29 Aralık 2009 Salı

Yeniyıl Gelmiş Hoşgelmiş.....

Milli Piyangonuzu Almayı Unutmayın....
NoelBaba'dan Hediyeler İstemeyi Unutmayın.... Ben süsledim siz de yılbaşı ağacınızı süslemeyi ve umutlarınızla birlikte ışıklarını yakıp parlatmayı unutmayın....
Yeni yıl, geldi mi, gelecek mi, gelmek üzere mi? İçinde bulunduğumuz bütün koşullar mutlu bir Yeni Yıl için uygun olmasa da, biz yine de yeni yılı karşılıyalım. Herşeye boşverelim iyi dileklerde bulunalım, polyanna olalım, Türkiyedeki , dünyadaki evinizdeki sorunlar yok artık, eski yılda bıraktık. Hiç birşey Yeni Yılda keyfimizi kaçırmasın, elimizde sahip olduklarımızın kıymetini bilelim, işte o zaman mutlu olacağız. Mutlu Yıllar..... Herşey gönlümüzce olsunnnn...

28 Aralık 2009 Pazartesi

Çin Salatası(SoğukPilav )

Bu tarif ile SoftBowl kek tarifleri yarışmasına katılmış bulunuyorum. Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız.... Sonuc okuyucuların oyları ile belli olacak lütfen yorum ve puanlarınızı esirgemeyin...
Malzemeler: * 2 su bardağı pilavlık pirinç(ılık suda ıslanmış olacak)
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 2 su bardağı garnitür(konserve)
* 3 tane rendelenmiş havuç
* l su bardağı ince kıyılmış dereotu
* 1 su bardağı doğranmış kornişon turşu
* 1 su bardağı mısır konservesi
* 1 demet yeşil soğan (incecik doğranmış)
* 1 demet maydanoz(doğranmış)
* 1 demet taze nane(kıyılmış)
* Tuz,karabiber, pul biber





Yaplışı:
Pirinç sıvı yağ ile birlikte normal pilav olarak yapılır.Pilav pişirilir ve soğutulur. İçine rendelenmiş havuç hariç herşey ilave edilir.Diğer tarafta rendelenmiş havuç yağda azıcık kavrulur.Kek kalıbının dibine önce kavrulmuş havuç konur üzerine pilav konur. Dolapta 1-2 saat
bekletilir. Servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır. İstenilirse ketçapla servis yapılabilir.

Afiyet Şeker Olsun.


NOT:
* Bu pilav kabul günlerinde güzel bir salata olabilir.
* Pilavın dibine havuç koymayı bir tanıdığımda gördüm çok yakıştı.
* Pirinci jasmin de tercih edebilirsiniz.
* Salatanın içinde her nevi malzeme olduğundan besleyicidir.
* Kalıba yerleşririrken kaşıkla iyice bastırın.
* Konulan malzemeleri azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Kalıp içine streç koyarsanız kolay ters çevirirsiniz.


RAFTAN FİNCAN DÜŞTÜ HANIMIN TOPUĞU ŞİŞTİ.

27 Aralık 2009 Pazar

Bursalı Blog Yazarları Buluştu

BursalıBlog yazarı arkadaşlarımla ilk buluşmamız da ilişkilerimizi sanal alemden gerçek dünyaya taşımak oldukça keyifli bir deneyim oldu hepimiz için. Buluşmamız gerçekten çok güzel geçti ve gelen arkadaşlarım EzgiliTarifler, DilekMutfakta, GönülünceLezzetler, FrambuazlıRuhPastasıyım'a çok teşekkür ederim.
İlk karşılaştığımız anda herkesin hemen kaynaşması böyle bir buluşma için ne kadar geç kalındığının sanki bir göstergesi gibi oldu ve sohbet ilerledikçe birbirimizi tanımaya başladık. Ayrılırken ise mutlaka bu buluşmaların geleneksel hale getirilmesi konusunda anlaştık ve ileriki bir tarihte yeniden görüşmek üzere ayrıldık. Bursa'da ilk defa yapılan bu buluşma için sayımız az görünsede benim için hediye dolu, sohbet dolu çok keyifli bir gün oldu. Hem ne derler, "Bugün azız, yarın çoğuz"
Buluşmamıza katılan, katılamayan ve desteklerini bizden esirgemeyen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
İkinci buluşmamızda daha fazla katılım olması dileğiyle.
Sevgilerrrrr....

AZI KABUL ETMEYEN, ÇOĞUNU BULAMAZ.

