıçak kullanmaya özen gösterirseniz baklavanız hem daha iyi şerbet emer hemde tepside daha güzel görünür.
* Karanfili iyice dövmezseniz ağzınıza tane tane gelebilir. Karanfil sadece güzel tat vermesi için kullanılır.
* Kabakları çiğden rendeleyip şekerle pişirebilirsiniz.
* Bir miktar tarçında ilave edebilir.
* Baklava yufkası paketlerinden 40 veya 50 adet çıkar, buna göre ayarlayıp ortasına kabak harcını koyabilirsiniz.
* İsterseniz aralara ceviz kullanmak yerine tam orta bölüme ceviz koyabilirsiniz. Ancak ceviz miktarını azaltmalısınız.
* Baklava yaparken mutlaka tereyağ tercih ederseniz daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
* Bu baklavayı elma püresi veya çikolata sosu ile de yapabilirsiniz.
* Elma ile yaparsanız 5-6 elma ve yarım su bardağı şeker, 1 su bardağı ceviz yeterli olacaktır.
* Çikolata ile yaparsanız bir paket damla çikolata, 1 su bardağı ceviz yeterli olur.
* Tepsiniz küçük ise malzemeyi ikiye bölüp yapın.
* Pişen ve şerbeti dökülen baklavanın ağzını kapatmayın.
* Kabağınız kestane kabağı olursa daha lezzetli oluyor.
* Bu baklavayı komşum ve arkadaşım Çiğdem yapmıştı bende sizinle paylaşmak için görüntüledim ve afiyetle yedim :)


ARMUT DİBİNE DÜŞMESE DE AYNI BAHÇEYE DÜŞER

12 yorum:

  1. MERHABA:))) NASILSINIZ
    BU AKŞAM CANIM BAKLAVA İSTİYORDU AMA GORUNTU OLARAK KARSIMA CIKTI:)DEMEK DILEGIM YARI YARIYA KABUL OLDU OLSADA YESEM WALLA OY OY OY...
    SEVGILERIMLE...

    YanıtlaSil
  2. İlk defa kabaklı baklava gördüm değişik geldi ama güzel olmalı...Değişik bir lezzeti paylaştığınız için teşekkürler...Komşunuzun ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Bende yediğimde şaşırdım ama inanın tadıda çok güzel ve hafiati.Güzel yorumlara teşekkürlerrr.Sevgi ve saygılarr...

    YanıtlaSil
  4. ooofff şuan karnım aç canım çekti valla süper:)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,
    ne kadar farklı ve güzel bir baklava tarifi!
    ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  6. merhabalar,değişik bir tat olmuştur.yapanın da, yiyenin de, burada paylaşanın da ellerine sağlık :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. ben ilk kez duyuyor ve goruyorum kabakli baklavayi, simdi bunu yapacak anneye siparis verilerek tadina bakmak sart oldu :)) sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. çok degişik olmuş.aslında kabak başlı başına yeterdi.ben kabaga bayılırımda.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  9. Selamlar canim nasilsin?
    ilk defa goruyorum bal kabagindan baklava olurmus demek cok guzel gorunuyor denemede yarar var .ellerine saglik paylasimin icin tesekkur ederim afiyet seker oluun arkadasim sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Kabak gerçekten süper bir lezzet,kabaktan çeşitli yemekler yaplıyor,onlarıda zaman zaman yayınlayacağım.Güzel ve zarif yorumlara kucak dolusu teşekkürlerr.Sevgi ve saygılarrr..

    YanıtlaSil
  11. Selamlar arkadasim Avuçlarin açildigi, gözlerin yasardigi, ilahi esintilerin kalpleri oksadigi anin bir asra bedel oldugu bu gece dualarda birlesmek dilegiyle kandiliniz mubarek olsun sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Canım güzel yorumuna teşekkür ederim.Bende kandilini kutlarım.Sevgi ve saygılarrr.

    YanıtlaSil

Herkese Afiyet Olsun Herkesi Ellerine Sağlık...
Sevgiyle...