26 Aralık 2009 Cumartesi

Lavaş(tortalini)Ekmek Böreği











Malzemeler:
* Tortalini(lavaş)ekmeği(marketlerde pakette yuvarlak satlılan açık ekmek) 8 tane
* 1 su bardağı süt
* 1/2 su bardağı sıvı yağ
* 2 yumurta

İç Malzemesi:
* 200 gr kavrulmuş kıyma
*Yeşil soğan(ince doğranmış)
* 1 demet maydanoz

Yapılışı: Teflon büyükçe bir tava az bir yağ ile yağlanır.Kat kat açık ekmekler dizilirken arasına süt,yağ ve yumurta çırpılarak 2 yemek kaşığı konur.Genellikle 4 kat olunca arasına iç malzeme konur.Kalan 4 açık ekmekte aralarına sıvı malzeme konur.En son katınada kalan malzeme dökülür.Teflon tavanın kapağı kapatılarak yavaş ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakılır.Altı pişince bir tabakla ters yüz edilerek, diğer tarafıda yavaş yavaş pişirilir.Biraz soğuyunca dilim dilim servis yapılır.
Afiyet Şeker Olsun.


NOT: * İç harcını istediğiniz herçeşit malzemeden yapabilirsiniz.(Peynir,ıspanak,patates gibi)
* Börek çok yavaş pişirilmelidir.
* Ters yüz düz bir servis tabağı ile yapılabilir.
* Ekmekler pişik olduğundan sıvı malzemenin iyi pişmesine dikkat etmelidir.
* Sabah kahvaltıları için hemen yapılabilecek bir börektir.
* 8 taneden daha fazla ekmek ilede yaptım,biraz kalın oldu.Sanki 8'li olunca daha iyi
oluyor.


ABAYI GÖSTERİP, SOPAYA RAZI ETMEK.

25 Aralık 2009 Cuma

Bursali BlogYazarlari Bulusmasi

26 Aralik Cumartesi gunu Saat:13.00'da gerceklesmesini planladigimiz bulusmamizin mekani icin son karara vardik sanirim. Oncelikle yarin orada bulunacak olsa da olmasa da mail ve yorumlariyla bana ve bu bulusmaya destek veren herkese tesekkur etmek istiyorum. Ardindan bulusma mekanimizin ortak cikan karar oldugunu soylerek herkesle yarin Setbasi Mahvel 'de gorusmek uzere diyorum simdilik.....
Masamizin kalabalikligi konusunda pek yorum yapamiyorum cunku kisi sayisi hakkinda net bi sonuca ulasamiyorum ancak masada blog isminin bulunacagi bir kart veya etiket olmasi guzel bir fikir bence. Umarim kalabalik oluruz da bize ev sahipligi yapacak bu tarihi mekanda karta gerek kalmadan birbirimizi buluruz:))
Tekrar Gorusmek Dilegiyle....

24 Aralık 2009 Perşembe

Bursalı BlogYazarları Buluşması

Sevgili Bursa'lı blog yazarı arkadaşlarım, bu buluşma işini daha fazla ertelemeden ve uzatmadan yeniyılın öncesine denk gelen haftasonunu yani 26 Aralık'ı buluşma günü olarak belirlemek istiyorum. Aynı zamanda buluşmamız İstanbullularla aynı güne gelecek ki fotoğraflarda aynı zamanlrda paylaşılmaya başlansın diyerek. Ayrıca Saat:13.00 civarı olsun diyerekte tarih ve saat işini aradan çıkaralım diyorum...

İkinci karar vermemiz gereken konu ise mekan olacak. Bunun için öncelikle herkesin ulaşımının kolay olması açısından ortak bir karar vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Ben dört tane mekan önerisinde bulunacağım ve gelen yorumlar doğrultusunda çıkan ortak kararı en geç Cuma sabahı kesinleştirmiş ve yayınlamış olmak istiyorum yada hepberabar yeni bir mekan önerisi getirip karar verelim.
Tekliflerinizi bekliyorum.....

Yılbaşı çekilişi için hediyelerinizi şimdiden hazırlamayı unutmayın!!! Bu konuda herhangi bir fiyat aralığı belirlemek istemiyorum ancak el ve\veya ev yapımı hediyelerin tercih edilmesini ben çok isterim yada hediyelerimizin amacına yani küçük birer anıya dönüşmesi için çamsakızı çoban armağanlarının tercih edilmesini öneriyorum siz ne dersiniz? :)

Mekan önerileri için adresler ise:
Kozahan (Heykel)
Kitapevi (Tophane)
Kentmeydanı (Eskigaraj)
Mahvel (Setbaşı)

23 Aralık 2009 Çarşamba

Fırında Mücver

Malzemeler:
* 2 tane kabak(rendelenmiş)
* 2 yumurta
* 1 demet yeşil soğan
* 1 demet taze nane
* 1 demet maydanoz
* 1 demet dereotu
* Tuz, karabiber, pul biber
* 1 su bardağı un
* 1 fincandan az sıvıyağ

Yapılışı: Bir kabın içine rendelenmiş kabaklar konulur. Üzerine kıyılmış maydanoz, dereotu, yeşil soğan, nane ve diğer bütün malzemeler eklendikten sonra yice karıştırılır. Yağlanmış bir borcamda 180derecede 35-45 dakika pişirilip dilimlenerek servis yapılır.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* İçine istenilirse biraz peynir ilave edilebilir.
* Sıvı yağı içine koyulmayabilir.
* Üzerine isterseniz bolca yumurta da sürebilirsiniz.
* Ben kabak dolması yaptıktan sonra, artan içlerle yaparım.
* Bu malzemeyi kaşık kaşık yağda kızartabilirsiniz.(mücver olur)
* İçine isterseniz havuçta rendeleyebilirsiniz.


EVLAT HATIRI ADAMI YERE BATIRIR.

22 Aralık 2009 Salı

Aşure


Malzemeler:
* 2 su bardağı aşurelik buğday(geceden ıslatılmış)
* 1 su bardağı kuru fasulye (ıslatılmış)
* 1 su bardağı nohut(ıslatılmış)
* 1 fincan pirinç
* 2,5 su bardağı toz şeker
* 1 su bardağı kuru üzüm
* 10 tane sarı kayısı kurusu
* 5-6 tane kuru incir
* 1 fincan kuş üzümü
* 1 bardak dut kurusu
* 1 yemek kaşığı susam
* 1 yemek kaşığı çörek otu
* 4-5 adet dövülmüş karanfil
* 1 tane portakalın kabuğunun rendesi
* 1 tane mandalina (dilimlenmiş)
* 1 tane elma (küçük küçük doğranmış)
* 1/2 ayva (doğranmış)
* 1 tane kabuk tarçın
* Büyük Aşurelik Tencere
Üzeri için:
* 1 su bardağı dövülmüş ceviz
* 1 su bardağı iri dövülmüş fındık
* 10-15 tane fıstık
* 1 fincan dolmalık fıstık
* 2-3 tane narın taneleri
* Toz tarçın
* Hindistan cevizi

Yapılışı: Akşamdan ıslanan nohut ve fasulye düdüklü tencerede birlikte haşlanır.Aşurelik buğday ayrı bir yerde haşlanır.Haşlanan malzemeler aynı tencerede birleştirilir.Kaynamaya bırakılır. İçine incirve şeker hariç bütün malzemeler konur.Koyulaşmaya başlayınca şeker ve incir konur.Bir taşım daha kaynatılıp tabaklara taksim edilir.Soğuduktan sonra üzerini gönlünüzden geçen her malzeme ile süslüyebilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun.


NOT:
* Aşure soğuduktan sonra üzeri süslenir.
* Aşurenin içine aklınıza gelen herşeyi koyabilirsiniz.
* Aşure evde kalan malzemelerle yapılır.
* Aşure ilk defa çorba niyeti ile yapılmıştır.
* Aşure cana can katar. Çok besleyicidir.
* Aşure Muharrem ayında yapılıyor.
* Aşure yapıldığı zaman konu komşuya dağıtılır.
* Kurban kesen, evinde kızı olan, maddi durumu iyi olan herkes aşure yapıp dağıtmalıdır
* Aşure yedi komşuya mutlaka verilmelidir.


YALNIZ YİYEN, YALNIZ ÖLÜR.

Bursalı BlogYazarları Buluşması

Sevgili Bursa'lı blog yazarı arkadaşlarım, bu buluşma işini daha fazla ertelemeden ve uzatmadan yeniyılın öncesine denk gelen haftasonunu yani 26 Aralık'ı buluşma günü olarak belirlemek istiyorum. Aynı zamanda buluşmamız İstanbullularla aynı güne gelecek ki fotoğraflarda aynı zamanlrda paylaşılmaya başlansın diyerek. Ayrıca Saat:13.00 civarı olsun diyerekte tarih ve saat işini aradan çıkaralım diyorum...

İkinci karar vermemiz gereken konu ise mekan olacak. Bunun için öncelikle herkesin ulaşımının kolay olması açısından ortak bir karar vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Ben dört tane mekan önerisinde bulunacağım ve gelen yorumlar doğrultusunda çıkan ortak kararı en geç Cuma sabahı kesinleştirmiş ve yayınlamış olmak istiyorum yada hepberabar yeni bir mekan önerisi getirip karar verelim.
Tekliflerinizi bekliyorum.....

Yılbaşı çekilişi için hediyelerinizi şimdiden hazırlamayı unutmayın!!! Bu konuda herhangi bir fiyat aralığı belirlemek istemiyorum ancak el ve\veya ev yapımı hediyelerin tercih edilmesini ben çok isterim yada hediyelerimizin amacına yani küçük birer anıya dönüşmesi için çamsakızı çoban armağanlarının tercih edilmesini öneriyorum siz ne dersiniz? :)

Mekan önerileri için adresler ise:
Kozahan (Heykel)
Kitapevi (Tophane)
Kentmeydanı (Eskigaraj)
Mahvel (Setbaşı)

21 Aralık 2009 Pazartesi

Kestaneli Lahana Sarması


Malzemeler:
* Orta boy sarmalık lahana
* 3 su bardağı dolmalık pirinç
* 3 tane büyük boy kuru soğan(İnce doğranmış)
* 1 su bardağı kestane içi
* 1 fincan dolmalık fıstık
* 1 fincan kuş üzümü
* 3 tane kesme şeker
* 1 su bardağı zeytinyağı
* 1 çay kaşığı tarçın
* 1 çay kaşığı yeni bahar
* 1 çay kaşığı karabiber
* Yeterince tuz
* 1 limon suyu
* 1 kahve fincanı kuru nane
* Yarım demet kıyılmış maydanoz


Yapılışı: Öncelikle kestaneler çizilir,haşlanır,soyulur ve küçük küçük doğranır. Diğer tarafta lahana ister yaprak yaprak,ister bütün olarak haşlanır. İçini hazırlamak içinde bol yağ içinde soğanlar kavrulur üzerine malzemeler eklenir. Suyu konulur.Suyu çekene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra lahanalar sarılır.Servis yaparken ilave limon ekleyebilirsiniz.Bu yemek Bursa'ya özgüdür.Osmanlı mutfağına aittir.
Afiyet Şeker Olsun..


NOT:
* Dolmalık pirinç pilavlık piriçten farklıdır.
* Zeytinyağlı dolmalar bol yağlı olmalıdır.
* İçine konulacak kuş üzümü biraz suda ıslatırsanız daha iyi olur.
* Şekeri ihmal edilmez.
* Sarmalık lahana büyük ve ortası yumuşak olmalıdır.
* Artan çıkıntı lahanalar tencere dibine ve üstüne konulabilir.
* Artan lahana fazla ise kapuska yapılabilir. Turşuyada ilave edilebilir.
* Lahana sarması pişerken üzerine tabak kapatılıp, tencere kapağı öyle kapatılır.
* Dolma içine azıcık limon konursa güzel olur.
* Baharat tercihi size kalmıştır.
* Bol soğan doğranırsa lezzetli olur.
* Yukarıdaki miktarlar size göre değişebilir.
* Dolmaya ilk başta fazla su koymamalıdır.Piştikçe sıcak su eklenmelidir.
* Kestane Bursa'da çeşitli yemeklerde kullanılmıştır.



KÜLTÜR SOKAKTA DOLAŞIR. SEN ALMASINI BİLİRSEN.



20 Aralık 2009 Pazar

Bursa'nın Altın Meyvesi Kestane

Bursa demek kestane demektir. Her eve "İskenderKebap" giremez ama "KestaneKebap" girer. Kestanenin kebabı, haşlaması, şekerlemesi kalplerimize taht kurmuştur. Ayrıca da vitamin deposudur. Vesselam kestane demek Bursa demektirrrrr.

ÖLÜM GELMİŞ BAŞA, BAŞAĞRISI BAHANE

Canım Anacığım


Doğum: 19.05.1933

Ölüm : 20.12.2008


TENCERENİZ KAYNARKEN, MAYMUNUNUZ OYNARKEN HAYATIN TADINI ÇIKARIN.
Annem derdiiiiiiii.........

19 Aralık 2009 Cumartesi

Kahvaltı Buluşması

Koro Şefimiz Aysel Gürel
Sevgili Koro Arkadaşlarım.
.

Sevgili Koro Arkadaşlarım.

Koro elemanlarından bir grup,

Canım Arkadaşlarım..... Yünel ve Hürübe...


Bursa Nilüfer İlçesi Yerel Gündem 21

İkinci Bahar Kadın Korosu

Geleneksel Kahvaltı Buluşması
GÖNÜL GÖNÜLE BAKAR. GÖNÜL GÖNÜLE GÜLER.

17 Aralık 2009 Perşembe

Bursa Bloggerları Buluşması

Bursalı Bloggerlar Buluşuyor


BirMimarınHobisi Özge'nin önayak olduğu yeniyıl öncesi İstanbul buluşmasının Bursa ayağını yapmaya ne dersiniz?
Bursa'lı bazı bloggerlarla önceden kurduğum bağlantılar sonucu hemen hepsinin benimle hemfikir olduğunu düşünüyorum. Geriye daha çok Bursa'lı bloggera ulaşmak, herkese uygun bir mekan ve zaman tespit etmek kalıyor. Bir de sevgili Özge'nin ince fikri ile şekillenen yılbaşı çekilişini bizde fikir olarak paylaşabiliriz. Eğer görüşme tarihi yılbaşı sonrasına kalırsa yine de küçük hediyeler paylaşabiliriz ki böyle buluşmalar geleneksel hale gelirken, bize de ufak ve anlamlı hatıralar kalsın....
Buluşma hakkında ki bütün fikir ve önerilerinizi en kısa zamanda bekliyorum...

16 Aralık 2009 Çarşamba

ŞEB-İ ARUZ

Hz.Mevlana'nın 736. Vuslat Yıldönümü (ŞEB-İ ARUZ )HZ.MEVLANA'NIN YEDİ ÖĞÜDÜ
* Çömertlikte ve yardım etmekte AKARSU gibi ol.
* Şevkat ve merhamette GÜNEŞ gibi ol.

* Başkalarının kusurlarını örtmede GECE gibi ol.

* Hiddet ve asabiyette ÖLÜ gibi ol.

* Tevazu ve alçak gönüllülükte TOPRAK gibi ol.

* Hoşgörülükte DENİZ gibi ol.

* Ya olduğun gibi GÖRÜN ya göründüğün gibi ol.


HAMDIM, PİŞTİM, YANDIM.

Çin Salatası(SoğukPilav )

Bu tarif ile SoftBowl kek tarifleri yarismasina katilmis bulunuyorum. Ayrintili bilgi icin lutfen tiklayiniz....
Malzemeler:
* 2 su bardağı pilavlık pirinç(ılık suda ıslanmış olacak)
* 1 çay bardağı sıvı yağ
* 2 su bardağı garnitür(konserve)
* 3 tane rendelenmiş havuç
* l su bardağı ince kıyılmış dereotu
* 1 su bardağı doğranmış kornişon turşu
* 1 su bardağı mısır konservesi
* 1 demet yeşil soğan (incecik doğranmış)
* 1 demet maydanoz(doğranmış)
* 1 demet taze nane(kıyılmış)
* Tuz,karabiber, pul biber

Yaplışı:
Pirinç sıvı yağ ile birlikte normal pilav olarak yapılır.Pilav pişirilir ve soğutulur. İçine rendelenmiş havuç hariç herşey ilava edilir.Diğer tarafta rendelenmiş havuç yağda azıcık kavrulur.Kek kalıbının dibine önce kavrulmuş havuç konur üzerine pilav konur. Dolapta 1-2 saat
bekletilir. Servis tabağına ters çevrilerek servis yapılır. İstenilirse ketçapla servis yapılabilir.
Afiyet Şeker Olsun.

NOT:
* Bu pilav kabul günlerinde güzel bir salata olabilir.
* Pilavın dibine havuç koymayı bir tanıdığımda gördüm çok yakıştı.
* Pirinci jasmin de tercih edebilirsiniz.
* Salatanın içinde her nevi malzeme olduğundan besleyicidir.
* Kalıba yerleşririrken kaşıkla iyice bastırın.
* Konulan malzemeleri azaltıp çoğaltabilirsiniz.
* Kalıp içine streç koyarsanız kolay ters çevirirsiniz.

RAFTAN FİNCAN DÜŞTÜ HANIMIN TOPUĞU ŞİŞTİ.

15 Aralık 2009 Salı

Meyve Salatası


Malzemeler:
* 1 Portakal
* 1 Mandalina
* 1 Muz
* 1 Elma
* 1 Armut
* 10-15 tane üzüm
* 7-8 tane çilek
* Yarım Nar
* 3 tatlı kaşığı toz şeker(pudra şekeri)
* Yarım limonun suyu

Yapılışı: Bütün meyveler soyulup, küçük küçük doğranır. Büyükçe bir kasede limon suyu ve şeker karıştırılır. Meyvelerin hepsi içine karıştırılır. İstenilirse servis yapılırken ceviz veya fındık
ilave edilebilir.
Afiyet Şeker Olsun...

NOT:
* Bu şekilde yapılan meyve salatasının ikramı kolay olur.
* Limon suyu meyvelerin kararmasını önler.
* Şeker meyvelerin tatlarını birbirine yaklaştırır.
* Meyve salatası hem ikramı ekonomiktir, hemde her meyveden yemek demektir.
* İstenilen her meyveden konulabilir.
* Bir vitamin deposudur ve çocukların hoşuna gidecektir.
* Yazın dondurma ile servis yapılabilir.


ELİN ÖLÜSÜ, ELE UYUR GELİR.

13 Aralık 2009 Pazar

Yumurtalı Patates

Malzemeler:
* 2-3 tane orta boy patates
* 2-3 tane yumurta
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ veya yereyağ
* Tuz, karabiber ve pul biber

Yapılışı:
Patatesler soyulup küp küp doğranır. Tavaya konulan yağ ile iyice kavrulur. Çırpılan yumurtalar iyice pişmiş yumurta üzerine dökülür. Yumurtalar pişene kadar beklenir. Baharatlar ilave edilir. Sıcak sıcak servis yapılır. Keyfinize göre pastırma, sosis, salam konulabilir.
Afiyet Şeker Olsun.

NOT:
* Patates her evde devamlı olması gereken bir yiyecektir.
* Yumurta da evde her daim olması gerecek bir gıda ürünüdür.
* Yumurta ve patates çok besleyici gıdalardır.
* Çocukların en sevdiği yiyecektir.
* Patates doğrayınca tuzlu suda bekletirseniz daha lezzetli olur ve kararmaz.
* Patates herşeye garnitür olarak konulabilir.
* Yemek tuzlu olursa içine patates atabilirsiniz, tuzu alır.
* Sarı patates daha lezzetli oluyormuş.
* Patatesin salatası, yemeği, kızartması, közlemesi gibi çeşitleri mevcuttur.


NE VERİRSEN ELİNLE, O GİDER SENİNLE...

Kremalı Fırında Makarna


Malzemeler:
* 1 paket Barilla yassı makarna
* 1,5 paket krema
* 300 gr ıspanak
* 1 büyük kuru soğan
* 1 büyük havuç
* Yarım fincan sıvıyağ
* Tuz, karabiber, pul biber

Yapılışı: Makarnalar bol suda haşlanır ve süzülür. Diğer tarafta ayıklanmış ıspanaklar tavada yağda kavrulan kuru soğanlara ilave edillir. Üzerine havuç rendesi ekleyerek kavurmaya devam edilir. Suyu çekene kadar bu işlem devam eder. Tuzu ve baharatları eklendikten sonra yağlanmış büyük kare borcama haşlanmış makarnalar, ıspanak ve krema karıştırılır. Üzeri folyo kağıdı ile kapatıp 180 derecede 40-45 dk pişirilir. Servis sırasında azıcık kaşar rendesi serpilebilir.
Afiyet Şeker Olsun.

NOT:
* Makarna haşlarken bol su ve tuz kullanın.
* Makarna haşlarken haşlama suyuna azıcık sıvı yağ ilave edilirse yapışmaz.
* Makarna süzüldükten sonra bol su ile yıkanmalıdır.
* Kremalı fırında makarnanın garnütürünü istediğiniz malzeme ile yapabilirsiniz.
(Mantarlı, kıymalı, etli, tavuklu, patlıcanlı, peynirli, çeşitli otlarla gibi çeşitler olabilir)


AÇACAĞINIZ KAPIYI KAPATMAYIN...

11 Aralık 2009 Cuma

Portakal Kabuğu Reçeli

Malzemeler:
* 1 kg portakalın kabuğu
* 1 kg toz şeker
* Yeterince kürdan
* Yarım limonun suyu
* 1,5 kg su
* 1 çay kaşığı tereyağ

Yapılışı:
Portakal kabukları yukarıda görüldüğü gibi doğranır ve birkaç gün suda bekletilir. Acısı çıksın diye sık sık suyu değiştirilir. Daha sonra bir taşım ocakta su içinde kaynatılır (10 dk.), süzülür, soğuduktan sonra her kabuk güzelçe el içinde sıkılır. Kabuklar sarmal şekilde sarılarak yarım kürdanla tutturulur. Şeker ve su ocağa konulup, kaynayınca sarılan kabuklar içine atılır. Şerbeti koyulaşınca bir kaç damla limon suyu ve tereyağ konur, ocağın altı kapanır. Soğuduktan sonra yeniden ocak üstünde 5 dk. da kaynatılır. Reçeliniz olmuş demektir.
Afiyet Şeker olsun..

Reçel İçin Püf Noktaları:
* Reçelinizin olduğunu anlamak için şerbetinden bir damla tırnağınızın üstüne damlatın, akmıyorsa reçel olmuştur.
* Tereyağ reçelinizin hem parlak olmasını hemde şekerlenmesini önler.
* Reçel sıcakken kavanoza koyup kapağını kapatırsanız bozulmaz, küflenmez.
* Reçeli kaynatım beklettikten sonra tekrar kaynatırsanız, reçel şekerlenmez.
* Reçelin rengi meyvenin renğine yakın olmalıdır.
* Reçelinize limon damlatamazsanız limon tuzuda olabilir.
* Reçel için seçilecek meyveler taze, ezik ve çürük olmamalıdır.
* Her meyvenin reçeli yapılabilir.
* Meyvenin cinsine göre 1 kg meyveye 1,5 kg şeker konulabilir.
* Ekşi meyvelere şeker miktarı artırılabilir.
* Marmelat yaparsanız yumuşak meyveler kullanılabilir.
* İstenilirse reçeller güneşte bırakılarak yapılabilir.
* Reçelin şerbeti ve meyveleri arasında bir oran olmalıdır.
* Kavanozdan reçel alırken temiz kaşık kullanıp, kapağı yeniden iyice kapatılmalıdır.
* Reçeller buzdolabında saklanmamalıdır.


UZAYAN KOL BİZDEN OLSUN.

10 Aralık 2009 Perşembe

Bayrağımız



ÖLEN ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN.

Sabah Kahvaltısı

Sabah kahvaltıları en sevdiğim öğündür. Hele bir de ailecek, arkadaş ve dostlarla yapıldığı zaman, tadına doyum olmuyor.Yemek masasının bir sihiri vardır ve onun etrafında toplanılır, ağlanılır, gülünür. Önemli kararlar orada, onun üstünde alınır. Bir de güzel masa örtüleri yaydık mı, gel keyfim gel, ben beyaz masa örtüsü severim. Bembeyaz ne güzel durur. Her çeşit tabak üzerine yakışır. Masa başında oturanlara mutluluk hormonu verir ve herkes radyo alıcısı gibi herkes kanına emmeye başlar ve konuşmalar başlar. İşte sahip olduğumuz tek şey olan yaşadığımız an oluyorrr.
Böyle bir sabah kavaltısından görüntüleri vereceğim; tarifler sonraaaaa.....
Kendinize bir kasa yapın,
Her parçasına dikkatle şekil verin;
Yapabildiğince sağlam olduğunda,
Tüm dertlerinizi oraya koyun;
İçinizdeki bütün acıları,
Bu sandık içinde saklayın;
Sonrada kapağını kilitleyin ve
Üzerine oturup, kahkahalarla gülünüz.....
HAYAT KENDİNE, GÜLENE GÜLÜMSÜYOR.

9 Aralık 2009 Çarşamba

Boyun Haşlama


Malzemeler:
* Dilimlenmiş bir koyun boynu
* 2-3 tane orta boy patates
* 1 büyük havuç
* 3-5 tane kuru soğan
* Yarım demet maydanoz
* 1 çay kaşığı tana karabiber
* 1 tane defne yaprağı
* 1 tane kereviz(tercihe göre)
* Tuz

Yapılışı:
Bütün sebzeler yıkanıp büyük büyük doğranır. Düdüklü tencere içine bütün malzemeler ve dilimlenmiş boyun etleri de ilave edilerek tencere ateşe konulur. Pişmesi tamamlanınca limon ile servis edilir.
Afiyet Şeker Olsun.

NOT: Pişerken azıcık sirke konulabilir. Yağ ilave etmeye gerek olmaz zaten koyun boyunun yağı yeterli olacaktır. İstenilirse normal tencerede de pişirilebilir. Düdüklü tencere zamandan kazanç sağlar.Düdüklü tencereleri kullanmayı öğrenmeden kullanmayınız. Defne yaprağını yemekkeriniz pişince hemen çıkarın.Tane karabiber sayısını azaltıp çoğaltabilirsiniz.


GÖZ GÖRDÜĞÜNDEN KORKARMIŞ.

Teşekkürler Maydanoz

Maydanoz blog topluluğu'nu duymayanınız var mı? Kendi deyimiyle o, "Net aleminde tanınan ve mıncıklanarak sevilen, o yüzden de canı çok yanmış blogzede biri. Maydanoz kendi çapında tamamıyle yekpare gönüllülük esasına dayalı, blogların açık dizinidir."
Beni de bu dizine eklediğiniz için gönülden teşekkür ediyorum....


7 Aralık 2009 Pazartesi

Zeytinyağlı Kabak Yemeği


Malzemeler:
* 1 kğ yemeklik kabak
* 1 büyük kuru soğan
* 1/2 çay bardağı zeytinyağı
* 1 domates
* 1 tane havuç
* 3-5 diş sarımsak
* 1 tane kırmızı ve yeşil biber(iri doğranmış)
* Yarım demet kıyılmış dereotu
* 1 fincan pirinç
* 1 tatlı kaşığı toz şeker
* Tuz

Yapılışı:
Kabaklar yıkanır, ayıklanır ve küp küp doğranır. İncecik kıyılmış soğan zeytinyağında kavrulduktan sonra içine tuz hariç bütün malzemeler ilave edilir. Tencerenin kapağını kapatıp 7-8 dk. kavrulmasını bekledikten sonra, 1-1\2 çay bardağı kadar su koyarak pişirilir. Ateşten indirmeye 5 dk. kala tuz ilave edip, servis yaparken dereotu ile süsleyebiliriz.
Afiyet Şeker Olsun.


NOT:
Kabak bol lifli bir sebzedir. Bu yüzdende kabızlığa çok iyi gelir. B2 vitamini bolca vardır.
Kabak yemeği hafif bir yemektir ve İnsanı çok tok tutmaz. Bu yüzdende şöyle derler; ''Çalıyı dolanmadan karnın boşalır'' Böyle bağırsakları rahatlatan yiyeceklere '' Tiğrek'' derdi.Rahmetli Anneciğimm.


NE UMUYORSUN BACINDAN, BACIN ÖLÜYOR ACINDAN.

6 Aralık 2009 Pazar

Etimek Salatası

Malzemeler:
* 2 paket tuzsuz etimek
* 2 su bardağı katı yoğurt veya süzme yoğurt
* 2 yemek kaşığı mayonez
* 4-5 diş dövülmüş sarımsak
* Bir avuç dövülmüş ceviz
* 2-3 tane katı haşlanmış yumurta
* İnce kıyılmış bir demet dereotu


Yapılışı:
Etimekler dikdörtgen borcama sırayla dizilir ve üzerine yoğurt, mayonez, sarımsak ve ceviz karışımı yayılır. Bir kat daha etimek dizildikten sonra tekrar yoğutlu karışım sürülür. Bir gece buzdolabında bekletip (üzeri streçle örtülü), ertesi gün üstünü katı yumurtaların rendeleriyle ve dereotu ile tercihe göre süsleyebilirsiniz..
Afiyet Şeker Olsun....

NOT: Etimek denilen bu malzeme hertürlü salata ve tatlı çeşitlerinde yerini almıştır. Tatlı yaparken mutlaka tuzsuz etimek tercih edin. Çifte kavrulmuş olanlarını salata ve tatlılarda da tercih etmeyin. Galeta unu yapmak içinde robottan çekerek kullanabilirsiniz.
ANALI OĞLAK GÖKTE GEZER. ANASIZ OĞLAK YERDE OTLAR.

Kış Hazırlıklarım





SEN İŞİNİ KIŞ TUT, YAZ ÇIKARSA BAHTINA.

4 Aralık 2009 Cuma

Benim Sevgili Babam....


Doğum Tarihi: 23.08.l926

Ölüm Tarihi: 04.12.2000

Babama ait bir sözdür ; '' Babanın şarap çanağına başlarım''




ET VÜCUDA MİSAFİRDİR. GELİR GİDER.....

1 Aralık 2009 Salı

BALIK TAKVİMİ

ARALIK AYINDA YENİLECEK BALIKLAR.

Levrek, Mercan, Minakop, Lahos, Simarit, Kılıç, Akya, Rofoz, Palamut, Orkinoks, Mersin, Kırlangıç, Kofano, Deniz Yılanı, Tekir, Uskumru, Kalkan, Pisi, Dil, Hamsi ve İskorpitin tam mevsimidir.
Barbunya, Mercan Yavrusu, Çipura,Karagöz, Lüfer, Kolyoz, Sazan,
Turna, Alabalık, Kefal ve Yayın balıkları da en güzel zamanındadır.

ŞAHTI ŞAHBAZ OLDU.

Kadayıflı Tavuk Göğsü

Malzemeler:
Kadayıfın Malzemeleri :

* 300 gr kadayıf
* 100 gr dövülmüş ceviz
* 1/2 çay bardağı sıvıyağ
* Azıcık tereyağ
* Bir avuç toz şeker.
* 1 tatlı kaşığı tarçın


Tavuk göğsü Malzemeleri:
* 1 kg süt
* 2 fincan un
* 4 fincan toz şeker
* 1 paket krem şanti
* 1 paket vanilya

Tavukgöğsü Yapılışı: Sütün içine kremşanti hariç bütün malzeme konulur. Muhallebi kıvamında pişirilir. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca içine krem şanti ilave edilip, iyice çırpılır.

Tatlının Yapılışı:
Kadayıf el ile küçük küçük parçalara ayrılır. İster tavada, ister fırınlanarak kurutulur ve kızartabiliriz. Ben tavada kızarttım.Tavaya azıcık sıvı yağ ve tereyağ konulur.
Tava içerisinde çevire çevire kızartılır ve içine ceviz ve tarçın konulur. Ocaktan alırken üzerine toz şeker serpilir. Büyük bir borcama kadayıfın yarısı yayılır. Üzerine soğumuş olan tavuk göğsü dökülür ve tekrar kadayıf serpilir. Dilim dilim yaparak servis yapabilirsiniz.
Afiyet Şeker Olsun.

NOT:
* Yemeden 1-2 saat önce dolaba koyup bekletin ancak sürekli dolapta tutmayın.
* Tavuk göğsü piştikten sonra yarım saat çırparsanız daha güzel olur.


GÜLERKEN ISIR Kİ DOKUNMASIN.